Update articol:

Biden și McCarthy se vor întâlni luni la Casa Albă pentru a încerca să evite neplata datoriei SUA

Joe Biden/ Sursa foto: Facebook.com/POTUS
  • Președintele Joe Biden și președintele Camerei, Kevin McCarthy, R-Calif., se vor întâlni la Casa Albă, luni, pentru a relua negocierile în jurul plafonului datoriei SUA.

  • Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat duminică că vor trebui făcute „alegeri grele” cu privire la facturile care vor rămâne neplătite dacă plafonul datoriei nu este ridicat.

  • McCarthy le-a spus reporterilor că a avut un apel „productiv” cu Biden duminică și că membrii personalului ambelor părți vor relua discuțiile mai târziu în aceeași zi.

Întrucât o posibilă neplată a datoriei SUA se profilează la doar 11 zile distanță, președintele Joe Biden și președintele Camerei Kevin McCarthy, R-Calif., se vor întâlni în persoană la Casa Albă, luni, pentru a relua negocierile în jurul plafonului datoriei, relatează NBC News, citată de CNBC.

McCarthy le-a spus reporterilor că a avut un apel „productiv” cu Biden duminică și că membrii personalului ambelor părți vor relua discuțiile mai târziu în aceeași zi. Un purtător de cuvânt al Casei Albe a confirmat pentru NBC News că personalul va relua negocierile și că Biden și McCarthy se vor întâlni luni. Nu se știe încă la ce oră va începe întâlnirea, potrivit NBC News.

Ridicarea plafonului datoriei SUA este necesară pentru ca guvernul să acopere angajamentele de cheltuieli deja aprobate de Congres și de președinte pentru a preveni incapacitatea de plată. Ridicarea plafonului datoriei nu autorizează noi cheltuieli, dar republicanii din Camere au spus că nu vor ridica limita dacă Biden și parlamentarii nu sunt de acord cu viitoarele reduceri de cheltuieli.

Drept urmare, discuţiile de la Capitol Hill au fost tensionate.

Biden a declarat duminică mai devreme că republicanii „trebuie să treacă de la poziția lor extremă”. După ce negocierile s-au blocat sâmbătă seara, Biden a spus că plănuiește să-l sune pe McCarthy pe drumul său înapoi la Washington din Japonia.

„Este timpul ca republicanii să accepte că nu există nicio înțelegere bipartizană care să fie încheiată, exclusiv, în condițiile lor partizane”, a spus Biden.

McCarthy le-a spus reporterilor duminică, după ce a sosit la Capitoliu, că este bucuros că președintele se întoarce în SUA.

„Cred că trebuie să scape de aripa socialistă a Partidului Democrat și să reprezinte America. Și asta înseamnă că ambele părți trebuie să ajungă la un compromis”, a spus McCarthy duminică.

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat duminică că vor trebui făcute „alegeri grele” cu privire la facturile care vor rămâne neplătite dacă plafonul datoriei nu este ridicat.

Yellen și-a reafirmat avertismentul conform căruia Statele Unite ar putea să nu își plătească datoria încă de la 1 iunie, ceea ce ar putea provoca un „haos economic” larg răspândit. Nu vor exista rezultate bune dacă Congresul nu ia măsuri, a spus ea.

„Ne concentrăm pe creșterea plafonului datoriei și vor exista alegeri dificile dacă nu se întâmplă acest lucru”, a spus ea pentru „Meet the Press” de la NBC. „Nu pot exista rezultate acceptabile dacă plafonul datoriei nu este ridicat, indiferent de deciziile pe care le luăm.”

La summitul Independent Community Bankers of America de marți, Yellen a spus că Consiliul Consilierilor Economici de la Casa Albă a constatat că o situație de neîndeplinire a obligațiilor ar putea duce la o recesiune economică la fel de gravă precum Marea Recesiune, cu 8 milioane de americani pierzându-și locurile de muncă și scăderea valorii bursiere cu aproximativ 45%.

Ea a amintit şi despre un raport Moody’s Analytics care a prezentat cifre similare, cu peste 7 milioane de americani fără loc muncă și 10 trilioane de dolari evaporate din averea cetăţenilor americani. Yellen a avertizat, de asemenea, că neridicarea plafonului datoriei ar putea afecta serviciile guvernamentale esențiale.

Biden a spus astăzi căse poate ajunge la un acord cu republicanii, dar că nu este sigur.

„Nu pot garanta că nu vor forța un default făcând ceva scandalos”, a spus el.

 

Yellen avertizează: Va trebui să facem “alegeri grele” cu privire la facturile care rămân neplătite, dacă plafonul datoriei nu este ridicat