Update articol:

Belarus amenință că va opri furnizarea de gaze a UE din cauza disputei la frontieră

Sursa foto: president.gov.by
  • UE l-a acuzat pe președintele belarus Alexandru Lukașenko că a adus miile de migranţi la granița cu Polonia pentru a submina securitatea UE.

  • Experții sunt împărțiți asupra faptului dacă tonul sfidător de la Minsk se va traduce în acțiuni politice drastice, în mare parte bazate pe prioritățile strategice ale aliatului de lungă durată al lui Lukașenko, președintele rus Vladimir Putin.

 

Belarus a amenințat că va întrerupe tranzitul aprovizionării cu gaz către Europa dacă UE va impune sancțiuni pentru criza migranților la granița sa de vest, potrivit CNBC.

UE l-a acuzat pe președintele susținut de Rusia, Alexander Lukașenko, că aduce miile de migranţi în taberele de la granița cu Polonia pentru a submina securitatea UE și a distrage atenția de la presiunile politice interne, o acuzație negată de Belarus.

În timp ce UE pregătește o nouă rundă de sancțiuni, Lukașenko a declarat, joi, într-o ședință de urgență a cabinetului, că țara ar putea întrerupe livrările de-a lungul conductei Yamal-Europa din Rusia, crescând și mai mult presiunea asupra liderilor europeni, pe măsură ce continentul rămâne afectat de criza internațională de energie.

„Noi încălzim Europa și ei ne amenință că vor închide granițele”, le-ar fi spus Lukaşenko miniştrilor săi.

Acesta a adăugat: „Și ce se întâmplă dacă întrerupem [tranzitul] gazelor naturale către ei? Așa că aș recomanda conducerii Poloniei, lituanienilor și altor oameni fără creier să se gândească înainte de a vorbi.”

Prețurile gazelor naturale au crescut cu aproape 7% joi, în urma comentariilor lui Lukașenko.

Majoritatea migranților sunt din Siria, Yemen și Irak, iar compania aeriană de stat belarusă Belavia a declarat vineri că va înceta să mai permită cetățenilor din toate cele trei țări să se îmbarce pe zboruri din Turcia către Belarus, la cererea autorităților turce.

Într-o declarație comună, membrii UE ai Consiliului de Securitate al ONU, împreună cu SUA, Regatul Unit și Albania, au condamnat „instrumentalizarea orchestrată a ființelor umane ale căror vieți și bunăstare au fost puse în pericol în scopuri politice de către Belarus, cu obiectivul de a destabiliza țările vecine și granița externă a Uniunii Europene și deturnând atenția de la propriile încălcări tot mai mari ale drepturilor omului.”

Experții sunt împărțiți asupra faptului dacă tonul sfidător de la Minsk se va traduce în acțiuni politice drastice, în mare parte bazate pe prioritățile strategice ale aliatului de lungă durată al lui Lukașenko, președintele rus Vladimir Putin.

Timothy Ash, strateg senior al piețelor emergente la Bluebay Asset Management, a declarat că situația „pare să se agraveze în continuare”.

„Putin ar fi foarte bucuros să vadă întreruperea tranzitului energetic prin Belarus, deoarece ar putea da vina pe Lukașenko, în timp ce presează și mai mult asupra Europei”, a spus Ash.

„De asemenea, i-ar oferi un pretext să intervină oficial în Belarus– avioanele rusești par să patruleze deja acum pentru a asigura granițele Belarusului cu NATO”.

Două avioane bombardiere strategice rusești au survolat Belarus într-o misiune de antrenament joi, a anunțat ministerul apărării din Belarus.

„Lasă-i să țipe și să scârțâie. Da, acestea sunt bombardiere cu capacitate nucleară, dar nu avem altă opțiune”, a spus Lukașenko joi.

El a menționat că Ministerul Apărării din Belarus și trupele de frontieră, împreună cu securitatea sa de stat, au fost desfășurate „pentru a asigura controlul asupra mișcării trupelor NATO și Poloniei”.

„Puteți vedea deja 15.000 de soldați, tancuri, vehicule blindate, elicoptere și avioane aduse la granița noastră fără niciun avertisment”, a spus președintele, potrivit unui raport al guvernului belarus.

Cu toate acestea, Emre Peker, directorul echipei pentru Europa de la firma de consultanță politică Eurasia Group, a declarat că Lukașenko este „extrem de puțin probabil” să dea curs amenințării de a perturba fluxurile de gaze către Europa, din cauza constrângerilor de venituri și a opoziției probabile a Rusiei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri jurnaliştilor, într-o conferinţă telefonică, că Moscova nu a fost consultată înaintea ameninţărilor lui Lukaşenko de a reduce furnizarea de gaze către Europa.

„Rusia se bazează pe tranzitul prin Belarus pentru a îndeplini contractele europene. Închiderea conductei ar afecta poziția pe termen lung a Gazprom pe piață, întărind preocupările privind stabilitatea aprovizionării cu gaze rusești”, a spus Peker.

„Oprirea fluxurilor de gaz l-ar costa pe Lukașenko aproximativ 300 de milioane de dolari pe an venituri din tranzit pe care Belarus nu și le poate permite”.

Peker a menționat că această cifră este comparabilă cu lovitura economică a sancțiunilor UE din iunie asupra exporturilor de petrol și potasiu ale Belarusului și ar „depăși cu mult impactul probabil al noilor sancțiuni UE”.

El a mai sugerat că provocările diplomatice, comerciale și juridice împiedică UE să vizeze sancțiuni împotriva Aeroflot și Turkish Airlines, dar Bruxellesul va sancţionaprobabil Belavia pentru a aplica pedepse rapide Belarusului.

BVB | Știri BVB

CARBOCHIM S.A. (CBC) (08/12/2021)

Convocare AGAE 05/06.01.2022 Versiune in limba Engleza

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (08/12/2021)

Hotararea Consiliului de Administratie - 7 decembrie 2021

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (08/12/2021)

Hotarari AGEA din data de 8 decembrie 2021

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (08/12/2021)

Informare Depozitarul Central - operare diminuare capital social - nr. actiuni