Update articol:
EXCLUSIV

Bogdan Chiriţoiu: Companiile pot evita interdicția de a participa la licitaţii timp de trei ani dacă au colaborat cu autoritatea de concurență sau dacă au un program de conformare

Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei

Publicarea de către Consiliul Concurenţei a listei celor 35 de companii care au fost implicate în investigaţii privind trucarea de licitaţii a determinat reacţia vehementă a unora dintre companiile respective. Electrica, aflată pe listă, a transmis că includerea companiei îi încalcă drepturile și aduce atingere imaginii sale, solicitând eliminarea din tabelul centralizat întocmit de către Autoritatea de Concurenţă.

Electrica: Includerea Electrica în “lista neagră” întocmită de Consiliul Concurenței încalcă drepturile și aduce atingere imaginii Electrica; Compania va solicita eliminarea companiei de pe lista întocmită de către autoritate

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, ne-a declarat: “Informațiile din tabel nu sunt noi, nu am venit cu nimic în plus. Tot ceea ce a apărut acum era deja public, noi doar am grupat informațiile, le-am centralizat. Am făcut acest lucru pentru a autoritățile contractante în  aplicarea legii achizițiilor publice. Acest act normativ, care transpune o Directivă europeană, prevede că acele companii care au comis încălcări grave ale legislației, printre acestea numărându-se și cele legate de concurență, respectiv trucarea licitațiilor, au interdicție de a participa la proceduri de achiziție publică timp de trei ani din momentul în care se constată încălcarea. 

.În ceea ce priveşte sancţiunea în domeniul concurenţei, interdicţia se aplică din momentul în care Consiliul Concurenței constată încălcarea legii și nu de la decizia instanței.Măsura ar deveni caducă dacă termenul ar  s-ar calcula  din momentul deciziei instanței și ar intra în vigoare după mulți ani de la comiterea faptei.

Dar noi nu dorim să restrângem concurența şi de aceea companiile au posibilitatea, conform legii achizițiilor publice, să evite această sancțiune de trei ani. Astfel, pot evita penalizarea dacă au colaborat cu autoritatea de concurență, dacă au un program de conformare, își instruiesc angajații, practice, dacă aplică reguli care să le permită să nu mai greșească.

Dacă au colaborat cu noi, recunoscând încălcarea legii  sau vin cu dovezi care să ne ajute să depistăm și să  sancționăm alte fapte anticoncurențiale, atunci intră în  programul de clemență și primesc o amendă mai mică și au un avantaj în plus pentru că scapă și de această interdicție de a participa la licitaţii timp de trei ani.

Așa cum am spus, noi am făcut această centralizare pentru a ajuta autoritățile contractante să afle mai rapid pe cine să excludă din procedurile de achiziții publice și pe cine nu. Publicarea acestei liste este de fapt în beneficiul companiilor pentru că le ajută să participe la licitații chiar dacă au fost sancționate de noi.”.

Întrebat ce se va întâmpla dacă o companie repetă fapte de trucare a licitaţiilor, Bogdan Chiriţoiu ne-a declarat: “Dacă încălcarea  se repetă, compania va primi o  amendă mai mare, pentru că este recidivistă din punctul nostru de vedere și va avea din nou interdicţie timp de trei ani să mai participe la licitații. Legea nu prevede o sancţiune suplimentară din acest punct de vedere”.

Referitor la cererea Electrica de eliminare de pe “lista neagră”, domnul Chiriţoiu ne-a transmis: “O să analizăm ce ne-au trimis. Electrica spune că nu a făcut cartel, ci a fost facilitatorul cartelului. Licitațiile la Electrica erau trucate, adică prețurile erau majorate, iar lucrul acesta se întâmpla prin complicitatea  unor angajați ai companiei. E important cum a funcţionat Electrica, cum s-au comportat angajații cu funcţii importante – ei au facilitat această înţelegere care a influenţat piața.

Facilitatorul e parte din activitatea cartelului, noi îl vedem vinovat, deși primește o pedeapsă  mai mică decât actorul principal al cartelului. Vorbim de încălcarea legii concurenţei.

Cu Electrica procesul este pe rolul instanței. A pierdut la Curtea de Apel  Bucureşti, iar procesul este acum la Înalta Curte. Din termenul de 3 ani, nu au mai rămas decât două luni. Dar e dreptul lor să își spună punctul de vedere.

În plus, Electica nu este exclusă de la licitaţii pentru că are program de conformare. Iar Bursa londoneză şi BVB, unde Electrica este listată,   cred că a fost informată cu privire la sancțiunea dată de noi încă acum trei ani. Nu cred că apariţia înaceastă listă este vreo supriză pentru investitori”.

Potrivit lui Bogdan Chiriţoiu, mai sunt două-trei companii care au cerut eliminarea din lista.     

CIS Gaz solicită eliminarea numelui său de pe “lista neagră” a Consiliului Concurenţei

 

INTRAROM cere eliminarea companiei de pe “lista neagră” a Consiliului Concurenţei și așteaptă clarificări, precum și motivarea Deciziei Comune a Consiliului Concurenței și ANAP cu privire la subiect

 

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (17/04/2025)

Informatii ulterioare publicarii Convocatorului AGOA din 29/30 aprilie 2025

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (17/04/2025)

Masuri adoptate de Consiliul de Supraveghere

LION CAPITAL S.A. (LION) (17/04/2025)

Autorizare administratori societate

SIMTEL TEAM (SMTL) (17/04/2025)

Semnarea unui contract semnificativ in legatura cu proiectul Giurgiu