Update articol:

Băncile din zona euro vor înregistra din nou probleme cu creditele neperformante (BCE)

bani, credit, euro Sursa Pixabay

Băncile din zona euro se vor confrunta cu o deteriorare suplimentară a portofoliului lor de împrumuturi şi multe nu au reuşit să-şi ajusteze normele privind controlul creditării pentru a recunoaşte natura unică a pandemiei, a afirmat joi Andrea Enria, preşedintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE, transmite Reuters.

“Există indicii că o deteriorare a calităţii activelor, provocată de pandemia, nu a atins nivelul de vârf, şi a fost cumva mascată şi cu certitudine întârziată de măsuri extraordinare de sprijin public legate de pandemie”, a declarat oficialul BCE pentru revista Eurofi, informează Agerpres.

“Esenţial, controalele privind riscul de credit la unele bănci nu au fost suficient adaptate la specificul acestui şoc, ceea ce înseamnă că ele nu au permis o evaluare adecvată a evoluţiilor legate de riscul de credit, având la dispoziţie măsurile de sprijin”, a afirmat Enria.

BCE desfăşoară o serie de acţiuni pentru a se asigura că rezervele de capital ale băncilor sunt suficient de solide pentru a face faţă unei scăderi semnificative a activităţii economice. Deşi a cerut băncilor să dea dovadă de o “extremă moderaţie” cu privire la bonusuri şi să îşi utilizeze capitalul pentru a finanţa gospodăriile şi companiile, BCE ia, de asemenea, în considerare cerinţe mai stricte de capital pentru cele care nu gestionează în mod adecvat riscul de credit, susţin surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Din 2014, BCE supervizează în mod direct cele mai mari 115 grupuri bancare din zona euro, reprezentând aproape 82% din piaţă.

BCE menţine dobânzile, dar încetineşte ritmul programului de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie (vezi comunicatul BCE)

 

BVBStiri BVB

CONTED SA (CNTE) (17/09/2021)

Hotarari AGA E 17 Septembrie 2021

ELECTROARGES SA (ELGS) (17/09/2021)

Actionari cu drept de vot suspendat in AGOA si AGEA - 20/21.09.2021

EB WTI INDEX 0,10 (EBWTI1) (17/09/2021)

Notificare Erste Group Bank AG referitoare modificare multiplicator - 0.03807