Update articol:

Bogdan Neacșu, noul președinte al Asociației Române a Băncilor

Bogdan Neacsu, CEC Bank Bogdan Neacsu, CEC Bank

*ACTUALIZARE/CONFIRMARE

Adunarea Generală a Asociației Române a Băncilor (ARB) reunită în ședință astăzi, 27 mai 2021, a votat noua componență a Consiliului Director ca urmare a expirării mandatelor președintelui și unor membri. Conducerea Consiliului Director al ARB este asigurată de dl. Bogdan Neacșu, ales în funcția de Președinte al Consiliului Director, dna. Gabriela Nistor desemnată ca Vicepreședinte, dl. Cornel Stănescu, dna. Mihaela Bitu, dl. Ion Stan, aleși în calitate de  membri, la care se adaugă membrii deja existenți dna. Mioara Popescu și dl. Cristian Agalopol, a anunțat ARB.

Consiliul Director este organul deliberativ și decizional al ARB, durata mandatului membrilor fiind de trei ani. Dl. Radu Grațian Ghețea ocupă funcția de Președinte de onoare al Asociației Române a Băncilor. Conducerea executivă este asigurată de Președintele Executiv, dl. Florin Dănescu.

Cu o tradiție de 30 de ani, Asociația Română a Băncilor reprezintă piața bancară din România și s-a extins prin includerea a nouă membri afiliați, companii non-bancare, punând astfel bazele unui parteneriat ce își propune să contribuie la consolidarea unui mediu de afaceri predictibil, transparent și de încredere în România.

Sistemul bancar din România asigură un rol cheie în buna funcționare a mecanismelor economice și financiare. Prioritățile industriei bancare vizează menținerea rolului de principal finanțator al economiei României cu asigurarea stabilității și credibilității sectorului bancar, mai ales în acest context pandemic. Sectorul bancar și-a demonstrat reziliența la factorii de risc endogeni și exogeni și a continuat, și în contextul pandemic, să contribuie la dezvoltarea economiei și a bunăstării financiare a românilor. Băncile au absorbit problemele de lichiditate întâmpinate de debitorii persoane fizice și juridice, într-un efort conjugat și cu autoritățile statului și au finanțat într-un ritm susținut populația, companiile și statul român.

Asociația Română a Băncilor este una dintre cele mai puternice asociații profesionale din România. Obiectivele strategice ale ARB vizează contribuția sistemului financiar bancar la prosperitatea economică și alinierea la mediul sistemului bancar din zona Centrală și Est Europeană, prin eficiență, competitivitate și stabilitate, ca voce reprezentativă autorizată pentru întreaga industrie financiar – bancară. Creșterea gradului de educație financiară din România, susținerea digitalizării, creșterea intermedierii financiare și consolidarea platformei financiare reprezintă direcțiile prioritare de acțiune ale ARB.

Asociația Română a Băncilor este membră a Federației Bancare Europene din anul 1991 (cu drepturi depline din 2007), a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică – Rețeaua Internațională de Educație Financiară, a Consiliului European al Plăților, a Federației Ipotecare Europene, a Institutului Bancar European și a 26 organisme naționale lucrative privind dezvoltarea și perfecționarea cadrului economic.

***

Bogdan Neacșu, președintele CEC Bank, a fost ales azi noul președinte al Asociației Române a Băncilor.

În cursă pentru conducerea Consiliului Director al Asociației Române a Băncilor erau Bogdan Neacșu, preşedintele CEC Bank și Dan Sandu, director general Intesa SanPaolo Bank, potrivit surselor noastre.

Constituită în mai 1991 ca asociație profesională, Asociația Română a Băncilor are în prezent 31 de membri, instituții de credit cu capital majoritar privat sau de stat, sucursale și reprezentanțe ale unor bănci străine și 9 membri afiliați.

Asociația Română a Băncilor este membră a Federației Bancare Europene din anul 1991 (cu drepturi depline din 2007), a Consiliului European al Plăților, a Federației Ipotecare Europene, a Institutului Bancar European și a 26 de organisme naționale lucrative privind dezvoltarea și perfecționarea cadrului economic.

Bogdan Constantin Neacșu este cel mai tânăr președinte executiv din sistemul bancar și are o vastă experiență în funcții de conducere în cadrul instituțiilor de credit din România, fiind de-a lungul timpului vicepreședinte Patria Bank, director general adjunct Garanti Bank, vicepreşedinte Volksbank România, proiect manager Basel II la BRD şi BNR, unde a lucrat în cadrul Direcției de Reglementare și Autorizare – Serviciul Reglementare Prudențială Bancară. Din 24 octombrie 2019 este director general executiv CEC Bank și începând din 2020 banca deținută 100% de statul român a reușit să facă un salt important în ceea ce privește digitalizarea și eficientizarea operațională, dar și o creștere substanțială ale activelor, de 25,5% în 2020, conform ultimelor date comunicate de către bancă.

În acest moment CEC Bank se află pe locul 7 din punct de vedere al activelor și țintește locul 5, conform declarațiilor lui Neacșu și a strategiei de afaceri care a stat la baza planului de recapitalizare a băncii. Amintim că majorarea de capital a CEC Bank, de circa 200 milioane de euro, a fost finalizată în 2019 și aprobată de către Comisia Europeană în condiții de piață, fără a fi considerată ajutor de stat.

BVB | Știri BVB

GREEN TECH INTERNATIONAL (GREEN) (13/01/2025)

Notificare Swiss Capital - Rezultate oferta publica initiala de vanzare de actiuni emise de societatea Green Tech International - 19 - 30.12.2024

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (13/01/2025)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 06.01.2025 - 10.01.2025

Sphera Franchise Group (SFG) (13/01/2025)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 08-10.01.2025

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (13/01/2025)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 08.01.2025-10.01.2025