Update articol:

Biden l-a avertizează pe Xi despre o reacție globală dacă China va ajuta Rusia; „Criza din Ucraina nu este ceva ce vrem să vedem”, i-a spus Xi lui Biden

Președintele Joe Biden a avut vineri dimineață o convorbire telefonică de aproape două ore cu președintele chinez Xi Jinping pentru a discuta despre invadarea Ucrainei de către Rusia.

Apelul a fost văzut ca un test critic pentru a stabili dacă Biden ar putea convinge China să rămână pe marginea conflictului din Ucraina și să respingă cererile Rusiei de ajutor militar sau economic, potrivit CNBC.

Atât Biden, cât și Xi au convenit asupra necesității de a promova pacea și de a ajuta la dezastrul umanitar creat de invazie. Dar nu au fost profund de acord cu privire la cine este responsabil pentru suferința din Ucraina, liderul chinez refuzând să tragă Rusia la răspundere în mod singular pentru invazia neprovocată.

În schimb, discursurile oficiale de la Beijing au arătat clar că poziția lui Xi a fost că SUA și Europa l-au provocat pe președintele rus Vladimir Putin să atace Ucraina prin extinderea NATO în Europa de Est.

Avertismentul lui Biden pentru Xi

În timpul apelului, Biden „a descris implicațiile și consecințele dacă China oferă sprijin material Rusiei”, a spus Casa Albă.

Oficialii Pentagonului au declarat săptămâna trecută că Moscova a cerut Beijingului asistență militară și economică pentru a-și duce războiul împotriva Ucrainei și că rapoartele inițiale de informații sugerau că China a fost de acord. În urma apelului de vineri, nici oficialii chinezi, nici cei americani nu au spus dacă Biden a schimbat în vreun fel gândirea lui Xi asupra Rusiei.

Casa Albă a subliniat că scopul lui Biden nu a fost niciodată să obțină asigurări direct de la Xi că China nu va ajuta Rusia, ci doar să clarifice opțiunile cu care se confruntă Beijingul.

„Președintele a prezentat într-adevăr în detaliu răspunsul unificat, nu numai din partea guvernelor din întreaga lume, ci și din partea sectorului privat, la agresiunea brutală a Rusiei în Ucraina”, a declarat reporterilor vineri după-amiază un înalt oficial al administrației.

Biden „a precizat că probabil vor exista consecințe pentru cei care vor interveni pentru a sprijini Rusia în acest moment”, a spus oficialul, care a vorbit sub condiția anonimatului.

Viziunea Beijingului asupra Ucrainei

Potrivit Ministerului chinez al Afacerilor Externe, Xi i-a spus lui Biden că Statele Unite și China au fiecare obligația de a promova pacea în Ucraina.

„Criza din Ucraina nu este ceva ce vrem să vedem”, i-a spus Xi lui Biden.

“Criza din Ucraina nu este ceva ce vrem să vedem, iar evenimentele arată din nou că țările nu ar trebui să ajungă până la punctul de a se întâlni pe câmpul de luptă. Conflictul și confruntarea nu sunt în interesul nimănui, iar pacea și securitatea sunt ceea ce comunitatea internațională ar trebui să prețuiască cel mai mult”, a spus Xi.

Dar chiar dacă a condamnat costul uman al invaziei Rusiei în Ucraina, Xi a refuzat totuși să dea vina direct pe Putin sau Kremlin pentru ceea ce se întâmplă acolo.

În schimb, Xi a sugerat că Europa și Statele Unite au forțat mâna lui Putin – făcând ecou unul dintre punctele de discuție preferate ale Moscovei. „Cel care a legat clopotul de tigru trebuie să-l dea jos”, i-a spus Xi lui Biden, conform Ministerului Afacerilor Externe.

Expresia chinezească este una pe care Xi a mai folosit-o înainte și înseamnă că oricine a creat problema trebuie să o rezolve. În viziunea lui Xi, Putin este tigrul, iar NATO a legat clopotul.

Deocamdată, însă, China a spus că Xi i-a spus lui Biden că prioritățile sale stringente sunt „să mențină dialogul și negocierile, să evite victimele civile, să prevină o criză umanitară și să înceteze ostilitățile cât mai curând posibil”. În acest scop, Beijingul este „gata să ofere asistență umanitară suplimentară Ucrainei și altor țări afectate”, se arată în declaratia MAE chinez.

Guvernul chinez a spus că Xi a făcut referire, de asemenea, la o „inițiativă în șase puncte privind situația umanitară din Ucraina”, dar Ministerul de Externe nu a oferit detalii despre ceea ce ar implica aceasta.

Totuși, simplul fapt că China va oferi asistență umanitară Ucrainei este un semn că, cel puțin la suprafață, alianța fermă a lui Xi cu aliatul său Putin ar putea fi sub presiune, potrivit CNBC.

* China a trimis un semnal dur înaintea discuțiilor Xi-Biden pentru a stabili o poziție fermă cu privire la relațiile bilaterale, problema Ucrainei

Într-un interviu exclusiv pentru Global Times, un oficial chinez anonim a declarat că China a acceptat propunerea SUA pentru apelul telefonic între șefii celor două țări privind relațiile China-SUA și situația Ucrainei din considerente de relații bilaterale, promovând negocierile de pace și îndemnând SUA să adopte o poziție corectă.

China nu va accepta niciodată amenințările și constrângerea SUA, iar dacă SUA iau măsuri care dăunează intereselor legitime ale Chinei și intereselor întreprinderilor și indivizilor chinezi, China nu va sta cu mâinile în brațe și va da un răspuns puternic, a subliniat oficialul, menționând că SUA ar trebui să nu îşi facă iluzii sau calcule greșite în acest sens.

Semnalele puternice ale Chinei au fost trimise pe măsură ce administrația Biden și-a intensificat campania de dezinformare cu privire la „sprijinul militar” al Chinei pentru Rusia și a încercat să amenințe China cu „consecințe grave”, scrie Global Times.

Izolarea Rusiei

Purtătorii de cuvânt atât ai guvernului rus, cât și ai guvernului chinez neagă public că Rusia a solicitat ajutor Chinei pentru a duce războiul împotriva Ucrainei.

Dar sancțiunile economice fără precedent impuse Rusiei de membrii NATO și țările G-7 ca răspuns la invazie au lăsat Kremlinul izolat și, spun unii analiști, disperat pentru asistență financiară și provizii militare. Oficialii apărării au spus că China pare să fie deschisă să aprovizioneze Rusia cu provizii militare, dar există puține indicii până acum că China va ajuta în mod deschis Moscova să evite sancțiunile economice.

Beijingul are puțin interes să se implice în bătălia economică dintre Rusia și restul lumii dezvoltate. „China nu este parte a crizei și nici nu dorește ca sancțiunile să afecteze China”, a spus ministrul de externe Wang Yi în timpul unei convorbiri telefonice cu ministrul de externe al Spaniei, Jose Manuel Albares.

Apelul dintre Biden și Xi a început imediat după ora 9 a.m. est și a durat doar două ore.

BVB | Știri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (30/09/2022)

Raport consolidat pentru semestrul I 2022

PATRIA BANK S.A. (PBK) (30/09/2022)

Modificari in conducerea societatii

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (30/09/2022)

Autorizarea unui membru al Consiliului de Administratie

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (30/09/2022)

Alegere Presedinte CA si Comitete consultative