Update articol:
Uniunea piețelor de capital

Comisia Europeană: Normele comune UE privind securitizarea, în vigoare de la 1 ianuarie

Valdis Dombrovskis . Sursa Facebook

Noile norme armonizate privind securitizarea, la nivel european, se vor aplica de la 1 ianuarie 2019 și reprezintă un element important al Uniunii Piețelor de Capital, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, din 30 decembrie.

Noile norme vor conduce la creșterea oportunităților de investiții și la creșterea creditării acordate gospodăriilor și întreprinderilor, conform Comisiei: “Acestea vor contribui la furnizarea unor surse de finanțare suplimentare pentru companii, la consolidarea capacității băncilor de a sprijini economia și de a împărți riscurile în rândul participanților la piață, evitând în același timp excesele care au condus la criza financiară”.

Noul Regulament privind securitizarea creează norme comune și stabilește criteriile pentru securitizare simplă, transparentă și standardizată (STS) în UE.

Valdis Dombrovskis, vicepreședinte responsabil cu stabilitatea financiară, serviciile financiare și piețe de capital, a declarat: “Această legislație este una dintre pietrele de temelie ale Uniunii Piețelor de Capital, proiectul central al Comisiei de a construi o piață unică de capital în UE”.

Aceste reguli vor deveni direct aplicabile în toate statele membre ale UE de la 1 ianuarie 2019.

Securitizarea este procesul prin care este creat un instrument financiar, de obicei de către un creditor, cum ar fi o bancă, prin punerea în comun a unor active (cum ar fi împrumuturi auto sau împrumuturi pentru IMM-uri) pentru investitori. Acest lucru facilitează accesul la o gamă mai largă de investitori, sporind astfel lichiditatea și eliberând capitalul de la bănci pentru noi împrumuturi.

În septembrie 2015, Comisia Europeană a propus noi norme privind securitizarea simplă, transparentă și standardizată ca parte a Planului de acțiune CMU (Uniunea piețelor de capital). Conform estimărilor Comisiei la momentul respectiv, dacă securitizarea ar reveni la media din perioada anterioară crizei, aceasta ar genera aproximativ 150 de miliarde de euro în finanțarea suplimentară a economiei.

Acest nou cadru juridic al UE nu are nicio legătură cu securitizarea ipotecilor subprime create în SUA care au contribuit la criza financiară, notează Comisia Europeană, care adaugă că nu intenționează să se întoarcă în zilele instrumentelor subprime opace și complexe. În schimb, noile norme diferențiază în mod clar produsele securitizate simple și mai transparente de alte produse care nu satisfac astfel de criterii.

Comisia anunță și alte norme financiare care vor intra în vigoare în 2019:

  • La 13 ianuarie 2019, va intra în vigoare o directiva revizuită privind fondurile de pensii ocupaționale, cunoscută ca IORP2.
  • Revizuirea Directivei privind drepturile acționarilor intră în vigoare la 10 iunie 2019.
  • Noul regulament privind prospectul, lansat ca parte a Planului de acțiune CMU pentru îmbunătățirea accesului la finanțare pentru companii și simplificarea informațiilor pentru investitor, intră în vigoare la 21 iulie 2019.
  • Regulile privind autentificarea puternică a clienților, care vor face plățile electronice în magazine și pe internet mai sigure, vor intra în vigoare la 14 septembrie 2019.

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (28/10/2020)

Comunicat - Indicatori operationali-cheie T3 2020

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (28/10/2020)

Raport privind rezultatele operationale cheie 9 luni 2020

OMV PETROM S.A. (SNP) (28/10/2020)

Disponibilitate raport trim 3 2020