Într-un articol de ieri din The Wall Street Journal, Soros a descris inițiativa BlackRock în China ca o „greșeală tragică” care ar „afecta interesele de securitate națională ale SUA și ale altor democrații”.
Reacţia lui Soros vine la scurt timp după ce BlackRock a lansat un set de fonduri mutuale și alte produse de investiții pentru consumatorii chinezi.
BlackRock, cel mai mare administrator de active din lume, a răspuns criticilor acerbe din partea investitorului miliardar George Soros cu privire la investițiile companiei în China.
Într-un articol publicat ieri în The Wall Street Journal, Soros a descris inițiativa BlackRock din China ca o „greșeală tragică” care ar „afecta interesele de securitate națională ale SUA și ale altor democrații”.
Soros spune în opinia intitulată „BlackRock’s China Blunder” că decizia firmei de a investi miliarde în China este o „investiție proastă” care ar putea duce la pierderi de bani pentru clienții BlackRock.
Critica vine la scurt timp după ce BlackRock a lansat un set de fonduri mutuale și alte produse de investiții pentru consumatorii chinezi. Inițiativa a făcut ca BlackRock să devină prima companie străină care operează o afacere deținută integral în industria fondurilor mutuale din China.
Administratorul de active a declarat astăzi la CNBC că filiala de fonduri mutuale din China și-a înființat primul fond după ce a strâns 6,68 miliarde de yuani chinezi (1,03 miliarde de dolari) de la peste 111.000 de investitori. “Statele Unite și China au o relație economică mare și complexă”, a spus un purtător de cuvânt al BlackRock ca răspuns la comentariile lui Soros.
„Comerțul total cu bunuri și servicii între cele două țări a depășit 600 de miliarde de dolari în 2020. Prin activitatea noastră de investiții, administratorii de active din SUA și alte instituții financiare contribuie la interconectarea economică a celor două mari economii ale lumii.”
BlackRock’s Investment Institute a recomandat la mijlocul lunii august ca investitorii să-și sporească expunerea pe China de până la trei ori în unele cazuri. La începutul anului, CEO-ul Larry Fink, într-o scrisoare adresată acționarilor, a descris piața Chinei drept „o oportunitate semnificativă de a contribui la îndeplinirea obiectivelor pe termen lung ale investitorilor din China și pe plan internațional”.
„Majoritatea covârșitoare a activelor administrate de BlackRock sunt destinate perioadei pensionării. Clienții BlackRock din întreaga lume – inclusiv mulți clienți din SUA – caută o gamă largă de investiții, inclusiv în China, pentru a-și pune bani deoparte pentru pensionare și alte obiective financiare “, a spus purtătorul de cuvânt.
BlackRock crede că poate ajuta China să facă față crizei sale de pensionari în creștere, oferind expertiză, produse și servicii în sistemul de pensionare. „Credem că piețele financiare integrate la nivel global oferă oamenilor, companiilor și guvernelor din toate țările un acces mai bun și mai eficient la capital care sprijină creșterea economică din întreaga lume”, a spus oficialul BlackRock.
„Situația acum este total diferită”
Soros a declarat marți că investițiile BlackRock în China au arătat că firma pare să-l „înțeleagă greșit” pe președintele chinez Xi Jinping. Beijingul a reprimat mai multe companii în acest an, determinând o vânzare bruscă a acţiunilor chineze. Soros a avertizat că, deși noile reguli au fost concepute pentru a viza companiile tehnologice, acestea ar trebui, de asemenea, considerate ca un semn că Xi va face tot ce este necesar pentru a rămâne la putere.
“Eforturile anterioare ar fi putut fi justificate moral prin afirmațiile că vor construi legături pentru a apropia țările, dar situația este acum complet diferită”, a spus Soros. „Astăzi, SUA și China sunt angajate într-un conflict pe viață și pe moarte între două sisteme de guvernare: represiv și democratic.”
Scriind pentru Financial Times într-un articol publicat separat pe 30 august, Soros a declarat că investitorii din China lui Xi se confruntă cu o „trezire grosolană”, înainte de a adăuga că represiunea lui Xi asupra companiilor private a arătat că „nu înțelege economia de piață”.
BlackRock a raportat pe 14 iulie că activele sale administrate au urcat la un record de 9,49 trilioane de dolari în al doilea trimestru, în creștere de la 7,32 trilioane de dolari cu un an mai devreme. Acțiunile BlackRock au crescut de peste 28% până în prezent.