Update articol:

Blinken confirmă că SUA a răspuns cererilor Rusiei și caută dialog

Antony Blinken Antony Blinken/ Sursa foto: Twitter

Ambasadorul SUA a dat răspuns Ministerului de Externe al Rusiei

* Kremlin: sancțiunile personale asupra lui Putin nu i-ar face rău

* Rusia menține presiunea cu exerciții pe uscat și pe mare

* Discuțiile în patru asupra estului Ucrainei continuă la Paris

 

Statele Unite au dat miercuri răspunsuri scrise la cererile ample de securitate ale Rusiei, un pas cheie într-un proces diplomatic fragil, în timp ce Rusia a organizat noi exerciții militare pe uscat și pe mare în apropierea Ucrainei, potrivit Reuters.

Rusia a primit răspunsul SUA la ofertele de garanție de securitate (Ria Novosti)

 

Secretarul de stat Antony Blinken a spus că documentul, predat personal de ambasadorul SUA la Moscova, John Sullivan, a abordat preocupările Rusiei și le-a adus în discuție pe cele ale Statelor Unite și ale aliaților săi. El le-a spus reporterilor că răspunsul stabilește o cale diplomatică serioasă, în cazul în care Rusia o alege, și are o evaluare principială și pragmatică a preocupărilor pe care Moscova le-a exprimat. El a adăugat că Statele Unite sunt deschise dialogului.

„Să punem lucrurile în scris este… o modalitate bună de a ne asigura că suntem cât mai precisi, iar rușii ne înțeleg pozițiile, ideile, cât mai clar posibil. În acest moment, documentul este la ei și mingea este în curtea lor”, a spus el.

Washingtonul a precizat că cererile Rusiei ca NATO să retragă trupele și armele din Europa de Est și să împiedice Ucraina să adere vreodată la NATO nu au nici o şansă, dar spune că este gata să discute și alte subiecte, cum ar fi controlul armelor și măsurile de consolidare a încrederii.

La Paris, discuțiile între patru țări au durat mai mult decât se preconiza cu privire la încheierea unui conflict separatist din estul Ucrainei, parte a unei crize mai ample dintre Moscova și Kiev, care a crescut riscul unui război la scară largă.

Anterior, răspunzând comentariilor președintelui american Joe Biden că va lua în considerare să impună sancțiuni personal lui Putin, Rusia a spus că o astfel de mișcare nu-l va afecta pe liderul de la Kremlin, dar ar fi „distructivă din punct de vedere politic”.

Biden a afirmat marți că sancțiunile împotriva lui Putin personal, deși un pas rar, ar putea fi considerate ca parte a unor eforturi concertate ale Washingtonului și ale aliaților săi de a convinge Moscova că orice nouă agresiune împotriva Ucrainei ar aduce costuri rapide și masive.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că parlamentarii americani care discută despre sancțiunile personale împotriva liderilor de vârf ai Rusiei nu cunosc faptul că li se interzice legal să dețină active, proprietăți și conturi bancare în străinătate.

Averea personală a lui Putin este un subiect sensibil în Rusia. Potrivit celei mai recente dezvăluiri oficiale, el a câștigat doar 10 milioane de ruble (126.175 USD) în 2020. Peskov a spus anterior că sancționarea lui Putin ar echivala cu o ruptură a relațiilor diplomatice.

MANEVRE MILITARE

Între timp, Rusia a organizat noi exerciții militare pe uscat și pe Marea Neagră și a mutat mai mulți parașutiști și avioane de luptă în Belarus, la nordul Ucrainei, pentru ceea ce descrie ca exerciții comune.

Ucraina a spus că Rusia încearcă să semene panică. Ministrul de externe Dmytro Kuleba a declarat că Moscova nu a adunat încă suficiente forțe pentru o ofensivă la scară largă, dar asta nu înseamnă că nu va putea face acest lucru mai târziu.

Blinken a spus că americanii din Ucraina ar trebui să ia în considerare plecarea.

Germania a declarat că va furniza Ucrainei 5.000 de căști militare, pe fondul criticilor tot mai mari la adresa refuzului său de a se alătura Statelor Unite, Marii Britanii și altora în furnizarea de arme pentru a se apăra împotriva armatei mult mai mari a Rusiei.

Guvernul ceh a fost de acord să doneze 4.000 de cartușe de muniție de artilerie, au declarat surse pentru Reuters.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat pentru ziarul Bild că livrarea Germaniei a fost o glumă. „Ce fel de sprijin va trimite Germania în continuare?” a întrebat el.

PACHET DE SANCȚIUNI

Statele Unite au petrecut săptămâni întregi încercând să încheie un acord cu aliații cu privire la un pachet de sancțiuni puternice dacă Rusia atacă. Dar sarcina este complicată de dependența Europei de energia rusă și de faptul că sancțiunile ar afecta și propriile afaceri.

Liderii de afaceri italieni, printre care gigantul energetic Enel, banca UniCredit (CRDI.MI) și principalul asigurător Generali (GASI.MI), au avut miercuri o videoconferință cu Putin, în ciuda apelului din partea guvernului lor de a nu participa.

Speţa Ucraina nu a fost discutată, a spus organizatorul italian.

UE se bazează pe Rusia pentru aproximativ o treime din aprovizionarea cu gaz. Orice întrerupere a importurilor sale din Rusia ar exacerba criza energetică existentă cauzată de penurie.

Statele Unite au discutat cu marile țări producătoare de energie și cu companii din întreaga lume despre o potențială creştere a livrărilor către Europa, dacă Rusia invadează Ucraina. Conducătorul Qatarului va discuta problema cu Biden săptămâna viitoare, a declarat o sursă pentru Reuters.

Răspunzând incertitudinii și amenințărilor de sancțiuni, rubla rusească a atins cel mai scăzut nivel față de dolar din noiembrie 2020, scăzând cu peste 13% în ultimele trei luni.

DISCUȚII „NORMANDIA”

La Paris, oficiali din Franța, Germania, Rusia și Ucraina sunt încă blocați în discuții despre războiul din regiunea Donbass din estul Ucrainei, în care aproximativ 15.000 de oameni au fost uciși din 2014.

Andriy Yermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskiy, a numit discuțiile „un semnal puternic către atingerea păcii în estul Ucrainei”, dar a spus că au loc încălcări majore de încetare a focului.

În parlamentul Rusiei, deputatul Vladimir Vasilyev a declarat că partidul de guvernământ Rusia Unită va cere conducerii țării să livreze provizii militare celor două regiuni separatiste.

Rusia neagă că este parte a conflictului din Donbass, dar surse ucrainene de rang înalt spun că estimează că are acolo 2.000 de militari, sprijinind aproximativ 35.000 de separatiști.

La Vatican, Papa Francisc a condus rugăciunile pentru pace în Ucraina, referindu-se la „oamenii suferinzi” ai acesteia și spunând că speră că diviziunile vor putea fi depășite.

BVB | Știri BVB

ALTUR S.A. (ALT) (27/05/2022)

Raport anual 2021 - Format ESEF

CARBOCHIM S.A. (CBC) (27/05/2022)

Raport anual 2021-completare raport de audit cu opinie ESEF

COS TARGOVISTE S.A. (COS) (27/05/2022)

Raport anual 2021 - completare raport audit referitoare la ESEF

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (27/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014