Update articol:

BP lucrează cu SOCAR pentru a găsi modalități de a spori aprovizionarea cu gaz către Europa – Gary Jones

Garry Jones

Shah Deniz și Coridorul sudic al gazelor (SGC) sunt în mod clar povestea de azi, dar și cea de mâine, a declarat Gary Jones, președintele regional BP Azerbaidjan-Georgia-Turcia, la cea de-a 9-a reuniune ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului de Gaze Sud care a avut loc pe 3 februarie la Baku, potrivit Trend. 

„Lumea are nevoie de energie sigură, accesibilă și cu emisii reduse de carbon. Acest lucru face ca rolul proiectelor precum SGC și Shah Deniz să crească și mai mult, deoarece ajută la rezolvarea tuturor acestor trei nevoi. Shah Deniz și SGC sunt în mod clar povestea de astăzi, dar și cea de mâine. Există oportunități semnificative de extindere pentru ambele proiecte. Acum, că există atât de multă cerere pentru furnizarea de gaze, această expansiune a devenit și mai necesară. SGC este proiectat în aşa fel încât capacitatea sa inițială de debit să poată fi extinsă când este necesar. În prezent, lucrăm cu SOCAR și alți parteneri pentru a vedea cum putem folosi acest lucru pentru a crește livrările de gaz către Europa”, a spus Gary Jones.

Mai mult, directorul regional a spus că BP se uită la potențialele noi surse de gaz.

„Tocmai am construit o sondă de explorare pe Shah Deniz pentru a căuta mai mult gaz. De asemenea, am pus o sondă de evaluare la Chirag – prima platformă a ACG – pentru a explora rezervele de gaze de adâncime de sub zăcământul de petrol producător. În paralel, evaluăm modul în care ne putem electrifica operațiunile în loc să le alimentam cu gaz. Electrificarea terminalului Sangachal ar putea fi un început bun. Înlocuirea turbinelor cu gaz de la Sangachal cu acces la rețea ne-ar permite să exportăm gazul prin SGC. Atât Shah Deniz, cât și SGC pot contribui în continuare la tranziția energetică și la securitatea aprovizionării”, a menționat Jones.

Directorul regional al BP a subliniat că Azerbaidjanul are un potențial vast și planuri strategice pentru creșterea furnizării de gaze prin SGC.

„Am fost privilegiați și mândri să dezvoltăm și să operăm marile proiecte energetice ale țării în ultimii 30 de ani, mână în mână cu SOCAR și alți co-parteneri. Acum, în calitate de partener de încredere pe termen lung, suntem gata să sprijinim în continuare țara pe măsură ce își realizează planurile pentru SGC”, a adăugat el.

Coridorul sudic al gazelor a început transportul gazelor din Azerbaidjan în Europa pe 31 decembrie 2020. Transportează gaze din regiunea Mării Caspice către țările europene prin Georgia și Turcia.

Acest proiect la scară largă vizează diversificarea rutelor și surselor de alimentare cu energie, contribuind astfel la consolidarea securității energetice a Europei. Costul proiectului a totalizat 33 de miliarde de dolari, în comparație cu 45 de miliarde de dolari estimați. Cheltuielile de capital pentru proiectul SGC sunt de așteptat să fie rambursate integral în termen de 8-10 ani.

Exportul Azerbaidjanului de gaze naturale pe piața Uniunii Europene va ajunge la 11,6 miliarde de metri cubi începând cu 2023. Exportul total de gaze naturale din Azerbaidjan în acest an va fi de aproape 24,5 miliarde de metri cubi.

BVB | Știri BVB