Vicepremierul chinez He Lifeng i-a asigurat pe oamenii de afaceri străini că Beijingul va continua să își deschidă piața și să primească mai multe investiții din partea companiilor multinaționale, potrivit unui raport al Ministerului Comerțului.
Directori executivi străini de top, printre care Tim Cook de la Apple, Cristiano Amon de la Qualcomm, Pascal Soriot de la AstraZeneca, precum și senatorul republican american Steve Daines, aflat în vizită, se află la Beijing pentru a participa la Forumul de dezvoltare din China, care a început duminică.
China Development Forum (CDF), prima conferință internațională majoră după cele două sesiuni ale Chinei din acest an, a început duminică la Beijing, atrăgând participarea largă a organizațiilor internaționale, precum și a directorilor executivi de la peste 80 de giganți multinaționali, inclusiv Apple, Corning Inc și Mercedes-Benz Group, ceea ce subliniază atractivitatea enormă și potențialul imens al celei de-a doua economii a lumii, potrivit presei chineze.
China Development Forum 2025 este programat în perioada 23-24 martie. Tema forumului din acest an este „Eliberarea impulsului de dezvoltare pentru creșterea stabilă a economiei globale”.
La deschiderea forumului de afaceri de două zile, premierul chinez Li Qiang a declarat că țările ar trebui să își deschidă piețele în fața fragmentării economice în creștere și a îndemnat antreprenorii să fie „apărători fermi și promotori ai globalizării”. China va continua să primească cu brațele deschise întreprinderile din întreaga lume, să extindă în continuare accesul pe piață, să abordeze în mod activ preocupările întreprinderilor și să faciliteze integrarea mai profundă a întreprinderilor cu finanțare străină pe piața chineză, a spus el. El a afirmat că China va proteja liberul schimb și va contribui la funcționarea lină și stabilă a lanțurilor industriale și de aprovizionare globale.
China și-a stabilit obiectivul de creștere economică anuală la aproximativ 5% pentru 2025. Li a declarat că decizia reflectă atât înțelegerea profundă de către China a condițiilor sale economice fundamentale, cât și încrederea puternică în capacitatea sa de guvernare și în potențialul său de dezvoltare viitoare, și a promis eforturi pentru a consolida sprijinul politic, stimulând în același timp forțele pieței pentru a atinge obiectivul.
„Premierul a prezentat o imagine foarte realistă și optimistă a Chinei. Și a fost foarte, foarte bună”, a declarat Jeffrey Sachs, profesor la Universitatea Columbia, pentru Global Times, în marja forumului.
Sachs a spus că accentul pus de premierul Li pe progresele tehnologice ale Chinei și deschiderea Chinei către lume pentru cooperare, comerț și investiții sunt mesaje pozitive foarte bine primite la forum. „Acestea stau la baza unui mare optimism în ceea ce privește continuarea creșterii rapide a Chinei pe baza unei economii extrem de inovatoare care produce bunuri și servicii de care restul lumii are mare nevoie”, a spus el, potrivit Global Times.
Fiind un eveniment anual la nivel înalt găzduit de Centrul de Cercetare pentru Dezvoltare al Consiliului de Stat, evenimentul de două zile atrage, în general, un grup mare de directori executivi de multinaționale de top la nivel mondial. Potrivit organizatorului evenimentului, reprezentanți oficiali ai 86 de companii multinaționale din 21 de țări participă la forumul din acest an, dintre care multe sunt companii americane.
Astfel, directorii executivi străini, inclusiv Tim Cook de la Apple, Cristiano Amon de la Qualcomm, Pascal Soriot de la AstraZeneca, precum și senatorul republican american Steve Daines, aflat în vizită, se află la Beijing pentru a participa la Forumul de dezvoltare al Chinei, care a început duminică.
Below is a readout of my meeting today with Chinese Premier Li Qiang. pic.twitter.com/JYxMfy9Mwu
— Steve Daines (@SteveDaines) March 23, 2025
În plus, la forum participă și unii șefi ai unor organizații internaționale, printre care Dilma Rousseff, președinta Noii Bănci de Dezvoltare, Masato Kanda, președintele Băncii Asiatice de Dezvoltare, Anna Bjerde, director general pentru operațiuni la Banca Mondială, și 14 reprezentanți ai unor organizații precum Asia Society și US-China Business Council.
„Cu siguranță, avem încredere în dezvoltarea Chinei. De zeci de ani investim în mod constant în China și vom continua și în deceniile următoare. Vedem oportunități pe toate planurile pentru noi, inclusiv în domeniul afișajelor și al automobilelor”, a declarat duminică Wendell P. Weeks, CEO al firmei americane Corning Inc, pentru Global Times.
Michael Nelson, CEO al firmei americane de vânzări directe Amway, a declarat duminică pentru Global Times, în marja CDF, că societatea intenționează să investească 2,1 miliarde de dolari pe piața chineză în următorii cinci ani. El a spus că societatea monitorizează impactul tarifelor americane, dar subliniind că se concentrează pe sănătatea și durata de viață a chinezilor în viitor.
CEO-ul Apple, Tim Cook, a participat, de asemenea, la forum, în timpul căruia Ren Hongbin, președintele Consiliului Chinez pentru Promovarea Comerțului Internațional, a purtat discuții cu Cook.
Înainte de forum, Cook a împărtășit sâmbătă pe Sina Weibo fotografia sa făcută în parcul Jingshan din Beijing.
În acest an, companiile europene reprezintă, de asemenea, o parte importantă a multinaționalelor străine, inclusiv producătorul auto german BMW, furnizorul de servicii profesionale KPMG cu sediul la Londra și gigantul suedez de mobilă pentru casă IKEA.
Numărul multinaționalelor care își văd reprezentanți oficiali la forum pentru prima dată a atins un nou nivel ridicat în acest an, cu mai multe companii din țările din Sudul Global, inclusiv India, Thailanda, Indonezia, Malaezia și Brazilia.
„Suntem în China de mai bine de 16 ani. Avem multe interese comune aici”, a declarat Jon Abrahamsson Ring, CEO al Ikea, pentru Global Times duminică. Acesta a apreciat angajamentul Chinei față de deschidere. „Credem că este o direcție bună. Dorim ca acest lucru să se întâmple în fiecare parte a Americii, în Europa și în China”, a spus el.
„Grupul TCP crede că „A investi în China înseamnă a investi în viitor”. Suntem ferm optimiști cu privire la perspectivele economice ale Chinei și dăm un vot de încredere prin extinderea continuă a investițiilor în China”, a declarat Saravoot Yoovidhya, CEO al TCP Group, pentru Global Times.
„Deși economia globală se confruntă cu incertitudini tot mai mari, prezența numeroasă a directorilor executivi străini la forum trimite un semnal important că China rămâne o destinație cheie pentru investițiile străine”, a declarat duminică Zhou Mi, cercetător principal la Academia Chineză de Comerț Internațional și Cooperare Economică, pentru Global Times. Prin vizitarea Chinei, aceștia pot obține informații de primă mână despre dezvoltarea economică a Chinei în 2025 și își pot consolida legăturile cu partenerii de afaceri chinezi, astfel încât să le sprijine deciziile viitoare, a spus Zhou.
Vicepremierul chinez He Lifeng i-a asigurat pe oamenii de afaceri străini că Beijingul va continua să își deschidă piața și să primească mai multe investiții din partea companiilor multinaționale, potrivit unui raport al Ministerului Comerțului.
De asemenea, el a discutat despre aprofundarea parteneriatelor economice și comerciale dintre SUA și China la întâlnirea de duminică cu directorii de top de la Apple, Pfizer, Brookfield, Medtronic, Mastercard, Eli Lilly, Cargill și Corning, se arată în comunicat.
Beijingul a încercat să atragă investiții străine, deoarece economia sa se confruntă cu un consum intern scăzut și cu o criză imobiliară prelungită. Tarifele americane au amenințat să încetinească exporturile sale, un rar punct luminos în economia șubredă, potrivit CNBC. Consiliul de Stat al Chinei a dezvălui recent un plan de acțiune menit să atragă investiții străine, care a prezentat măsuri, inclusiv eliminarea unor restricții privind investițiile străine în sectorul de producție și îmbunătățirea procesului pentru fondurile străine de a efectua fuziuni și achiziții în China continentală.
Președintele american Donald Trump a impus noi tarife de 20% pentru produsele chinezești din cauza presupusului rol al țării în comerțul ilicit cu fentanil. De asemenea, se așteaptă ca administrația sa să încheie până la 1 aprilie o evaluare a respectării de către Beijing a unui acord comercial pe care cele două părți l-au semnat în timpul primului său mandat.
Într-o întâlnire separată, duminică, premierul Li a declarat senatorului american Daines și mai multor directori de companii americane că „atât China, cât și SUA au de câștigat din cooperare și pierd din confruntare”.
„Nicio țară nu poate atinge dezvoltarea și prosperitatea prin impunerea de tarife”, a spus Li.
Călătoria lui Daines la Beijing a marcat prima vizită în China a unui politician american de la preluarea mandatului de către Trump în ianuarie.
Daines a declarat într-o postare pe X că directorii executivi americani au împărtășit angajamentul lor de a face afaceri în China, precum și provocările lor actuale într-o întâlnire cu Li, reiterând în același timp apelul lui Trump pentru „acțiuni decisive din partea Chinei pentru a opri fluxul de precursori de fentanil”. Senatorul a mai spus că speră ca în viitorul apropiat să aibă loc noi discuții la nivel înalt între SUA și China.
În ultimele săptămâni, oficialii ministerului chinez al comerțului s-au întâlnit cu mai mulţi directori ai unor firme străine, inclusiv Airbus, PepsiCo, Procter & Gamble și Honeywell, potrivit site-ului guvernului.