Update articol:
EXCLUSIV Scurt interviu cu Bogdan Badea, ales recent președintele directoratului pentru un mandat de 4 ani la Hidroelectrica

Bogdan Badea: Ordonanța 114/2018 ar putea scădea valoarea Hidroelectrica la listarea la bursă

Bogdan Badea: Investitorii trebuie să plătească pe pachetul de acțiuni la Hidroelectrica un preț corect, nu unul diminuat artificial de o prevedere temporară.

 

Domnia sa a avut amabilitatea să ne ofere un scurt interviu prin care ne prezintă principalele direcții ale mandatului său.

Reporter: Ce ne puteți spune despre listarea Hidroelectrica și ce alte direcții mai aveti în noul mandat de președinte al directoratului?

Bogdan Badea: În primul rând avem aprobarea situațiilor financiare care s-au închis, pentru prima oară în istorie, fără opinie cu rezerve. Practic, această opinie cu rezerve a fost principalul impediment în calea listării. Din punct de vedere al companiei noi suntem pregătiți de listare. Pe un calendar efectiv, dacă intrăm pe linie dreaptă, probabil că listarea s-ar putea întâmpla anul viitor. Dacă începem de acum, dăm drumul la procedurile de selecție de consultant de listare, consorțiu de listare și consultant juridic, putem lista Hidroelectrica. Sigur, depinde și de sfaturile consultanților vizavi de momentul de listare, anul viitor, fie în prima parte a anului, fie în a doua. Principalul impediment acum, după ce am rezolvat ce era de rezolvat, respectiv cu privire la obictivele de investiții cu funcțiuni complexe care se regăseau în opinia cu rezerve, rămâne prevederea Ordonanței 114/2018.

Dacă discutăm de OUG 114/2018 în vigoare în anul listării, poate să însemne până la 65% preț reglementat, ceea ce se va traduce într-o scădere drastică a indicatorilor financiari ai companiei și într-o scădere artificială a valorii la care se va produce listarea în detrimentul statului român până la urmă, pentru că vânzarea pachetului de acțiuni este a statului român, ori această diminuare artificială a valorii companiei nu cred că-și are sensul.

Suntem extrem de optimiști pentru că am văzut o serie de declarații în zona Guvernului privind modificarea OUG 114/2018. Dacă se dorește listare probabil prevederile privind prețul reglementat nu ar trebui să mai existe, să ne întoarcem la piața liberă astfel încât investitorii să plătească pe pachetul de acțiuni la Hidroelectrica un preț corect, nu unul diminuat artificial de o prevedere temporară.

Reporter: Aveți de gând să răscumpărați pachetul de 19% acțiuni pe care îl are Fondul Proprietatea la Hidroelectrica?

Bogdan Badea: Nu cunoaștem în acest moment dacă Fondul Proprietatea dorește sau nu să-și vândă pachetul de acțiuni. Având în vedere rezultatele de anul trecut și pentru  faptul că la acest moment compania e pregătită de listare, nu cred că mai doresc să-și vândă pachetul de acțiuni, dar nu cunosc. Noi mergem pe ceea ce înseamnă pregătirea listării. Avem o Hotărâre de Guvern în vigoare, vedem dacă procentul de 10% rămâne tot atât, noi vom merge pe ceea ce spuneam și în trecut, pe diversificarea activității companiei, planul de investiții pe care l-am propus, retehnologizarea centralelor mari, suntem în procedură cu Vidraru, urmează Mărișel, apoi Centrala de la Râul Mare, Retezat.

Reporter: La ce sumă se ridică investițiile pe an? Dar pe cei 4 ani de mandat?

Suntem conform prevederilor 109, avem obligația să facem un plan de management pe care să-l înaintăm Consiliului de Supraveghere. În funcție de planul de management se vor stabili indicatorii de performanță. Oricum planul de investiții pe care îl propusesem în perioada de interimat depășește 1miliard de euro. Implică nu numai investiții proprii, ci și diversificarea de activități în zona de eolian, solar și alte oportunități pe care piața le poate oferi.

Acestea sunt liniile principale: listarea companiei, planurile de investiții (retehnologizări, modernizări, diversificarea activității ca extindere la nivel regional). Anul acesta sperăm să semnăm contractul de retehnologizare de la Vidraru, interesul este mare, am facut tot ce ținea de noi să modificăm procedurile ca să fim mai flexibili. Cred că de data asta o să fie cu noroc.

BVB | Știri BVB

VRANCART SA (VNC) (28/09/2023)

Semnare contract finantare PNRR - proiect Parc Fotovoltaic

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (28/09/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

ALRO S.A. (ALR) (28/09/2023)

Convocare AGAE 31 octombrie 2023