Update articol:

Biden şi Putin se vor întâlni curând într-un summit la Geneva, potrivit unui cotidian elveţian

geneva - elvetia pixabay.com

Preşedintele american Joe Biden şi omologul său rus Vladimir Putin se vor întâlni în Elveţia pentru primul lor summit, scrie cotidianul Tages-Anzeiger în ediţia de luni, citând ‘surse de încredere’, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

O misiune americană a sosit deja în avans la Geneva în acest scop, adaugă cotidianul elveţian, care apare la Zurich.

Amatori de urmărire a avioanelor au raportat pe Twitter aterizarea neobişnuită a unui avion cargo american pe aeroportul din Geneva duminică.

Potrivit Tages-Anzeiger, data şi locul exact ale întâlnirii Biden-Putin rămân neclare, însă este probabil că aceasta va avea loc la Geneva în următoarele câteva săptămâni.

Nu există deocamdată comentarii oficiale de la Washington sau Moscova, ale căror relaţii au cunoscut recent noi momente de tensiune în urma mobilizării armatei ruse la graniţa cu Ucraina şi a îngrijorărilor legate de tratamentul aplicat opozantului încarcerat al Kremlinului, Aleksei Navalnîi.

De notat însă că, luni, consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, şi secretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Nikolai Patruşev, au avut discuţii la Geneva în cadrul pregătirilor pentru un posibil summit, a relatat agenţia TASS, citând un comunicat al Consiliului de Securitate.

Cotidianul rus Kommersant a menţionat săptămâna trecută Geneva drept cel mai probabil loc de desfăşurare a summitului.

Administraţia Biden ar dori să adauge un summit cu Putin într-o ţară terţă pe agenda deplasării pe care o va face preşedintele american în Europa la mijlocul lunii iunie pentru o reuniune a G7 în Marea Britanie şi un summit NATO la Bruxelles.

Ministerul de Externe de la Berna a refuzat să comenteze pe marginea informaţiei apărute în Tages-Anzeiger, dar o purtătoare de cuvânt a menţionat că Elveţia va fi pregătită să-şi ofere ‘bunele oficii atunci când sunt utile şi dorite’.

Elveţia a găzduit astfel de summituri în trecut. În 1985, preşedintele american Ronald Reagan şi liderul sovietic Mihail Gorbaciov s-au întâlnit la Geneva, în ceea ce a devenit un punct de cotitură spre sfârşitul Războiului Rece, fiind urmat de alte summituri în Islanda şi la Washington.

BVB | Știri BVB

Obligatiuni Autonom Services 2024 (AUT24E) (14/06/2024)

Numire intermediar emisiune obligatiuni

Obligatiuni Autonom Services 2026 (AUT26E) (14/06/2024)

Numire intermediar emisiune obligatiuni

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (14/06/2024)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni