Update articol:
RETROSPECTIVĂ 2018 – BET-NG ÎN TERITORIU NEGATIV

Brokeri: Măsurile fiscale adoptate de Guvern, fatale pentru acțiunile energetice de la BVB

Indicele sectorului energetic de la Bursa e Valori București, BET-NG, afișa o scădere de -5,59% anul acesta, până în Ajunul Crăciunului, la 615,19 puncte.

Sectorul energetic, reprezentat în indicele BET de OMV Petrom, Romgaz și Nuclearelectrica a înregistrat un an 2018 dinamic, consideră Luca Nicolae, Analist de investiții Tradeville. Domnia sa a comentat: “Pe lângă schimbarea de conducere importantă de la nivelul OMV Petrom, anunțul Romgaz privind construcția noii centrale pe gaze de la Iernut și dezbaterile pe tema strategiei energetice respectiv finalizarea reactoarelor 3 și 4 de la CNE Cernavodă, cel mai disputat subiect la nivelul întregii piețe de capital a fost Legea offshore.

Înainte de corecția din 19 decembrie 2018 sectorul energetic reprezentat în indicele BET înregistra un randament mediu de aproximativ 16% fiind al doilea cel mai perfomant sector din indicele BET după sectorul bancar, însă după corecțiile din 19 decembrie companiile energetice din BET înregistrau un randament mediu de 5.12%”.

Simion Tihon, broker la Prime Trasaction, este de părere că titlurile companiilor din sectorul energetic au fost influențate pe de o parte de dividendele mari oferite de companiile unde statul este acționar majoritar, iar pe de altă parte de evoluția cotației petrolului (în cazul SNP). “Apoi, discuțiile privind limitarea prețului la gaze, taxe pe cifra de afaceri și toate minunile apărute în textul proiectului de ordonanță de urgență au fost fatale pentru prețul acțiunilor. Un alt factor determinant în evoluția cotațiilor este reprezentat de deciziile ANRE. Dinamica rezultatelor financiare a fost în mai multe cazuri determinată de scăderea tarifelor reglementate (cazul TEL și TGN)”, a mai precizat brokerul.

Citește și:

Brokerii: Dividendele, principalul propulsor al BVB, iar impredictibilitatea legislativă, principalul factor cu efect negativ

Maria Vlad, Analist BRK Financial Group, a calculat randamentele principalelor acțiuni de la BVB și ne-a transmis, referitor la cele din sectorul energetic:

“Sectorul energetic petrolier

Nuclearelectrica (SNN). Randamentul de 45% înregistrat în primele 11 luni ale anului curent, a fost obținut și ca urmare a distribuirii unui dividend de 0,9 lei/acțiune în luna iunie. Avansul înregistrat de prețul acțiunilor SNN, de aproximativ 33% în primele 11 luni, a fost determinat atât de raportarea în creștere a rezultatelor financiare, cât și de anunțul distribuirii unui dividend suplimentar. În data de 10 decembrie 2018, AGOA a SNN a aprobat distribuirea unui dividend brut suplimentar în valoare de 1,61 lei/acțiune acționarilor înregistrați la data de 24 decembrie 2018 (data plății: 28 decembrie 2018).

OMV Petrom (SNP) a înregistrat un randament de 37% în primele 11 luni ale anului curent, incluzând evoluția prețului dar și dividendul de 0,02 lei/acțiune distribuit în luna mai a acestui an. Avansul înregistrat de prețul acțiunilor SNP, de aproximativ 30% în primele 11 luni ale anului, a fost determinat atât de raportarea în creștere a rezultatelelor financiare, cât și de creșterea prețului barilului de petrol. OMV au anunțat că amână pentru anul viitor decizia privind investiția în Marea Neagră.

Romgaz (SNG) a înregistrat un randament de 31% în perioada ianuarie-noiembrie 2018, incluzând aici și dividendul de 4,99 lei/acțiune acordat în iulie 2018. De menționat este faptul că în data de 6 decembrie 2018, AGOA a Romgaz a aprobat distribuirea în acest an a unui dividend brut suplimentar de 1,86 lei/acțiune, acționarilor înregistrați la data de 21 decembrie 2018 (data plății: 28 decembrie 2018), prin urmare ne păstrăm optimismul în ceea ce privește evoluția acțiunilor SNG până la finalul acestui an. Cifra de afaceri a acestei companii a ajuns la 970,1 milioane lei în T3/2018, cu 14% peste valoarea obținută în perioada similară a anului precedent, ceea ce ne face să sperăm la rezultate în creștere și pentru trimestrul IV”.

BVBStiri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (20/10/2020)

Completarea ordinii de zi a AGEA convocata pentru data de 2/3 noiembrie 2020

ALRO S.A. (ALR) (20/10/2020)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (19/10/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 12 - 16.10.2020