Decizia El Salvador de a adopta bitcoin ca mijloc legal de plată este un „experiment interesant” cu un activ speculativ care nu trece testul pentru a fi un mijloc de plată fiabil, a declarat vineri Benoit Coeure, șeful hub-ului de inovare la Banca Reglementelor Centrale (BIS), potrivit Reuters.
Țara din America Centrală a devenit miercuri prima țară din lume care a adoptat bitcoinul ca monedă națională, spunând că ar ajuta salvadoreenii care locuiesc în străinătate să trimită bani acasă. “El Salvador, acesta este într-adevăr un experiment interesant”, a declarat Benoit Coeure.
“La BIS, am fost clari că nu vedem că Bitcoin a trecut testul de a fi un mijloc de plată. Bitcoin este un activ speculativ și ar trebui reglementat”, a spus Coeure la lansarea unui centru de cercetare de reglementare la Banca Angliei (BoE).
Comentariile fac ecou remarcilor din partea Fondului Monetar Internațional, care a declarat joi că are preocupări economice și juridice cu privire la demersul El Salvador.
El Salvador și-a înlocuit moneda națională cu dolarul SUA în 2001.
Progresele rapide în plățile electronice din sectorul privat și utilizarea redusă a numerarului, accelerate de COVID-19, au obligat băncile centrale să ia în considerare dezvoltarea de monede digitale proprii ale băncilor centrale.
“Trebuie să fim în pas cu tehnologia”, a spus Coeure. “Trebuie să lucrăm cu sectorul privat.”
BIS înființează o rețea de centre de inovare în întreaga lume pentru a permite băncilor centrale să împărtășească informații despre noile tehnologii de plată și să țină pasul cu inițiativele din sectorul privat.
Stablecoins sunt criptomonede concepute pentru a avea o valoare stabilă în raport cu monedele tradiționale sau o marfă precum aurul, pentru a evita volatilitatea care face bitcoin și alte monede digitale impracticabile pentru comerț.
Guvernatorul BoE, Andrew Bailey, a declarat că autoritățile de reglementare cooperează strâns cu privire la impactul potențial al monedelor stabile asupra stabilității financiare și, de asemenea, la dezvoltarea propriilor monede digitale.
La începutul acestei săptămâni, autoritățile de reglementare financiară din marile economii au propus reguli de capital stricte pentru băncile care dețin criptomonede, iar Bailey a spus că orice sistem de plăți bazat pe stablecoin ar trebui să respecte aceleași standarde ca și băncile.