Bento, Intellectually Curious (BVB: BENTO), companie antreprenorială românească listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București, specializată în dezvoltarea și implementarea de soluții software și furnizarea de servicii de infrastructură IT și Cloud, vizează venituri operaționale de 46,7 milioane de lei în 2023, o creștere cu 32% față de anul 2022, EBITDA de 11,8 milioane de lei, o majorare cu 70% și un profit net de 9,3 milioane de lei, o apreciere cu 65%. În 2023, compania are în vedere creșterea numărului de clienți noi și a contractelor recurente, continuarea dezvoltării produselor proprii, precum și consolidarea parteneriatelor cu jucători globali din domeniu, potrivit unui comunicat.
„Bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2023 este planificat în mod prudent, luând în considerare cu preponderență proiecte pe care le avem deja în execuție. Avem însă în pipeline și alte proiecte, care pot influența bugetul în sens pozitiv, dar preferăm să supunem aprobării de către acționari un buget, pe care suntem siguri că îl putem realiza. Totodată, în 2023 și în anii ce urmează vom continua să dezvoltăm produsele noastre proprii, precum Bento FSM sau Bento MDM, prin introducerea de module complementare și prin adaptarea sistemelor pentru a deservi noi verticale de business. Unul dintre diferențiatorii Bento este reprezentat de faptul că avem două divizii complementare, „Dezvoltare Software” și „IT, Infrastructură și Cloud”, prin intermediul cărora putem furniza servicii integrate. De asemenea, suntem una dintre puținele companii de IT din România care dezvoltă produse software proprii și probabil singurii care dezvoltăm un sistem ce vizează managementul forței de lucru de pe teren, o nișă în care suntem specializați de mai bine de 12 ani”, a declarat Radu Scarlat, Președintele Consiliului de Administrație al Bento.
Bento estimează că un rol important în rezultatul preconizat pentru 2023 îl va avea proiectul de finanțare câștigat în cadrul Programului Operațional Competitivitate (POC 2014-2020), care are o valoare totală de 25 milioane de lei, dintre care 15 milioane de lei reprezintă fonduri nerambursabile. Acest proiect va contribui cu aproximativ 14,7 milioane de lei, ca venituri din producția de imobilizări necorporale, la veniturile operaționale aferente anului 2023. Totodată, execuția contractului cu Distribuție Energie Electrică România (DEER), în care compania implementează soluția proprie Bento FSM, joacă, de asemenea, un rol important în atingerea rezultatelor estimate pentru 2023.
Bugetul de venituri și cheltuieli vizat pentru anul 2023 este superior celui prezentat de către conducerea companiei în memorandumul aferent listării pe piața AeRO a Bursei de Valori București în martie 2022. Astfel, la nivel de venituri operaționale pentru 2023 este avută în vedere o creștere cu 46% față de veniturile estimate în memorandumul de listare, o majorare cu 65% la nivel EBITDA și o apreciere cu 58% a profitului net.
„Tot ceea ce facem la Bento este despre optimizare operațională, despre automatizare. Încă de la început aceasta a fost miza și ne bucurăm că avem ocazia să prezentăm acționarilor noștri rezultate care confirmă atât valoarea cât și potențialul serviciilor și produselor noastre. 2023 este un an deosebit de dinamic pentru Bento, un an în care vedem deja rezultatele eforturilor de dezvoltare începute în urma listării la bursă, un an în care demarăm o nouă serie de proiecte de organizare dar mai ales anul în care punem bazele unor parteneriate strategice menite să asigure o creștere stabilă a afacerii. De asemenea, continuăm să capitalizăm pe unul dintre cei mai importanți diferențiatori ai noștri, expertiza operațională, care stă atât la baza produselor software, cât și a serviciilor IT pe care le livrăm. Astfel, suntem încrezători în strategia de creștere pe care o susținem și le mulțumim investitorilor noștri pentru că ne împărtășesc această încredere”, a declarat Vlad Bodea, Membru în Consiliul de Administrație, cofondator Bento.
În 2022, Bento a înregistrat venituri operaționale de 35,4 milioane de lei, o creștere cu 26% față de 2021 și un profit net de 5,6 milioane de lei, o creștere în linie cu veniturile, de 23%. Compania este listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București din data de 16 martie 2022, fiind una dintre puținele companii de tehnologie din România care dezvoltă produse software proprii. Produsele și soluțiile furnizate de Bento sunt utilizate de companii locale și internaționale care activează în domenii diverse, precum utilități (energie, apă, petrol și gaze), agricultură, inginerie industrială, media, FMCG, asigurări, producție de alimente.