Update articol:

Brazilia: Norvegia blochează acordarea a 30 de milioane de euro de subvenţii, nemulţumită de defrişările pădurii amazoniene

Sursa Pixabay

Norvegia, principalul donator de fonduri pentru protecţia pădurii amazoniene, a anunţat joi blocarea a 30 de milioane de euro de subvenţii destinate Braziliei, acuzată că „nu mai doreşte să se oprească din defrişări”, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Ţara scandinavă reproşează Braziliei că nu respectă acordul convenit cu donatorii Fondului de conservare a pădurii amazoniene, la care Oslo a contribuit cu 8.3 miliarde de coroane (828 milioane de euro) de la crearea sa în 2008.

„Brazilia a încălcat acordul cu Norvegia şi Germania după ce a suspendat consiliul de administraţie şi comitetul tehnic al Fondului pentru Amazon”, a declarat ministrul pentru mediu şi climă Ola Elvestuen pentru ziarul norvegian Dagens Naeringsliv.

Nu pot face acest lucru fără acordul Norvegiei şi Germaniei, a subliniat ministrul norvegian.

Plăţile anuale făcute de Norvegia depind de rezultatele obţinute în combaterea defrişărilor, calculate de un comitet tehnic.

Conform calculelor încă provizorii, bazate pe volumul defrişărilor din 2018, Oslo ar fi trebuit să acorde anul acesta Brasiliei aproximativ 300 de milioane de coroane (30 milioane de euro), suma pe care a decis însă să nu o mai verse.

„Ce a făcut Brazilia demonstrează că nu mai doreşte să se oprească din defrişare”, a afirmat Elvestuen.

Alertat de cifrele care indică o intensificarea a defrişării de la sosirea la putere a preşedintelui de extremă dreapta Jair Bolsonaro, guvernul german a anunţat la rândul său, sâmbătă, suspendarea acordării unei părţi din subvenţii.

Berlinul a decis astfel blocarea a 35 de milioane de euro până când cifrele vizând defrişările vor reveni la niveluri încurajatoare, dar continuă să contribuie la Fondul de conservare a pădurii amazoniene. Preşedintele Bolsonaro a reacţionat afirmând că ţara sa nu are nevoie de subvenţiile Germaniei.

Cele mai recente date ale Institutului naţional de cercetare brazilian (INPE) arată că defrişările realizate în iulie au fost de aproape 4 ori mai mari decât cele înregistrate în aceeaşi lună a anului precedent.