Update articol:

Rusia a primit răspunsul SUA la ofertele de garanție de securitate (Ria Novosti)

Ambasadorul SUA John Sullivan, părăsind clădirea Ministerului rus de Externe, s-a abținut să comenteze scopul vizitei sale.

Ambasadorul SUA John Sullivan a predat viceministrului rus de externe Alexander Grushko Washington răspunsul scris privind garanțiile de securitate, a anunţat Ministerul de Externe.

Ria Novosti spune că întâlnirea a avut loc la solicitarea reprezentantului diplomatic al Statelor Unite.

Șeful misiunii diplomatice americane a predat răspunsul scris al Administrației SUA la proiectul de tratat bilateral privind garanțiile de securitate prezentat anterior de partea rusă”, a spus ministerul.

Vezi video aici:

 

Anterior, CNN a raportat că răspunsul scris al Washingtonului enumeră domeniile generale în care Washingtonul este pregătit să colaboreze cu Moscova, inclusiv controlul armelor și o mai mare transparență, precum și amplasarea sistemelor de rachete.

 

Blinken confirmă că SUA a răspuns cererilor Rusiei și caută dialog

 

Moscova a formulat în decembrie către Washington o serie de cereri cu privire la arhitectura de securitate europeană, solicitând în special excluderea oricărei noi extinderi a NATO către Est, mai ales către Ucraina, încetarea cooperării Alianţei cu statele din fostul bloc sovietic şi renunţarea la manevrele şi desfăşurările de trupe ale NATO în statele care au aderat la această alianţă după 1997.

Consultările dintre Moscova şi Washington începute pe 10 ianuarie asupra acestor solicitări nu au condus la o înţelegere, în timp oficialii occidentali au calificat drept inacceptabile cererile Moscovei, pe care au ameninţat-o cu sancţiuni dure dacă atacă Ucraina, la frontiera căreia sunt concentrate importante efective militare ruseşti.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, şi ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, au avut vineri o întâlnire la Geneva, care a durat doar o oră şi jumătate – iniţial era programată pentru două ore -, la finalul căreia au anunţat că, după ce Rusia va primi din partea SUA răspunsurile cerute, vor organiza o nouă întâlnire la acelaşi nivel.

Vice-ministrul de externe rus Alexandr Gruşko a declarat mai devreme miercuri că Moscova a primit deja verbal unele răspunsuri la cererile formulate către SUA şi NATO, potrivit Agerpres. ”Desigur, vom studia cu atenţie (răspunsurile) şi vom determina paşii noştri următori”, a spus acesta, potrivit agenţiei TASS, în aşteptarea primirii răspunsurilor scrise.

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (20/05/2022)

Notificare prag detineri/vot > 5%

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (20/05/2022)

Comunicat referitor tarife transport

Digi Communications N.V. (DIGI) (20/05/2022)

Optiuni pe actiuni acordate catre administratori si angajati

ROMCARBON SA (ROCE) (20/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (20/05/2022)

Hotarare CA privind aprobarea comitetelor consultative