Update articol:

Bogdan Chirițoiu la SIREN 2021: O producţie mai mare de energie nu duce la scăderea preţurilor

Sursa foto: gov.ro
Chiriţoiu: “S-au făcut investiții foarte mari în zona de regenerabilă”

O producţie mai mare de energie nu duce la scăderea preţurilor, a declarat Bogdan Chirițoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, la SIREN 2021, explicând: “După 15 ani de apartenență la Uniunea Europeană, ne scapă un lucru – lumea are impresia că, dacă produci mult ceva la tine în țară, cum ar fi electricitate, atunci prețul la tine va fi mai mic decât la cei care importă de la tine. Ceea ce nu este adevărat nici în momentul de față și nu va fi adevărat nici viitor. Când am o piață, toată lumea vinde și cumpără la prețul pieței, este irelevant că marfa este produsă în țara A sau B. În ţara în care o produci prețul va fi aproximativ similar cu cel unde import.

Este foarte bine să producem mai mult, să avem investiții, să avem o producție mai mare. Dar o producție mai mare nu va ajuta la scăderea prețului în România, va fi prețul european. O producție mai mare ne ajută că nu mai importăm, ne ajută la deficitul comercial, la deficitul de cont curent și acest lucru se va vedea în bine în evoluţia monedei naționale, cât timp vom avea leul, în raport cu alte monede.

Repet, producția nu se va vedea în prețuri mai mici. Oamenii confundă lucrurile. Ne imaginam că, dacă am produce mai multă electricitate în țară ar fi mai ieftină, dar, de fapt, ea ar pleca spre alte țări și noi o să plătim cât plătesc și ceilalți europeni.

(…)

Avem o piață energetică europeană, nu mai suntem singuri. Nu mai suntem autarhici. Faptul că vedem creșterile mari de prețuri în această perioadă în România, pe bursele noastre, în special OPCOM, nu este un fenomen limitat la România. Vedem același lucru întâmplându-se şi în restul Europei. Nu putem spune că avem o deficiență, o problemă a funcționării pieței în România, ci că și noi, România, suntem parte a acestei evoluții europene. Nu o spunem numai noi, ci și Uniunea Europeană. Există o Agenție Europeană care facilitează colaborarea între statele membre pe zona de energie și această agenție primește date de la toate tranzacțiile cu energie. Şi ei verifică dacă sunt nereguli în modul cum funcționează tranzacțiile de pe piața energetică. Ne uităm și noi, Consiliul Concurenței, și ANRE la nivel intern, și aceasta agenție -ACER – la nivel european. Şi nici ACER nu a văzut nişte lucruri neobişnuite sau care să indice încălcări ale legii.

Cred că putem sta destul de liniștiţi că piața noastră funcționează bine, ca celelalte piețe europene. Că rezultatul funcționării bune a pieței este un preț mare – aici cred că sunt și anumite critici îndreptățite. Vedem că prețurile sunt mai degrabă regionale, decât strict europene. Adică variațiile de preț între grupe de ţări  sunt mai mari decât le vedem pe alte pieţe care au fost integrate mai devreme, cum e piața de combustibil care este mult criticată la noi, dar cam toate țările din Europa au același preț la combustibil. Este o piață care funcţionează bine, în care variațiile naționale sunt destul de mici.

La energia electrică încă vedem variații destul de mari între grupe de țări. Asta înseamnă că și Comisia Europeană şi ACER mai au de lucru în a împinge statele membre să facă interconectările fizice. Dar poate că și noi, reglementatorii, trebuie să ne uităm cu atenție la tarifele de interconectare și la modul cum funcționează, cum sunt achiziționate capacitățile de interconectare.

Criza actuală de pe piața energiei ne arată că mecanismul certificatelor de CO2 nu a fost gândit până la capăt. El are logica de a-i penaliza pe cei care poluează, în special cărbunele,  făcând energia aceasta foarte scumpă și în felul acesta să îndrepte producătorii spre alte surse de energie, să investească în alte surse de generare a electricității. Problema este că aceste investiții nu au cum să apară peste noapte.

Până apar aceste noi investiții, folosim și noi și alte state europene cărbunele,  dar prețul acesta foarte mare pe care îl induce certificatul de CO2 se resfrânge în toată industria de generare a electricității. Atunci și economia și casnicii au prețuri foarte mari la electricitate, iar companiile care au norocul să aibă alte tehnologii decât arderea cărbunelui se trezesc cu niște mega-profituri.

Cred că ar fi fost mult mai rezonabil să acceptăm că avem nevoie de o anumită cantitate de cărbune sau de energie generată din cărbune și să o finanțăm pe aceea ca să nu aruncăm în aer tot prețul pieței de electricitate. Dar aici întâmpinăm o rezistență din partea Comisiei Europene, care a lansat Green Deal.

Dacă prețul certificatelor este mare și în acest fel generăm profituri foarte mari pentru companii care nu sunt rezultatul performanței lor, ci este un cadou nesperat care le vine din creșterea prețului certificatelor de carbon, atunci cred că o parte din banii pe care îi plătesc consumatorii şi ajung la companiile respective să fie folosiți pentru a compensa clienţii vulnerabili. Ar trebui ca aceşti bani să se întoarcă cumva ca să echilibreze lucrurile care în momentul acesta par scăpate de sub control”.

Referitor la investiţii, Bogdan Chiriţoiu a declarat că, spre deosebire de ce se spune în spaţiul public, s-au făcut imense investiții către sectorul privat cu subvenții de la stat: “S-au făcut investiții foarte mari în zona de regenerabilă. Nu s-au făcut investiții în zona de surse tradiționale și acesta este un lucru care trebuie rectificat în perioada următoare”.

Bogdan Chiriţoiu la SIREN 2021: Suntem foarte atenți ca nu cumva furnizorii mari, cei tradiționali, care sunt legaţi de firmele de distribuție, să împiedice migrația clienţilor

 

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (17/04/2025)

Informatii ulterioare publicarii Convocatorului AGOA din 29/30 aprilie 2025

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (17/04/2025)

Masuri adoptate de Consiliul de Supraveghere

LION CAPITAL S.A. (LION) (17/04/2025)

Autorizare administratori societate

SIMTEL TEAM (SMTL) (17/04/2025)

Semnarea unui contract semnificativ in legatura cu proiectul Giurgiu