Update articol:
INTERVIU ÎN EXCLUSIVITATE

Bogdan Badea, Hidroelectrica: Nu cred că este cazul să vorbim de black out, se exagerează; Hidroelectrica are o rezervă în lacuri, superioară față de anul trecut

Profit de 1,3 miliarde lei, în primele nouă luni, la o cifră de afaceri de 3,2 miliarde lei

 Hidrolectrica nu are ieșiri de capacități, ba mai mult, are capacități noi în portofoliul de producție, astfel că este pregătită să facă față perioadei de iarnă, ne-a spus Bogdan Badea, președintele Directoratului Hidroelectrica, într-un interviu acordat în exclusivitate.

Nu cred că este cazul să vorbim de black out. Cred că se exagerează puțin. Sigur că acest lucru poate fi posibil, în măsura în care ar fi niște deviații foarte serioase la anumiți operatori de sistem față de ce și-a asumat fiecare dintre noi în programul de iarnă. Nu cred că suntem într-o astfel de situație“, ne-a spus domnia sa.

***

 Cum a încheiat Hidroelectrica primele nouă luni ale anului?

Bogdan Badea: Hidroelectrica a înregistrat un profit de 1,3 miliarde lei, în primele nouă luni, la o cifră de afaceri de 3,2 miliarde lei.

Pentru tot anul 2018, Hidroelectrica a raportat venituri de 4,27 miliarde lei și un profit net de 1,94 miliarde lei.

 Cum v-a afectat activitatea lipsa unui ministru al Energiei, în această perioadă?

Bogdan Badea: Din păcate, au fost două situații, în cadrul adunărilor generale ale acționarilor, convocate încă din timpul verii, în care reprezentantul statului nu a avut un mandat  și nu s-au putut lua decizii, pe subiecte extrem de importante, cum ar fi achiziția de active CEZ și Enel. Așteptăm cu mare interes să se clarifice cât mai repede această situație, astfel încât să putem reconvoca adunarea generală a acționarilor. Între timp, s-au adunat foarte multe subiecte și este o chestiune care ne afectează activitatea pe termen mediu și lung. 

Ce așteptări aveți de la noul Guvern?

Bogdan Badea:  Noi avem acționar statul român, în proporție de 80 la sută. Ne bucurăm să vedem că listarea Hidroelectrica în 2020 este o prioritate. Am pregătit anul acesta partea tehnică în vederea listării. Așteptăm să se așeze noul ministru, astfel încât să ne facem un calendar clar pentru a putea să ne atingem obiectivul și să reușim ceea ce nu se reușește de mulți ani de zile, și anume listarea cu succes a Hidroelectrica.

Ați avansat ca termen pentru listare septembrie 2020.  Poate fi impulsionată mai mult de atât?

Bogdan Badea: Există niște pași obligatorii pe care trebuie să-i facem. Nu cred că se poate face mai devreme. Trebuie să lansăm licitația pentru consultanți și, odată ce avem consultanții, să pregătim procedura de listare. Sigur că va fi foarte important și sfatul pe care consultantul ni-l va da,  din punctul de vedere al ferestrei de oportunitate. Tehnic vorbind,  este o perioadă de 150 de zile minim necesară, după ce se încheie partea birocratică și se lansează efectiv toate procedurile, până la momentul listării.

Ce așteptări aveți pentru aprovizionarea cu energie în această iarnă? Exista pericolul unui black out?

Bogdan Badea: Noi ne facem datoria. Hidrolectrica nu are ieșiri de capacități, ba mai mult, are capacități noi în portofoliul de producție. Ca atare, din punctul nostru de vedere, ne vom face datoria ca-n fiecare an. Indiferent de situație, suntem pregătiți pentru a face față. Nu cred că este cazul să vorbim de black out. Cred că se exagerează puțin. Sigur că acest lucru poate fi posibil, în măsura în care ar fi niște deviații foarte serioase la anumiți operatori de sistem față de ce și-a asumat fiecare dintre noi în programul de iarnă. Nu cred că suntem într-o astfel de situație. Cred că fiecare trebuie să se pregătească temeinic pentru iarnă. Hidroelectrica are o rezervă în lacuri, în acest moment, superioară aceleiași perioade de anul trecut. În același timp, suntem îngrijorați de perioada destul de lungă de secetă pe care o traversăm. Să sperăm că se schimbă condițiile meteo. Suntem optimiști.

 

FP a avertizat ca Hidroelectrica riscă să piardă până la un miliard de lei din cauza Ordinului 10 al ANRE cu privire la metodologia de stabilire a preţurilor şi cantităţilor de energie electrică vândute de producători pe bază de contracte reglementate. Cum arată calculele dumneavoastră

Bogdan Badea: Am spus, încă de la emiterea Ordinului 10, că producătorii, respectiv Hidroelectrica, pierd niște bani –  diferența între prețul reglementat și prețul de piață.  Vom face calculul la sfârșitul acestui an. Așteptăm ca, odată cu calendarul de dereglementare, să vedem și modalitatea de recuperarea pierderilor.

Practic, noi am subvenționat alți participanți la piață, care, din varii motive, pe care nu le-am aflat până astăzi, nu au fost bine contractați, există niște pierderi în zona respectivă, dar este o chestiune care ține de trading pur, de felul în care ai cumpărat  având un portofoliu de milioane de clienți în spate, de felul în care ai asigurat contractele pe care le ai. Așa cum producătorii au o strategie de hedging, ar trebui să o aibă și furnizorii de ultimă instanță. Să vedem în ce măsură pierderile sunt datorate unor conjuncturi speciale sau sunt cauzate de faptul că, pur și simplu. nu au făcut niște lucruri la timp. De ani de zile, nu am aflat un răspuns la această întrebare. Așteptăm și noi să vedem de ce producătorii sunt obligați să suporte niște pierderi care nu știm de unde au venit.

Pe o variantă de 65 la sută (n.n. obșigația de a vinde până la la 65% din producţie la preţuri reglementate), cred că ce a estimat Fondul Proprietatea este corect, poate fi și depășit. Am făcut și noi scenarii de risc, le-am prezentat acționarilor.

Am spus de la începutul apariției OUG114 și Ordinului 10 că lucrurile nu sunt în regulă. După aproape un an de zile, constatăm că prețurile au crescut, mai ales în zona concurențială. Am și menționat asta încă de la început, în toate documentele pe care le-am înaintat public autorităților. Am atras atenția că se va crea un deficit în zona de piață concurențială și va fi perturbată de faptul că este o cantitate incertă de energie în zona de preț reglementat. Prețurile  la consumatori nu au scăzut. În continuare, Hidroelectrica, dar nu suntem singurii, oferă în regim concurențial, pentru clientul casnic, energie electrica la un preț mult mai mic decât cel reglementat, ca atare se ridică foarte multe semne de întrebare cu privire la oportunitatea acestei reintroduceri a prețurilor reglementate și beneficiile pentru consumatori. A existat o migrație din reglementat către concurențial, ceea ce arată că tot în concurențial au fost prețuri mai mici.

Referitor la activele Cez, ați depus o scrisoare de intenție. Ce detalii ne mai puteți da?

Bogdan Badea: Suntem deja în procedură. Am semnat deja un NDA (non disclosure agreement). Nu pot da mai multe informații.

Intenționați să vă uniți și cu o altă companie într-un consorțiu pentru această ofertă?

Bogdan Badea: Nu știu în acest moment.

Cu privire la activele Enel ați făcut un demers?

Bogdan Badea: Da, am făcut – am trimis o scrisoare de intenție, așteptăm un feedback.  Nu avem cunoștință cu privire la calendarul procedurii.

Mai aveți întârzieri la obiectivele de investiții și din ce cauze?

Bogdan Badea: Sunt întârzieri de toate felurile, generate de proceduri de expropriere, generate de  contractori care nu și-au făcut treaba la timp și, sigur, se percep penalități în acest sens,  generate de condiții  care nu au putut fi evaluate în proiectul inițial. Proiectele hidro sunt complexe și depinde o serie de factori, inclusiv de condițiile meteo.

A fost o problemă suplimentară generată tot de OUG 114, de acel salariu minim din construcții, care a bulversat tot sectorul.  Nu am auzit pe nimeni să fie bucuros de acest salariu minim în construcții. Contractorii se plâng, noi ne plângem.

 Ați avut costuri suplimentare?

Bogdan Badea: Nu. Constructorii au cerut, încă de la început, costuri suplimentare. Nu am fost de acord. Aici este o fisură de logică între zona investitorului și zona constructorului. Un investitor își fundamentează decizia investițională pe niște indicatori tehnico-economici, de unde rezultă o valoare maximă în care investiția este rentabilă. În momentul în care  legiuitorul impune niște taxe suplimentare sau un salariu minim suplimentar, nu se poate depăși valoarea aprobată pentru că obiectivul devine nerentabil. Ca atare, decizia ar fi trebuit să fie de închidere a obiectivelor respective. Nu am dorit asta, au fost negocieri nesfârșite cu toți contractorii noștri,  ceea ce ne-a întârziat foarte tare în ce înseamnă realizarea programului de investiții pe anul 2019. Mă bucur că am reușit în final să închidem toate negocierile, pe obiectivele pe care le avem în curs și pe alte obiective pe care le vom lansa în perioada imediat următoare. Vom relua obiective care erau propuse spre abandon, într-o altă perioadă din existența Hidrolectrica.  Speram ca, de-aici înainte, să nu mai avem surprize de tipul acesta, pentru că nu au fost benefice pentru nimeni.

Care sunt investițiile ce vor fi reluate ce erau propuse spre abandon?

Bogdan Badea: Deja sunt semnate contracte pentru două obiective propuse spre abandon. Unul dintre ele este centrala de la Pașcani, unde se fac ultimele verificări înainte de reluarea lucrărilor. Va presupune două etape – una în care se vor demara lucrările necesare pentru punerea în siguranță a obiectivului și lucrările de organizare de șantier, urmând ca  investiția de bază să se demareze într-o a doua etapă.

Pentru alte obiective avem nevoie și de sprijinul guvernului,  care trebuie să dea hotărâre de Guvern, pentru indicatorii tehnico-economici. Am înaintat către minister propunere de hotărâre de Guvern pentru niște obiective istorice.

Al doilea obiectiv important este continuare galeriei de la Bistra- Poiana Mărului. Este vorba de 3200 m de tunel, cu o valoare investițională de circa 42 milioane de lei.  Deja s-a semnat contractul, așteptăm să acordăm avansurile constructorilor, pentru a fi reluate lucrările.

Mai aveți procese cu Fondul Proprietatea?

Bogdan Badea:  Încă mai avem procese din trecut. Nu avem cunoștință de procese noi. Avem o relație normală de ceva vreme. Mă bucur acest lucru și cred că este constructiv pentru companie, pentru a ne realiza obiectivele comune.

Care este situația creanței de 214 milioane Iei, pe care Hidroelectirca o are de recuperat de la ANAF, via ING Bank?

Bogdan Badea: Hidroelectrica a inițiat procedurile legale pentru recuperarea sumelor. Se merge pe căile legale din toate puntele de vedere.  Evident că sunt șanse de recuperare.  Hidroelectrica a plătit 215 milioane de lei, sume către ING, fără ca fără ca Hidroelectrica să datoreze ANAF acești bani.  Au fost niște hotărâri judecătorești, a fost o decizie pe care noi nu am înțeles-o, am reușit să introducem acțiunea către ING, pentru întreruperea termenului de prescripție, astfel încât să creăm premizele pentru recuperarea sumelor. Mai departe, vor fi utilizate toate căile legale pentru clarificarea acestei situații.

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (20/05/2022)

Notificare prag detineri/vot > 5%

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (20/05/2022)

Comunicat referitor tarife transport

Digi Communications N.V. (DIGI) (20/05/2022)

Optiuni pe actiuni acordate catre administratori si angajati

ROMCARBON SA (ROCE) (20/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (20/05/2022)

Hotarare CA privind aprobarea comitetelor consultative