Update articol:
7-8 ianuarie, Beijing

Bloomberg: Succesul negocierilor comerciale dintre SUA și China depinde de şapte teme cheie

Sursa foto: pixabay.com Sursa foto: pixabay.com

Oficialii americani și chinezi urmează să înceapă, luni, negocierile comerciale cu privire la războiul comercial dintre cele două state, în speranța ajungerii la un acord, în timpul armistițiului de 90 de zile între președintele Donald Trump și omologul său, Xi Jinping, potrivit Bloomberg.

Astfel, China și SUA vor organiza convorbiri comerciale la nivel ministerial de la Beijing pe 7-8 ianuarie, a declarat vineri Ministerul Comerțului din China. O echipă de lucru condusă de Jeffrey Gerrish, adjunctul reprezentantului comercial al Statelor Unite pentru Asia, Europa, Orientul Mijlociu,  va veni în China pentru a avea “discuții pozitive și constructive” cu omologii chinezi, a afirmat ministerul de comerţ  al Chinei.

Preşedintele american, Donald Trump, s-a arătat încrezător, vineri, că va putea încheia un acord comercial cu China, punând astfel capăt războiului comercial pe care l-a lansat împotriva Beijingului. “Avem o negociere comercială masivă în acest moment cu China, preşedintele Xi este foarte implicat, ca şi mine. Negociem la cel mai înalt nivel şi merge foarte bine”, a subliniat Trump.

Donald Trump a insistat asupra abordării sale impunând taxe vamale partenerilor comerciali pentru a-i forţa să negocieze. “Încasăm miliarde şi miliarde de dolari din taxe vamale impuse Chinei şi altora”, a adăugat el, subliniind că, şi în cazul lipsei unui acord cu Beijingul, Trezoreria SUA va continua să încaseze “miliarde şi miliarde” de dolari din taxele asupra produselor chineze.

În timp ce negocierile la nivel mediu nu vor produce, probabil, un progres major, mizele sunt ridicate, deoarece ambele părți se vor confrunta cu o majorare a tarifelor în luna martie, dacă nu vor ajunge la un acord, mai scrie Bloomberg. Mai multe discuții la nivel înalt sunt așteptate la sfârșitul acestei luni, potrivit South China Morning Post, potrivit căruia Trump poate purta discuții cu vicepreședintele chinez Wang Qishan la Forumul Economic Mondial din Davos, Elveția.

Iată cele şapte probleme care, dacă vor fi rezolvate, vor determina succesul negocierilor:

Pe agenda discuțiilor se află șapte chestiuni: 

1. Proprietatea intelectuală

Acuzațiile americanilor că statul chinez  forțează companiile americane să le dezvăluie tehnologii sensibile și că fură proprietatea intelectuală reprezintă unele din cele mai importante probleme, care ar putea să rezolve sau să  întrerupă orice înţelegere potențială. Negocierile de 90 de zile se vor concentra pe “schimbările structurale” în modul în care China se ocupă de transferurile tehnologice, protecția proprietății intelectuale, furtul cibernetic și alte probleme, potrivit oficialilor americani  după întâlnirea dintre Trump și Xi  în Argentina.

China a anunțat o serie de pedepse pentru companiile acuzate de astfel de infracţiuni, prin limitarea accesului la împrumuturi și sprijinul acordat de stat pentru finanțarea furtului de proprietate intelectuală, și vrea să elaboreze o lege pentru a împiedica transferul forțat de tehnologie.

2. Huawei și 5G

Huawei Technologies Co., cel mai mare producător de telecomunicații din China, a negat de mult timp acuzațiile SUA și ale aliații că facilitează spionajul susţinut de statul chinez. Compania dorește să dezvolte tehnologia 5G și deține o zecime din brevetele esențiale în întreaga lume. Dar eforturile sale s-au lovit de SUA, care a interzis achizițiile publice ale produselor companiilor și a încurajat alte națiuni să facă același lucru.

Beijingul a cerut, de asemenea, Canadei să-l elibereze pe directorul financiar Huawei, Meng Wanzhou, care a fost arestată în Canada în numele Statelor Unite pentru o presupusă fraudă bancară. FBI examinează, de asemenea, posibile încălcări ale sancțiunilor iraniene de către compania chineză. Doi canadieni care au fost prinși după arestul lui Meng rămân deținuți în China.

3. Made in China 2025

Planul “Made in China 2025” de la Beijing vizează transformarea Chinei într-un lider de fabricație avansată, vizând 10 sectoare emergente, inclusiv robotică, vehicule cu energie curată și biotehnologie. Ambiția industrială a Chinei a dus la furia Casei Albe, care susține că intervenția Chinei încalcă regulile OMC și ar putea crea avantaje pentru investitorii străini. Tarifele impuse de Trump au vizat multe dintre industriile vizate în planul respectiv.

China consideră planul esențial pentru atingerea obiectivelor sale economice pe termen lung. Luna trecută, unele surse apropiate situaţiei au afirmat că China ar putea fi dispusă să modifice planul, poate chiar ar putea amâna o parte din el cu un deceniu, dacă aceasta ajută la încetarea războiului comercial.

4. Energia

Tensiunile comerciale au perturbat ceea ce ar trebui să fie o afacere profitabilă  pentru cele două țări: SUA devine un important exportator de petrol și gaze naturale, în timp ce China poate deveni cel mai mare cumpărător din lume pentru ambele produse. Deşi China nu mai impune tarife suplimentare pentru  gazele naturale lichefiate din SUA, ceea ce poate relansa vânzările, preocuparea pe termen lung pentru industrie este restabilirea încrederii la un nivel suficient care să convingă companiile chineze să investească miliarde de dolari în viitoarele proiecte de export GNL americane. Între timp, orice asigurare de la Beijing că nu va viza țițeiul brut ar ajuta la risipirea preocupărilor care au afectat vânzările anul trecut.

5. Importurile agricole

Investitorii vor urmări să vadă dacă China elimină tarifele de retorsiune asupra produselor agricole din SUA – inclusiv soia, porumbul, bumbacul, sorgul și carnea de porc – care au afectat grav producătorii americani. Ridicarea tarifelor ar putea încuraja cumpărătorii privați să reia imediat achizițiile de produse agricole din SUA. China poate, de asemenea, să își elimine tarifele antidumping și antisubvenții pe unele cereale din SUA, unde  China este cel mai mare cumpărător, precum și să permită importul de păsări de curte din SUA după ce a dat undă verde achizițiilor de orez din SUA. În cazul în care discuțiile nu reușesc, China ar putea, de asemenea, să anuleze unele comenzi de soia care au fost plasate în ultimele săptămâni.

6. Tarife auto

După ce a impus un tarif de 25% pentru vehiculele importate din SUA, China a eliminat temporar taxa începând cu 1 ianuarie, deoarece cele mai mari două economii din lume au căutat o cale de diminuare a tensiunilor comerciale. Taxa suplimentară a afectat toate fabricile de automobile care vând automobile fabricate în SUA în China, inclusiv Tesla Inc., BMW AG și Daimler AG. Vânzările auto în China s-au diminuat timp de șase luni consecutive până în noiembrie, iar datele din luna decembrie vor fi anunţate în curând.

7. Accesul pe piață al băncilor

China s-a angajat să crească accesul firmelor financiare cu capital străin. În noiembrie, UBS Group AG a devenit prima entitate care a câștigat controlul asupra unei societăți mixte de valori mobiliare locale, în conformitate cu noi reguli impuse în 2018, mai permisive. JPMorgan Chase & Co. și Nomura Holdings Inc. așteaptă încă aprobarea de a lua 51% din participații în parteneriate onshore.

Preşedintele Xi declară că deschiderea este în continuă creștere, iar Bloomberg Economics estimează că băncile străine și companiile de valori mobiliare ar putea câștiga mai mult de 32 miliarde de dolari pe an în China până în 2030.

 

BVBStiri BVB

STK EMERGENT (STK) (05/03/2021)

VAN la data 26.02.2021

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (05/03/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGEA 29(30).03.2021

ERSTE GROUP TURBO SHORT 0.10/29.50/29 (EBEBSTS49) (05/03/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 08 si 09 Martie 2021

RETRASIB SA (RTRA) (05/03/2021)

Modificare calendar financiar 2021