Update articol:
Doar două din opt clase de active analizate, pe cale să aducă randamente pozitive în 2018

Bloomberg: 2018 – un an oribil pentru investitori

Sursa Bloomberg

Din opt clase importante de active analizate de Bloomberg, doar două sunt pe cale să ofere randamente totale pozitive în acest an, respectiv titlurile de trezorerie americane, în topul scăderilor aflându-se piețele emergente.

Aceste evoluții au determinat Bloomberg să numească 2018 – “Annus Horribilis”.

“În 2018, era randamentelor în exces pentru obligațiuni și acțiuni s-a încheiat”, potrivit unei note recente a Bank of America Merrill Lynch, care precizează: “Știrile de pe Wall Street au fost de tip bullish, dar evoluția prețurilor a fost în scădere.”

Sentimentul negativ a fost adus de tensiunile comerciale dintre S.U.A. și China, incertitudinea față de Brexit, deficitul bugetar al Italiei și inversarea curbei randamentelor pentru obligațiuni, pe măsură ce Fed a ridicat dobânzile.

Scăderea giganților din tehnologie din Statele Unite și China a alimentat scăderi pe restul acțiunilor, mărfurile au scăzut odată cu petrolul, piețele emergente s-au luptat cu un dolar mai puternic și chiar și bula criptomonedelor s-a spart, potrivit analizei citate.

Bloomberg calculează evoluția unei investiții de 10.000 de dolari la începutul anului, în diverse active.

Grupul giganților din tehnologie (FAANG)- Facebook Inc., Apple Inc., Amazon.com Inc., Netflix Inc. și Alphabet Inc. (Google) au condus creșterile acțiunilor americane, dar și scăderile care au urmat după vârful din iunie, pe fondul scăderii creșterii economice, al haosului provocat în lanțurile de aprovizionare de scindarea comerțului, al temerilor privind reglementarea în condițiile rolului jucat de social media în alegeri, în întreaga lume.

Totuși, 10.000 de dolari investiți în NYSE FANG+ Index ar fi adus un plus de 270 de dolari de la începutul anului.

Aurul nu mai strălucește atât de tare, căci o investiție în metalul prețios, la începutul anului, ar fi adus o pierdere de 450 de dolari.

După raliul Bitcoin din 2017, creșterea la vârful de 20.000 de dolari s-a evaporat rapid la începutul anului.

Un atac cibernetic în care au dispărut 500 de milioane de dolari la o bursă de criptomonede s-a dovedit a fi prima dintr-un șir de vești proaste pentru industrie, care a pierdut mai mult de 700 de miliarde de dolari în valoare, pe măsură așteptările pentru investiții instituționale masive nu s-au materializat. O investiție de 10.000 de dolari la sfârșitul anului trecut ar fi scăzut la puțin peste 2.500 de dolari la mijlocul lunii decembrie. Bitcoin s-a prăbușit și pe fondul îngrijorărilor privind introducerea unor reglementări.

Acțiunile producătorilor de marijuana au înregistrat o scădere în al treilea trimestru, în condițiile în care California și Canada au legalizat vânzările pentru uz recreațional. Fondul ETFMG Alternative Harvest ETF, cu expunere pe industrie, înregistrează un minus de 21%, pentru acest an, astfel că cine a investit 10.000 de dolari la începutul anului, ar mai avea puțin sub 8.000 .

Piețele bursiere au avut un an dificil aproape peste tot, cu o excepție notabilă: Indicele Bursei de Valori din Jamaica este cel de-al doilea cel mai bun performer din lume în dolari americani, înregistrând o rentabilitate totală de circa 28 la sută pe an, conform Bloomberg. Investitorul analizat ar avea un sold de aproape 13.000 dolari din pariul de 10.000 dolari.

BVBStiri BVB

MedLife S.A. (M) (21/10/2020)

Decizii CA din data de 20 octombrie 2020

ARMATURA S.A. (ARM) (21/10/2020)

Convocare AGEA din 04.12.2020

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (21/10/2020)

Semnarea unui contract semnificativ - Equatorial Gaming

PROMATERIS S.A. (PPL) (21/10/2020)

Inregistrare membrii Consiliului de Administratie

PRIMARIA ORASULUI SIRET (SRE28) (21/10/2020)

Plata cuponului 23 si rambursare rata principal 22 & calcul rata dobanda pentru cuponul 24