Update articol:

Boloș: Primăriile au obligația să comunice deținătorilor de proprietăți cu o valoare mai mare de 2,5 milioane lei că intră în vigoare taxa pe lux; Gradul de evaziune fiscală în comerțul electronic este aproape scăpat de sub control

Primăriile au obligația să comunice deținătorilor de proprietăți cu o valoare mai mare de 2,5 milioane lei că intră în vigoare taxa pe lux de la 30 septembrie, a declarat ministrul finanțelor Marcel Boloș, la Digi 24.   

Acesta a spus: “Discutăm doar de acele proprietăți care au valoarea mai mare de 2,5 milioane lei. Aceste informații sunt la primării în momentul de față și primăriile au obligația să comunice deținătorilor de proprietăți cu o valoare mai mare de 2,5 milioane lei faptul că intră taxa pe lux de la 30 septembrie. După cum știm, a fost amânat acest termen până la 30 septembrie.

Ratiunea taxei pe lux a fost, după cum știți, o discuție la nivelul coaliției de guvernare și au fost confruntări între cele două partide politice pentru ceea ce înseamnă taxa sau impozitul pe lux. Nu cred că vom avea încasări foarte mari de la această taxă. Nu avem așteptări în termeni de impact bugetar.

Coaliția de guvernare este cea care a decis și care a avut decizia finală cu privire la această taxă”. 

Potrivit calculelor, la o proprietate de 1 milion de euro, impozitul este de 1500 de euro.

Marcel Boloș a spus: “1500 de euro pe întreg anul, adică, cu alte cuvinte, se taxează valoarea proprietății și nu cred că cineva care deține  o proprietate de 2,5 milioane de lei își pune problema că nu ar putea suporta această sarcină fiscală”.

Întrebat facă această taxă lovește în electoratul PNL, partid care îl susține ca ministru de finanțe, Marcel Boloș a spus: “Nu am văzut- o ca o problemă cu un impact care să țină de electorat. Este vorba de reguli și principii de fiscalitate și nu cred că în România sunt extrem de mulți proprietari care să aibă astfel de valori ale proprietății lor”.

Chestionat dacă urmează taxarea suplimentară a bogaților, ministrul finanțelor a spus: “Cota unică rămâne linia roșie care a fost stabilită în coaliția de guvernare de Partidul Național Liberal și nu cred că putem discuta despre impozitarea aceasta care se tot naște ca subiect al acestor venituri excepționale sau extraordinare până când nu va fi o decizie finală a coaliției de guvernare. Deocamdată sunt opinii care s- au născut în spațiul public și o să vedem decizia finală când se va lua”.

Referitor la verificarea de către Fisc a achizițiilor scumpe, Marcel Boloș a precizat: “Sub nici o formă nu ne-a interesat ce tipuri de cumpărători sau ce cumpărături face fiecare. Dumnezeule, trăim într- o lume normală! Nu am avut în vedere sub nicio formă să controlăm astfel de achiziții pe care le- ar face oamenii, ci dimpotrivă, am vrut să acordăm și vrem în continuare să inițiem măsuri astfel încât cei care doresc să poată participa la sistemul de remunerare prin creditul fiscal. Adică,  dacă ai făcut o cumpărătură dintr- o zonă cu risc fiscal ridicat și dorești să îți dai codul de identificare fiscală sau CNP- ul după cum alege cel care face achiziția, prin Declarația unică inteligentă, centralizăm aceste date și acordăm creditul fiscal ca procent din valoarea acestor cheltuieli pe care o omul poate să o folosească pentru a compensa cu alte impozite și taxe sau chiar să fie rambursată”.

Despre evaziunea din magazinele online, ministrul finanțelor a spus: “Magazinele online din România și platformele de comerț electronic și e commerce, după evaluările pe care le avem, sunt peste 7 miliarde de euro. Gradul de evaziune fiscală în acest domeniu este aproape scăpat de sub control. S- a ridicat și în reuniunea Consiliului de Miniștri ce tipuri de măsuri să ia statele membre pentru  comerțul electronic care are un grad foarte ridicat de evaziune fiscală. Vom veni cu măsuri și în acest domeniu pentru ca fenomenul să nu ia amploare și să asistăm din nou neputincioși la faptul că evaziunea fiscală și în acest domeniu își face de cap”.

BVB | Știri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (13/01/2025)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 06.01.2025 - 10.01.2025

Sphera Franchise Group (SFG) (13/01/2025)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 08-10.01.2025

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (13/01/2025)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 08.01.2025-10.01.2025

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (13/01/2025)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 08.01.2025 - 10.01.2025