Președintele Joe Biden a renunțat la opoziția sa față de tragerea de rachete americane de către Ucraina către ținte din interiorul Rusiei, ca răspuns la intrarea în război a Coreei de Nord, o schimbare în politica SUA care a devenit mai urgentă după victoria lui Donald Trump în alegerile din 5 noiembrie, au declarat surse familiare cu această problemă, citate de Reuters.
Biden a rezistat luni de zile rugăminților președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskiy de a reduce limitele privind utilizarea rachetelor ATACM furnizate de SUA, care pot ajunge departe pe teritoriul Rusiei, temându-se să nu atragă NATO într-un conflict cu o putere înarmată nuclear.
Dar decizia Moscovei de a desfășura soldați nord-coreeni în regiunea Kursk din Rusia a reprezentat o escaladare majoră care a necesitat un răspuns, au declarat pentru Reuters un înalt oficial american și alte două surse familiare cu această chestiune.
Alegerea lui Trump – care este profund sceptic cu privire la sprijinul SUA pentru Ucraina – a adăugat presiune asupra administrației pentru a slăbi regulile privind utilizarea armelor și pentru a lua alte măsuri de susținere a Ucrainei, care suferă eșecuri repetate pe câmpul de luptă, au declarat alte două surse familiare cu această chestiune.
Trump a criticat în mod repetat ajutorul militar al SUA pentru Ucraina, stârnind temeri că ar putea suspenda livrările de arme.
Relaxarea restricțiilor privind armele americane ar putea veni prea târziu pentru a modifica cursul conflictului, dar ar putea ajuta Ucraina să apere punctul de sprijin pe care îl are în Kursk.
Casa Albă nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a refuzat să spună dacă Biden a autorizat loviturile cu rază mai mare de acțiune, dar a declarat că Rusia a escaladat conflictul prin desfășurarea de trupe nord-coreene.
Moscova a promis să răspundă la ceea ce consideră a fi o escaladare din partea Occidentului. Un oficial american a declarat joi că este posibil ca Rusia să fi lansat o rachetă balistică cu rază intermediară de acțiune în timpul unui atac asupra orașului ucrainean Dnipro, într-un probabil avertisment către NATO.
Relaxarea condițiilor SUA a fost transmisă Ucrainei în timpul unei convorbiri telefonice din 12 noiembrie între secretarul apărării Lloyd J. Austin III și ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov, a declarat o sursă familiarizată cu discuțiile.
O zi mai târziu, secretarul de stat Antony Blinken l-a informat pe secretarul general al NATO, Mark Rutte, și pe oficialii europeni cu privire la această decizie, precum și pe omologul său ucrainean, Andrii Sybiha, în timpul unei deplasări la Bruxelles, a declarat un înalt oficial american.
Ucraina a efectuat marți prima sa lovitură cu rază lungă de acțiune în cadrul noii politici, anunțând că a tras cu rachete ATACMS americane asupra unui depozit de arme aflat la aproximativ 110 km în interiorul Rusiei.
Relaxarea restricțiilor privind armele de către Biden a părut să deschidă ușa aliaților SUA pentru a permite ca propriile lor arme să fie utilizate în moduri noi. Miercuri, Ucraina a lansat în Rusia rachete de croazieră britanice Storm Shadow.
De la alegeri, administrația Biden a luat și alte măsuri pentru a sprijini Kievul, aprobând utilizarea de mine antipersonal pentru a încetini înaintarea Rusiei în estul Ucrainei și permițând contractorilor americani din domeniul apărării să lucreze în Ucraina pentru a repara armele furnizate de SUA, permițând ucrainenilor să păstreze mai multe echipamente în uz activ.
Timp de luni de zile, oficialii ucraineni i-au implorat pe americani să îi lase să folosească rachetele cu rază de acțiune de 190 de mile pentru ținte aflate mai adânc în interiorul teritoriului rus, argumentând că incapacitatea acestora de a lovi bazele aeriene care găzduiesc avioanele de război implicate în loviturile asupra Ucrainei reprezintă un handicap major.
Dar administrația Biden a refuzat să dea undă verde.
Oficialii americani au fost sceptici cu privire la permiterea Ucrainei să utilizeze arme precum ATACM-urile, argumentând că Moscova a mutat deja unele ținte de bombardament în afara razei de acțiune și că Ucraina are deja rachete și drone kamikaze de producție internă care pot ajunge pe teritoriul rus.
Aceștia s-au temut, de asemenea, că o astfel de mișcare ar putea risca un război direct între NATO și Rusia, o posibilitate pe care unii experți și parlamentari americani au minimalizat-o.
Decizia Rusiei de a desfășura mii de trupe nord-coreene pentru a se alătura luptelor a schimbat gândirea administrației.
La sfârșitul lunii octombrie, SUA au recunoscut că au văzut dovezi ale prezenței trupelor nord-coreene în Rusia pentru o posibilă intervenţie în conflictul din Ucraina.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat reporterilor că soldații nord-coreeni au acostat în orașul-port Vladivostok, situat în estul țării, după ce s-au îmbarcat pe nave la începutul sau mijlocul lunii octombrie din regiunea Wonsan din Coreea de Nord și au fost duși la trei locuri de antrenament militar din estul Rusiei.
Săptămâna următoare , Blinken a declarat că până la 8 000 de forțe nord-coreene se aflau în Kursk, unde forțele ucrainene controlează teritoriul din august.
Relaxarea controalelor americane privind utilizarea rachetelor a fost menită să transmită un mesaj nord-coreenilor și rușilor că această schimbare este inacceptabilă, precum și să împiedice eforturile acestora de a-i scoate pe ucraineni din Kursk, a declarat un înalt oficial american familiarizat cu gândirea administrației.
Oficialul a recunoscut că relaxarea restricțiilor riscă o nouă escaladare a conflictului – dar a menționat că Rusia nu a întreprins până acum nicio acțiune împotriva altor state decât Ucraina.
Și un consilier al Congresului a declarat că ei credeau că noua politică se aplică doar regiunii Kursk.
„Ucraina este autorizată să tragă mai adânc în Rusia doar pentru a constrânge efortul ruso-nord-coreean de a împinge Ucraina în afara teritoriului rus”, a declarat consilierul.