Update articol:

Bill Gates: Odată ce varianta omicron trece, Covid va deveni ca gripa sezonieră

omicron gripa

Varianta omicron a Covid străbate lumea într-un ritm amețitor, dar miliardarul Bill Gates vede speranțe la orizont, potrivit CNBC.

Odată ce creșterea actuală a numărului de cazuri se temperează, țările se pot aștepta să înregistreze „mult mai puține cazuri” în restul anului 2022, a scris Gates marți în timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri pe Twitter cu Devi Sridhar, președinte de sănătate publică globală la Universitatea din Edinburgh. Odată ce se întâmplă asta, a continuat Gates, cel mai probabil Covid poate „fi tratat mai mult ca gripa sezonieră”.

Cofondatorul Microsoft și filantrop miliardar – un susținător deschis al sănătății publice – nu este primul care a făcut predicții similare. Unii experți spun că răspândirea rapidă a omicronului, deși este cu siguranță periculoasă, ar putea asigura așa-numita „imunitate naturală” pentru suficienți oameni, pentru duce pandemia de Covid într-o fază „endemică”, mult mai puțin severă.

Gates a prezicat că „omicronul va crea mai multă imunitate, cel puțin pentru anul viitor”. Momentul contează: dacă o proporție suficientă din țară poate menține un anumit nivel de imunitate simultană împotriva Covid, indiferent dacă este indusă de vaccin sau nu, circulația virusului ar putea încetini suficient de mult pentru a trece pandemia în acea fază endemică.

Odată ce Covid devine în cele din urmă endemic, a adăugat Gates, „s-ar putea să trebuiască să facem vaccinuri anuale pentru Covid pentru o perioadă de timp” – la fel ca vaccinurile anuale împotriva gripei.

Gates a spus că până când omicron va trece, persoanele nevaccinate vor continua să se confrunte cu „cele mai grave forme” de Covid. El a mai prezis că sistemele de sănătate din întreaga lume vor continua să fie „provocate” de transmisibilitatea extrem de ridicată a omicron.

Perspectiva relativ optimistă a lui Gates ar putea fi zdruncinată și de o nouă variantă de Covid, după Omicron, mai ales dacă este mai gravă sau mai transmisibilă decât orice altă variantă până în prezent. Miliardarul a spus că scenariul este improbabil, dar cu siguranță nu imposibil.

„Nu este probabilă o variantă mai transmisibilă”, a spus Gates pe Twitter, „dar am fost surprinși de multe ori în timpul acestei pandemii”.

BVB | Știri BVB

ALRO S.A. (ALR) (14/01/2022)

Stadiu litigiu Alro - Consiliul Concurentei

ALRO S.A. (ALR) (14/01/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)