Update articol:

SUA: Acord de principiu între Biden şi republicani pentru evitarea incapacităţii de plată; Biden se bucură pentru un ”compromis” care evită ”un default catastrofal”

Kevin McCarthy
  • Republicanii din Camera Reprezentanţilor spun că au ajuns la un acord provizoriu cu Casa Albă pentru a aborda plafonul datoriei SUA și a evita un default.

  • Președintele Kevin McCarthy a spus că acordul a inclus „reduceri istorice ale cheltuielilor” și că plănuiește să îl pregătească pentru un vot în Parlament miercuri.

  • Președintele Joe Biden a spus că acordul „reprezintă un compromis, ceea ce înseamnă că nu toată lumea primește ceea ce își dorește”.

Republicanii din Camera Reprezentanţilor au anunţat că au ajuns la un acord provizoriu cu Casa Albă pentru a aborda plafonul datoriei SUA și a evita un default.

„Am ajuns la un acord de principiu”, a declarat sâmbătă, la Capitoliul, președintele Camerei Kevin McCarthy. „Avem încă mult de lucru, dar cred că acesta este un acord de principiu, care este demn de poporul american”.

În caz contrar, Statele Unite s-ar putea găsi din 5 iunie în incapacitate de plată, adică în imposibilitatea de a-şi onora angajamentele financiare, fie că sunt salarii, pensii sau rambursările către creditori.

 

McCarthy a spus că a vorbit cu președintele Joe Biden de două ori sâmbătă despre plan. „Mâine (n.r. azi) după-amiază, mă aștept să termin redactarea proiectului de lege, să verific cu Casa Albă și să vorbesc din nou cu președintele”, a spus republicanul din California, adăugând: „Îl vom vota miercuri”.

Acordul, a spus el, „are reduceri istorice ale cheltuielilor, reforme care îi vor scoate pe oameni din sărăcie și îi vor reintegra în câmpul muncii. Acordul va controla excesele guvernului. Nu există taxe noi și programe guvernamentale noi neesenţiale.”

Biden a numit acordul „un pas important înainte care reduce cheltuielile, protejând în același timp programele esențiale pentru oamenii care lucrează și pentru creșterea economiei”.

„Acordul protejează prioritățile cheie și realizările legislative ale mele și ale democraților din Congres”, a spus Biden, adăugând că „reprezintă un compromis, ceea ce înseamnă că nu toată lumea obține ceea ce își dorește”.

Dar, spre deosebire de alte ţări dezvoltate, America se confruntă regulat cu o constrângere legală: plafonul datoriei, suma maximă de îndatorare a Statelor Unite, care trebuie majorat oficial de Congres.  Din această procedură legislativă de rutină, republicanii, majoritari în Camera Reprezentanţilor din ianuarie, au făcut un instrument de presiune politică.

Refuzând să acorde un aşa-zis “cec în alb” preşedintelui democrat, ei au condiţionat orice creştere a acestui plafon, stabilit în prezent la 31.400 de miliarde de dolari, de tăieri bugetare. Şi i-au plasat lui Kevin McCarthy, care se prezintă drept un apărător intransigent al rigorii bugetare, responsabilitatea de a negocia cu preşedintele octogenar.

Joe Biden a refuzat mult timp să vină la masa negocierilor, acuzând opoziţia că ţine economia americană “ostatică” cerând astfel de reduceri.

Acordul de principiu găsit sâmbătă seara dă o gură de aer pieţelor americane, care începeau să vadă cu un ochi rău această paralizie în capitala americană. Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a decis miercuri să plaseze “sub supraveghere” ratingul AAA al Statelor Unite, estimând că “eşecul de a ajunge la un acord (…) ar fi un semn negativ în termeni de guvernanţă”.

Compromisul trebuie acum validat de Senat, controlat la limită de democraţi, şi de Camera Reprezentanţilor, unde republicanii au o majoritate fragilă.

Calendarul parlamentar are constrângeri: mulţi aleşi s-au întors la casele lor din cele patru colţuri ale Statele Unite pentru o pauză de câteva zile, cu ocazia weekendului prelungit lung de “Memorial Day”. Ei au fost instruiţi să fie pregătiţi să se întoarcă de urgenţă la Washington.

În plus, unii progresişti din cadrul Partidului Democrat, precum şi aleşi ai Partidului Republican, au ameninţat că nu vor ratifica sau vor amâna cât mai mult posibil un text care ar face prea multe concesii taberei adverse. De fapt, este foarte comun să se ajungă la compromisuri de ultimă oră pe acest tip de dosar, potrivit AFP.

BVB | Știri BVB

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (02/10/2023)

Emisiunea de Obligatiuni din data de 2 octombrie 2023

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (02/10/2023)

Disponibilitate inregistrare teleconferinta rezultate S1 2023

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (SIF5) (02/10/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni la Sinterom S.A.

LION CAPITAL S.A. (LION) (02/10/2023)

Schimbari in conducerea emitentului

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (02/10/2023)

Hotarari AGOA&AGEA din data de 29.09.2023