Update articol:

Biden avertizează: China ne va „mânca prânzul”, dacă SUA nu se mobilizează pentru dezvoltarea infrastructurii

Joe Biden, presedintele Statelor Unite ale Americii, SUA

Președintele Joe Biden i-a avertizat ieri pe parlamentarii SUA că China depășește agresiv Statele Unite în ceea ce privește infrastructura, scrie CNBC.

„Investesc mulți bani, investesc miliarde de dolari și se ocupă de o gamă întreagă de probleme care se referă la transporturi, mediu și o gamă întreagă de alte lucruri”, a spus Biden pentru un grup bipartizan de senatori cu care s-a întâlnit în Biroul Oval.

„Au o inițiativă nouă și majoră în domeniul feroviar și au deja o cale ferată pe care se merge cu ușurință cu 225 de mile pe oră”, a explicat el, adăugând că a vorbit miercuri cu președintele chinez Xi Jinping timp de două ore. „Vreau să știți, dacă nu ne mișcăm, ne vor mânca prânzul”, a spus Biden după întâlnirea cu membrii comitetului de mediu și lucrări publice.

”Trebuie doar să ne mobilizăm. Aşadar, vreau cu aceşti oameni – deoarece aceştia sunt comisia cheie – este cum să începem acest lucru. Am prezentat ce cred că ar trebui să facem ”, a adăugat preşedintele.

Apelul telefonic cu Xi și întâlnirea cu parlamentarii vin în timp ce noua administrație americană lucrează pentru a aborda încălcările drepturilor omului ale Chinei și pentru a remedia relațiile comerciale cu a doua cea mai mare economie din lume.

Săptămâna trecută, în timpul unei discurs la Departamentul de Stat, Biden a spus că va colabora mai strâns cu aliaţii pentru a stabili o reacţie faţă de Beijing.

„Ne vom confrunta cu abuzurile economice ale Chinei”, a spus Biden, descriind Beijingul drept „cel mai serios concurent al Americii”.

Tensiunile dintre Beijing şi Washington, cele mai mari două economii ale lumii, s-au amplificat sub administraţia Trump şi au escaladat într-un război comercial care a dus la interzicerea afacerilor cu companiile chineze de tehnologie.

Într-un interviu acordat CBS, Biden a spus că administraţia sa este pregătită pentru ”o concurenţă extremă” cu China, dar că abordarea sa va fi diferită de cea a predecesorului său. ”Nu o voi face aşa cum a făcut Trump. Ne vom concentra asupra regulilor internaţionale”, a spus Biden duminică.

După observaţiile sale de la Pentagon de miercuri, un reporter l-a întrebat pe Biden dacă are vreun interes să pedepsească China din cauza lipsei de transparenţă cu privire la izbucnirea epidemiei de Covid-19, anul trecut.

”Sunt interesat să aflu toate faptele”, a spus Biden.

Secretarul de Stat Antony Blinken a discutat pentru prima dată cu omologul său chinez, Yang Jiechi, weekendul trecut. Într-o convorbire tensionată, Blinken i-a spus lui Yang că SUA vor cere China să răspundă pentru o serie de probleme, inclusiv pentru abuzuri ale drepturilor omului. Blinken a cerut, de asemenea, Beijingului să condamne recenta lovitură militară din Myanmar.

 

BVBStiri BVB

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (18/06/2021)

Reziliere Contract CTE Iernut

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (18/06/2021)

Convocare AGEA pentru data de 11 august 2021

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (18/06/2021)

Actualizarea politicii de remunerare a actionarilor

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (18/06/2021)

Alocare actiuni SOP2019 - persoane cu responsabilitati de conducere

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (18/06/2021)

Autorizare membru al Consiliului de Administratie