Update articol:

ROMGAZ și SOCAR TRADING au semnat primul contract individual pentru livrarea de gaze naturale azere în România

ROMGAZ și SOCAR TRADING, filiala companiei naționale petroliere a Republicii Azerbaidjan, au semnat în 16 decembrie 2022, primul contract individual pentru livrarea de gaze naturale azere în România. Contractul individual permite livrări planificate de gaze naturale începând cu 1 ianuarie 2023, prin  Coridorul Sudic, utilizând capacitățile de transport ale conductelor ȚAP, IGB, precum și ale sistemelor de transport ale Bulgariei și României. Contractul are la baza un acord cadru încheiat recent de cele două companii, pe termen nelimitat.

Prin semnarea acestui contract se asigura posibilitatea accesării unor cantități de gaze naturale azere pentru acoperirea potențialelor nevoi de consum cu gaze naturale din import. Contractul deservește astfel obiectivele strategice de siguranță în aprovizionarea cu gaze naturale și  de diversificare a surselor.

Acordul cadru privind livrarea de gaze naturale azere cât și acest prim contract individual reprezintă rezultatul unei excelente colaborări dintre S.N.G.N. ROMGAZ S.A. și compania SOCAR, colaborare inițiată încă la începutul acestui an și oficializată prin semnarea unui Memorandum de Înțelegere în luna iunie. Părțile își propun continuarea relațiilor de cooperare și perfectarea  mecanismelor de livrare a gazelor naturale azere pe piață din România.