Update articol:

Bogdan Badea, Hidroelectrica: Avem din ce în ce mai puţini plătitori la bugetul de stat şi mai multe autorităţi hămesite; la ora actuală, cel mai bun angajator este statul, prin diversele instituţii pe are le are

Avem din ce în ce mai puţini plătitori la bugetul de stat şi mai multe autorităţi care vor bani, şi bani, şi bani, astfel încât, la ora actuală, cel mai bun angajator este statul, prin diversele instituţii pe are le are, a spus Bogdan Badea, directorul general al Hidroelectrica, într-o conferinţă de profil.

Acesta a explicat: “Tot felul de autorităţi de stat sunt din ce în ce mai hămesite să îşi mărească taxele, să îşi mărească bugetele, să chetuie din ce în ce mai mult. Dacă nu vom avea o abordare extrem de pragmatică, extrem de radicală în ceea ce priveşte rolul statului şi înfiinţarea a tot felul de autorităţi ale statului din ce în ce mai multe, din ce în ce mai dornice să pună tot felul de taxe pe cei care au rămas din ce în ce mai puţini ca fiind contributori la bugetul de stat. Este o discrepanţă evidentă care are legătură cu investiţiile şi cu ceea ce se întâmplă în sectorul energetic.   

Am constatat, de-a lungul timpului, că la un moment dat se luptă statul cu statul. Nu este problema doar a Hidroelectrica, cred că este o problemă generală la toţi producătorii şi la toţi investitorii din sectorul energetic care au investiţii. Acestea nu se întâmplă de azi pe mâine, ci au nevoie de multe avize, autorizaţii, hotărâri de guvern de expropriere, lucrurile se întâmplă  greu. Constatăm că, după ce statul decide că o anumită investiţie este de interes naţional, vine autoritatea X şi spune că nu este de acord şi începe să ceară o groază de documente şi stai cu hotărâri de guvern emise acum un an-doi pentru că nu vrea Garda Forestieră, de exemplu, să dea avize pe diverse investiţii, că nu ştiu ce Ocol Silvic care este mai mult preocupat de ce retrocedări s-au facut în zonă decât de hotărâri de guvern sau de investiţii strategice. Şi aici lista poate continua…Este un fenomen care a blocat si a paralizat toate investiţiile din România şi continuăm să facem acest lucru. 

Continuăm să avem o incoerenţă din punct de vedere legislativ, ceea ce se aplică  la energie nu se aplică la mediu, nu se aplică la ape şi păduri, nu se aplică la nivelul altor instituţii. Cred că e momentul să ne trezim pentru că cu o astfel de aborare România nu va face altceva decât să se sufoce”.  

Investiţiile Hidroelectrica au fost blocate în acest an, după ce salariul minim în construcţii a fost majorat, ca urmare a OUG 114/2018, iar contractorii au cerut preţuri mai mari, a mai spus Bogdan Badea.

“2019 a fost, din păcate, un an de blocaj pentru investiţiile noi, pentru că un efect la fel de pervers pe care OUG 114 l-a avut în piaţa de energie a fost în zona de investiţii: s-a introdus acel celebru salariu în sectorul construcţiilor, care a generat, imediat după introducere, presiune din partea tuturor contractorilor de creştere a preţurilor pe toate liniile la investiţiile aflate în curs”, a afirmat şeful Hidroelectrica.

El a amintit însă că nicio investiţie nu va fi făcută dacă iese din zona de rentabilitate.

“Nu am putut să mai înaintăm cu investiţiile şi am avut negocieri de luni de zile cu contractorii în care să explicăm că nu putem mări preţul pe care îl plătim. Unii au forţat, au cerut creşteri de 90% la preţul manoperei, pentru că au înţeles că cel mai prost plătit angajat din firma de construcţii trebuie să ia 3.000 de lei şi apoi se vor aplica nişte coeficienţi până la nivel de director şi au ajuns că preţul manoperei trebuie să urce cu 90%. Dar noi avem limite de rentabilitate. Abia acum, pe final de an, am reuşit să semnăm contractele pentru investiţiile pe care le aveam, la tarifele vechi, în limitele aprobate de AGA, dar din punctul de vedere al investiţiilor introducerea acestui salariu minim a fost un dezastru, cel puţin pentru noi”, a subliniat Badea.

Totodată, el a arătat că o mare parte a investiţiilor Hidroelectrica sunt în zone declarate situri Natura 2000 şi parcuri naţionale.

“Astfel că este foarte greu să înaintăm. Nu mai spun că au fost declarate parcuri naturale sau situri Natura 2000 peste investiţiile noastre”, a susţinut reprezentantul producătorului de energie.

Hidroelectrica are investiţii în curs pentru capacităţi noi de 500 de MW, a adăugat Badea. 

 

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (17/09/2021)

Functionarea Unitatii 1 la putere redusa

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 20 si 21 Septembrie 2021

ROMCAB SA (MCAB) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Suspendare tranzactionare - 16:36 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera