Update articol:

Biden îşi întărește administrația cu experți din Asia, în timp ce SUA vrea să îşi consolideze statutul într-o regiune în care influența Chinei este în creștere

Joe Biden, presedintele Statelor Unite ale Americii, SUA

Președintele Joe Biden și-a întărit echipa de politică externă cu mai mulți experți din Asia – o mișcare despre care analiştii spun că semnalează eforturi reînnoite pentru a consolida statutul SUA într-o regiune în care influența Chinei este în creștere, potrivit CNBC.

Administrația Biden a identificat o Chină în creștere și drept una dintre cele mai mari provocări ale politicii externe, subliniind importanța aliaților în a răspunde la concurența strategică impusă de Beijing.

Unii analiști au susţin că numirea lui Kurt Campbell în calitate de coordonator al afacerilor indo-pacificice al Consiliului Național de Securitate arată intenția lui Biden de a se concentra mai mult asupra regiunii și de a consolida relațiile cu aliații de acolo.

Indo-Pacific se referă, în linii mari, la regiunea care se află între Oceanele Indian și Pacific, mărginită de Japonia, India și Australia.

Campbell este familiar pentru multe guverne din Asia, după ce a fost secretar de stat adjunct pentru afacerile din Asia de Est și Pacific sub conducerea fostului președinte Barack Obama. El a fost larg creditat a fi pivotul administrației Obama în Asia – o strategie șovăielnică în timpul mandatului lui Donald Trump.

Împreună cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, se așteaptă ca Kurt Campbell să joace un rol major în politica administrației Biden privind Asia și – în special – China.

„Politica în ceea ce priveşte China în 2021 cred că va fi de fapt o politică aliată”, a declarat Scott Kennedy, consilier principal și oficial al Centrului de studii strategice și internaționale.

Strategia potențială a SUA în regiunea Indo-Pacific

În timp ce administrația Biden nu a stabilit un plan de politică externă pentru Asia, Campbell a oferit câteva idei într-un articol pe care l-a scris pentru revista Foreign Affairs luna trecută.

Articolul a fost publicat pe 12 ianuarie, cu o zi înainte ca știrile despre numirea lui Campbell să fie lansate și cu aproximativ o săptămână înainte ca Biden să depună jurământul. A spus că regiunea Indo-Pacific se confruntă cu două provocări „specifice”: creșterea economiei și a armatei Chinei, precum și o retragere a SUA din regiune.

“Această combinație între asertivitatea chineză și ambivalența SUA a lăsat regiunea în instabilitate”, a scris Campbell în articolul din 12 ianuarie. „Dacă următoarea administrație americană dorește să păstreze sistemul de operare regional care a generat pace și prosperitate fără precedent, trebuie să înceapă prin abordarea fiecăreia dintre aceste tendințe”, a mai spus Campbell.

Relațiile SUA-China sub Biden

Biden și echipa sa au început să lucreze la conectarea cu aliații din Asia-Pacific. Președintele a vorbit săptămâna trecută cu premierul japonez Yoshihide Suga, iar săptămâna aceasta a avut apeluri telefonice cu premierul australian Scott Morrison și cu președintele sud-coreean Moon Jae-in, potrivit declarațiilor de la Casa Albă.

Între timp, Blinken a vorbit cu omologii săi din Japonia, Coreea de Sud, Australia, Filipine și Thailanda, de la confirmarea sa în funcţie săptămâna trecută, au remarcat analiștii de la firma de consultanță Eurasia Group.

“Prioritatea principală a echipei lui Biden este extinderea către aliații SUA și țările cheie din Asia, deoarece încearcă să consolideze securitatea SUA și angajamentele diplomatice din regiune”, au scris analiștii într-un raport săptămâna trecută.

„Acesta este primul pas într-o abordare privind China care se va concentra pe consolidarea acestor relații și construirea coalițiilor”, au adăugat ei.

China, la rândul său, a semnalat disponibilitatea de a colabora cu noua administrație americană pentru a readuce relația celor două țări pe „drumul cel bun”.

BVB | Știri BVB

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (16/09/2024)

Convocare AGAO 21(22).10.2024

MedLife S.A. (M) (16/09/2024)

Notificare rascumparare actiuni proprii 9 - 13 septembrie 2024

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (16/09/2024)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 09.09.2024 - 13.09.2024

UZTEL S.A. (UZT) (16/09/2024)

Raport semestrial S1 2024 - Versiune limba engleza

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (16/09/2024)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 09-13.09.2024