Update articol:
COMUNICAT

BRD lansează prima sa gamă de credite verzi pentru clientela de persoane fizice

BRD Groupe Societe Generale își diversifică gama de produse de creditare retail prin lansarea primelor sale credite verzi: creditul pentru consum Expresso Verde și creditul ipotecar Habitat Verde.

În cadrul strategiei noastre legate de ESG (Enviromental, Social and Governance) ne-am stabilit o misiune clară, aceea de a construi împreună cu clienții noștri un viitor mai bun și mai sustenabil. De aceea, ne bucurăm că putem contribui concret, prin intermediul acestei game cuprinzătoare de credite verzi,  la tranziția către activități cu mai puține emisii de dioxid de carbon și cu un impact redus asupra mediului înconjurător”, a spus Anca Nuțiu, Directorul Executiv al departamentului Customer Value Management.

Creditul Expresso Verde se acordă în unitățile băncii și susține clienții în achiziția atât a unor autoturisme electrice sau hibrid de tip plug-in, care generează emisii de carbon sub 50gCO2/km, cât și a unor echipamente care reduc amprenta de carbon, sau îmbunătățesc eficiența energetică a unei cladiri, cum ar fi: biciclete / trotinete / motorete / scutere electrice, panouri solare / fotovoltaice, pompe de caldură, inclusiv instalații auxiliare, convectoare, unități de stocare a energiei termice și electrice produsă din surse regenerabile,  ferestre tip termopan, centrale termice, inclusiv instalații auxiliare și boilere, echipamente de aer condiționat etc.

Creditul Expresso Verde este acordat în condiții de preț avantajoase, clienții prezintă băncii factura în baza căreia, după aprobarea creditului, banca va plăti suma necesară, direct din contul curent al clientului, către vânzător / dealer auto.

Valoarea maximă a finanțării este de 130.000 RON, iar durata maximă a creditării este de 60 de luni. Creditul este oferit clienților cu dobânzi cuprinse între 6,25% și 13,79%, în funcție de o serie de elemente avute în vedere în analiza cererii de credit, precum istoricul relației cu banca, vechimea și stabilitatea la locul de muncă, constanța veniturilor, existența unui istoric de creditare și modul în care au fost rambursate creditele deținute până în prezent etc.

La rândul său, creditul Habitat Verde finanțează cumpărarea de locuințe verzi, certificate de RoGBC (Romanian Green Buildings Council) și care sunt încadrate în clasa de eficiență energetică A, conform Certificatului de performanță energetică a clădirii.

Lansat în 2014, programul Green Homes & Green Mortgage se extinde acum în 17 țări prin inițiativa internațională “SMARTER finance for families” care încurajează dezvoltarea soluțiilor de finanțare verde. Ne bucurăm că BRD s-a alăturat programului prin creditul ipotecar Habitat Verde pentru locuințele verzi certificate de Romania Green Building Council”, a spus Monica Ardeleanu, Director Executiv, Romania Green Building Council.

Locuința verde este o locuință sustenabilă, care respectă ultimele cerințe în proiectare, construcție și operare pentru a minimiza impactul pe care locuința îl are asupra mediului și, implicit, asupra locuitorilor săi. Cele mai importante aspecte ale unei locuințe verzi sunt:

– Este eficientă energetic și folosește cât mai multă energie verde (din surse regenerabile), generând un impact pozitiv nu numai asupra mediului, ci și asupra locuitorilor săi, prin costuri  mai mici cu utilitățile

– Este construită din materiale sustenabile, durabile, de o calitate superioară, care vor micșora costurile pentru reparaţii, ajută la producerea unei cantităţi mai mici de deșeuri și la reducerea impactului asupra mediului de-a lungul timpului

– Calitatea aerului din interior este îmbunătățită prin soluții de ventilație și prin utilizarea vopselelor, lacurilor și adezivilor fără compuși toxici.

Durata maximă a împrumutului este de 30 de ani, iar clienții pot opta pentru o structură de dobândă fixă sau variabilă pentru întreaga perioadă de creditare, sau pentru o dobândă fixă în primii 8 sau 15 ani, urmată de dobândă variabilă. Pentru clienții care dețin un avans de minimum 25% și aleg dobânda variabilă pe toată perioada de creditare, oferta de creditare este IRCC + 2,10% marjă fixă (față de oferta IRCC + 2,25% marjă fixă pentru finanțarea unui imobil convențional), iar pentru cei care aleg dobânda fixă, oferta pornește de la 4,99% dobândă fixă în primii 8 ani, urmată de IRCC + 2,10% marjă fixă (față de oferta 5,49% dobândă fixă în primii 8 ani, urmată de IRCC + 2,25% marjă fixă, pentru finanțarea unui imobil convențional).

Exemplu reprezentativ valabil la data de 01.04.2022, calculat pentru un credit de nevoi personale Expresso verde, în valoare de 35.000 lei, acordat pe o perioadă de 5 ani și rambursat în 60 de rate lunare egale, cu optiunea de contractare a unui pachet de produse și servicii: dobândă fixă de 7,79%/an, DAE 9,51%, valoarea primei sume lunare de plată 737,66 lei, ulterior descrește ca urmare a diminuării primei de asigurare, valoarea totală plătibilă este de 43.591,43 lei, care include comision de analiză dosar 200 lei, comision de administrare lunară cont curent asociat creditului zero lei (cost valabil pe perioada deținerii unui pachet de produse și servicii) și asigurarea de viaţă: 0,09% pe lună, percepută la soldul creditului (dacă optezi pentru asigurarea distribuită de BRD, în calitate de agent afiliat al Asiguratorului BRD Asigurări de Viață). În cazul în care renunți la pachetul de produse și servicii, comisionul de administrare lunară cont curent devine 5 lei.

Exemplu reprezentativ valabil la data de 01.04.2022, calculat pentru finanțarea unei locuințe printr-un credit Habitat verde, în valoare de 264.000 Lei, acordat cu un avans de minim 25%, pe 30 de ani și rambursat în 360 de rate lunare egale: dobândă fixă de 4,99% în primii 8 ani și ulterior variabilă 2,10% + IRCC*, DAE 5,21%, valoarea primei sume lunare de plata 1.534,40 lei, ulterior descrește ca urmare a diminuării primei de asigurare, valoarea totală plătibilă: 502.453,26 lei (poate descrește ca urmare a rambursărilor în avans), care include comision analiză dosar 650 lei, comision administrare lunară cont curent asociat creditului zero lei (cost valabil pe perioada deținerii unui pachet de produse și servicii), asigurare de viață 0,045% pe lună percepută la soldul creditului (dacă optezi pentru asigurarea distribuită de BRD, în calitate de agent afiliat al Asiguratorului BRD Asigurări de Viață). Costul cu evaluarea imobilului adus în garanție este zero lei dacă evaluatorul este desemnat de către bancă. Asigurarea de imobil (obligatorie) depinde de valoarea acestuia. Creditul este garantat cu ipotecă imobiliară. În cazul în care renunti la pachetul de produse si servicii, comisionul de administrare lunara cont curent devine 5 lei.

* Dobânda anuală este compusă din marja + IRCC. IRCC valabil în perioada 01.04.2022 – 30.06.2022 este 1,86%.

Înainte de a lua decizia de a te împrumuta, analizează caracteristicile și implicațiile creditului. Asigură-te că ai înțeles riscurile asociate contractelor de credit, în principal cu privire la fluctuația veniturilor tale, la variația indicilor de referință, în cazul creditelor cu dobândă variabilă sau la riscul valutar, în cazul în care venitruile obținute sunt în altă valută decât cea a creditului. Consecințele nerambursării pot fi raportarea la Biroul de Credit și la Centrala Riscurilor Bancare, precum și declanșarea procedurilor de recuperare.

 

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (08/12/2023)

Decontarea si plata tranzactiilor aferente ofertei publice de cumparare

COMPA S. A. (CMP) (08/12/2023)

Notificare prag detineri/vot >15%

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (08/12/2023)

Notificare prag detineri/vot <5%

COMPA S. A. (CMP) (08/12/2023)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014