Update articol:

Bogdan Aurescu: Economia albastră poate contribui substanțial la redresarea economică post-COVID-19, precum și la tranziția ecologică

Economia albastră poate contribui substanțial la redresarea economică post-COVID-19, precum și la tranziția ecologică în spiritul Acordurilor de la Paris și al Green Deal, a declarat domnul Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe,  la sesiunea de deschidere a celei de-a 13-a ediții a Forumului Organizațiilor Neguvernamentale de la Marea Neagră.  Forumul din acest an se desfășoară sub tema „Promovarea cooperării societății civile în regiunea Mării Negre în vremuri de incertitudine” și este organizat de Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare – FOND, cu sprijinul Comisiei Europene și sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe al României.

Ministrul a evidențiat rolul societății civile în promovarea și implementarea proiectelor de cooperare în regiune, în baza relațiilor strânse ale acesteia cu comunitățile locale și a experienței în derularea de parteneriate multi-sectoriale, în vederea atingerii unor obiective comune. Înaltul oficial român a accentuat rolul organizațiilor non-guvernamentale în consolidarea rezilienței societăților și în consolidarea democrației, ca mize esențiale pentru un viitor mai bun al oricărei societăți, fie ea în spațiul euro-atlantic, fie în regiunea Mării Negre sau dincolo de aceasta. În acest context, ministrul afacerilor externe a amintit faptul că România a oferit recent, din bugetul de asistență pentru dezvoltare gestionat de MAE, prin organizația European Endowment for Democracy, o contribuție de 250.000 euro în scopul implementării de proiecte în sprijinul societății civile și al presei independente din Republica Moldova, precum și o contribuție în valoare de 100.000 de EURO pentru susținerea societății civile și a presei independente din Belarus.

Desfășurată pe parcursul a cinci zile (23-27 noiembrie), Forumul urmărește să sublinieze oportunitățile de cooperare și dialog pentru promovarea politicilor Uniunii Europene în regiunea Mării Negre, sprijinind astfel societatea civilă în dezvoltarea parteneriatelor durabile, consolidarea rezilienței și aportul benefic la relansarea economică în perioada de după criza pandemică. Totodată, Forumul își propune să contribuie la identificarea provocărilor comune cu care se confruntă organizațiile societății civile în contextul evoluției pandemiei de COVID-19 și al consecințelor acesteia asupra perspectivelor sectorului non-guvernamental în întreaga regiune.

În zilele următoare, Forumul va include sesiuni axate pe activitatea organizațiilor societății civile din regiunea Mării Negre din timpul pandemiei, promovarea politicilor UE în regiunea Mării Negre, prezentarea rezultatelor Forumului în anul 2020, explorarea oportunităților de colaborare între societățile civile și instituțiile publice, mediul academic și sectorul privat și promovarea dezvoltării sustenabile a regiunii.

Forumul ONG-urilor de la Marea Neagră a fost lansat în 2008, cu sprijinul MAE român, prin fondurile asistenței oficiale pentru dezvoltare, și al Black Sea Trust/German Marshall Fund of US.  Începând cu 2013, Comisia Europeană a devenit partener al MAE român în finanțarea inițiativei. Primele ediții au avut loc la București și Constanța. Din 2014, Forumul ONG-urilor la Marea Neagră este organizat, prin rotație, în alte state din regiunea Mării Negre. În 2018, Forumul și-a desfășurat lucrările, în premieră, la Bruxelles. În 2019 a urmat o nouă premieră, prin organizarea evenimentului în Turcia, la Istanbul. În contextul pandemiei de COVID-19, în 2020, evenimentul este organizat, pentru prima dată, exclusiv online.

Forumul a fost gândit ca proiect anual de implementare a principiilor Sinergiei Mării Negre – Comunicarea Comisiei Europene din 2007 care ghidează și în prezent abordarea UE în regiune. Rolul Forumului a fost de a crea un spațiu pentru dezbatere, de împărtășire de expertiză și stimulare a comunicării și inițiativelor între reprezentanții societății civile, cu sprijinul guvernelor, organizațiilor internaționale și al donatorilor externi activi în regiunea Mării Negre. De-a lungul timpului, Forumul a oferit ocazia participanților să facă schimb de bune practici și să demareze proiecte comune în domenii precum democrație și drepturile omului, dezvoltare locală, drepturile copilului, protecția mediului, participare civică, implicarea tinerilor etc.

 

 

BVB | Știri BVB

BRK Argint Turbo Short 23 (BKSLVTS4) (02/12/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 02 si 05 Decembrie 2022

BRK Dow Turbo Short 34350 (BKDOWTSD8) (02/12/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 02 si 05 Decembrie 2022

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (02/12/2022)

Semnare Memorandum de Intelegere privind Coridorul Vertical