Update articol:
RETROSPECTIVĂ 2018

Brokerii: Dividendele, principalul propulsor al BVB, iar impredictibilitatea legislativă, principalul factor cu efect negativ

*Analiștii se așteaptă, în 2019, la rezultate mai slabe pentru companiile energetice și la diminuarea dividendelor, pe fondul creșterii fiscalității în domeniu

 Indicele principal al Bursei de Valori București BET a înregistrat o scădere de -3,87%, în acest an, până în Ajunul Crăciunului, ajungând la 7452,99 puncte, după căderile provocate de anunțul OUG privind fiscalitatea și revenirea din 24 decembrie.

Brokerii din piața de capital spun că, anul acesta, dividendele din aferente 2017 și cele suplimentare, solicitate de statul român, au fost principalul propulsor al BVB, iar impredictibilitatea legislativă, principalul factor cu efect negativ.

Analiștii spun că este dificil de trasat o linie clară a evoluției viitoare a Bursei de la București, în contextul evoluțiilor legislative.

Simion Tihon, broker la Prime Transaction, ne-a transmis, după discuțiile referitoare la OUG privind măsurile fiscale: “Aș fi spus că 2018 a fost un an dificil, însă încheiat cu succes pentru investitori, randamentele livrate depășind cu mult dobânda bancară. Asta în urmă cu 2-3 zile. Am început cu o aversiune puternică la risc în contextul în care piețele internaționale înregistrau maxime istorice, cu o teamă că “vine criza” și care se tot acumula pe măsură ce vedeam noi maxime istorice în SUA. În scurt timp a și venit o relativă confirmare: în februarie, piața americană a inregistrat o corecție drastică din care și-a mai revenit abia în octombrie când a reușit să stabilească noi maxime istorice. Ulterior, piața din SUA a început să scadă, întrând pe minus la nivelul anului și atingând minimele ultimelor 14 luni. Revenind la piața locală, în tot acest context, piața locală de acțiuni a reacționat formidabil de bine: ne și miram cum am reușit noi să rămânem printre singurele piețe din Europa și chiar din lume cu randamente pozitive și chiar de peste 10%. Am pus asta pe seama faptului că există șanse reale ca anul viitor să fim piață emergența în accepțiunea FTSE. A venit și notă de plata în cele din urmă, iar proiectul avansat de Ministerul de Finanțe în seara de 18 decembrie a reușit să șteargă într-o singură zi tot ce am câștigat anul acesta. Astfel, indicele BET a trecut pe minus la nivelul anului, iar contextul nu este unul favarabil pentru ca acesta să revină în teritoriul pozitiv în ședințele rămase din acest an”.

Pe plan intern, Simion Tihon consideră că dividendele din profitul pe 2017 plus cele suplimentare au fost principalul propuslor al pieței. La polul opus, Bursa a fost trasă în jos de discuțiile din timpul anului privind Pilonul 2 de pensii, de știrea din iulie privind plafonarea prețului la gaze (retrasă după o zi), iar în final lovitura fatală din 19 decembrie privind toate subiectele negative din timpul anului și chiar mult mai mult, puse într-un proiect de ordonanță de urgență, a spus domnul Tihon, adăugând: “În lipsa dividendelor cu randamente de două cifre, probabil că piața noastră ar fi înregistrat un record negativ în acest an”.

 

Luca Nicolae, Tradeville: Anul 2018 a adus o schimbare radicală a mediului investițional global

 

Luca Nicolae, analist de investiții Tradeville, spune că după un an 2017, în care indicele BET a înregistrat un randament ce include dividendele de 19%, evoluție susținută de creșterea sincronizată a piețelor la nivel global (MSCI All Country Word s-a apreciat 23.95%), date macroeconomice solide și o volatilitate a piețelor financiare neobișnuit de redusă, anul 2018 a adus o schimbare radicală a mediului investițional global.

Domnia sa ne-a transmis: “În luna februarie 2018 am asistat la un val de scădere semnificativă a pieței americane, indicii Dow Jones Industrial Average și S&P 500 înregistrad cele mai mari scăderi absolute din istorie în timp unei ședințe de tranzacționare de 1,175.2 puncte respectiv 113.19 puncte, în timp ce volatilitatea pe piața americană măsurată prin indicele VIX a înregistrat o creștere intraday istorică de 115.6%.

Volatilitatea de pe piețele vestice s-a resimțit și la București, dar impactul a fost atenuat (depreciindu-se cu doar 5.6%) prin comparație cu principalii indici americani, care au scăzut în medie cu 10% într-un interval de 2 săptămâni sau cu principalii indici regionali WIG și BUX, care s-au depereciat în medie cu 8%”.

Deși începutul de an nu a oferit un mediu proprice derulării ofertelor publice inițiale, Purcari Wineries a reușit să atragă prin intermediul bursei 186 mil. RON și a finalizat cu succes singurul IPO a pieței reglementate de la BVB din acest an, amintește domnul Luca Nicolae.

Acesta ne-a mai spus: “Contrar evoluției principalilor indici din regiune WIG și BUX, după dată de 8 februarie 2018, BET-ul a revenit pe un trend ascendent, dată ce coincide cu publicarea memorandumului prin care statul solicită companiilor în care deține o poziție majoritară să repartizeze 90% din profiturile companiilor sub formă de dividende. În acest context, randamentul dividendelor inițiale ale companiilor din indicele BET a fost de 7.73%, crescând cu 0.83 puncte procentuale față de cele plătite de compani în 2017.

Redeschiderea subiectului naționalizării fondurilor de pensii administrate privat Pilon 2 și reducerea contribuției către acestea de la 5% la 3.75% a condus la scădere indicelui BET pe parcursul perioadei 26 Aprilie 2018 – 31 Mai 2018.

Sezonul de raportări semestriale a creat un val de optimism asupra pieței locale de capital, optimism ce a susținut reluarea trendului ascendent al indicelui BET. Decizia statului român de a solicită dividende suplimentare de la companiile unde este acționar majoritar a contribuit la continuarea tendinței ascendente a pieței locale chiar în contextul unor scăderi semnificative ale piețelor dezvoltate în ultimile 3 luni ale anului. Astfel, în perioada ianuarie – noiembrie 2018 Bursa de la București a fost cea mai performantă piață din Uniunea Europeană, reușind să înregistreze un randament de două cifre, 11.76%.

Cu doar șapte zile de tranzacționare înainte de închiderea anului bursier, performanța pieței de capital autohtone a fost erodată semnificativ de proiectul de Ordonanță de Urgență anunțat de Ministrul Finanțelor ce prevede 11 modificări de ordin fiscal. Printre aceste prevederi cele mai importante modificări cu impact semnificativ asupra emitenților de la BVB sunt schimbările legislative asupra Pilonului 2 de pensii, impozitarea activelor Instituțiilor Bancare, impunerea unei impozitări pe cifra de afaceri pentru companiile din energie și telecomunicații, respectiv plafonarea prețului maxim de vânzare a gazelor naturale extrase pe teritoriul României la 68 RON/MWh”.

 

 *Simion Tihon: ”Mă aștept ca anul 2019 să fie un ultim an în care randamentele dividendelor să fie de două cifre”

 

Simion Tihon apreciază că, în acest momen, orice estimare pentru 2019 are un grad major de incertitudine, din cauza impredictibilității legislative: ”Per total, mă aștept ca anul 2019 să fie un ultim an în care randamentele dividendelor să fie de două cifre. Și asta din două motive: se cam termină rezervele și rezultatul reportat, deci statul nu va mai avea de unde să solicite dividende suplimentare, iar rezultatele financiare ale companiilor mă aștept să aibă o dincamică negativă. Ca atare, în prima parte a anului, tot dividendele vor fi factorii catalizatori, însă ulterior,  doar trecerea la statutul de piață emergentă ar putea se se mai constituie drept factor de creștere (dacă mai putem spera la un astfel de upgrade). Sigur, dacă scăderile continuă până la finalul anului, atunci lucrurile ar putea sta bine prin prisma efectului de bază. Adică vom pleca de undeva de foarte jos”.

Și Luca Niculae consideră că, având în vedere contextul actual de piață atât la nivel global cât și la nivel local, în care incertitudinea la nivel politic începe să aibă poate mai mult că niciodată impact asupra piețelor financiare este dificil de trasat o linie clară a evoluției viitoare a Bursei de la București: ”Pentru anul viitor pe ordinea de zi se află proiecte importante ale operatorului pieței de capital locale, proiecte ce au ca scop aducerea bursei locale la un nivel superior și creșterea lichidității”.

Analistul se așteaptă ca politică de dividend agresivă impusă de stat companiilor în care deține o poziție majoritară să continue, însă spune că sectorul energetic va fi serios afectat de măsurile fiscale prin diminuarea veniturilor și a profiturilor companiilor, respectiv prin scăderea atractivității lor pe piața de capital.

Din „vedete” ale BVB, aceste companii ar putea fi privite cu mai mare circumspecție de către investitori, ceea ce va afecta întreaga piață de capital românească, a adăugat analistul. De asemenea, din punct politic urmează un an cu alegeri prezidențiale, eveniment ce tinde să accentueze volatilitatea pieței de capital, a mai spus Luca Niculae.

 

Maria Vlad, BRK Financial Group: Demersurile în ceea ce privește promovarea la piață emergentă pot fi îmbunătățite pe viitor

 

Deși anul 2018 a fost caracterizat de diverse modificări ale regimului fiscal în România, indicele BET, principalul indice al Bursei de Valori București care cuprinde cele mai tranzacționate 15 companii, a înregistrat în perioada ianuarie-noiembrie 2018 o creștere de aproximativ 12%, în timp ce indicele BET-TR, care include și dividendele acordate de companiile din BET a înregistrat un plus de 21% în aceeași perioadă, ne-a transmis Maria Vlad, Analist BRK Financial Group, într-o retrospectivă a anului. Ea a precizat:Potrivit raportului lunar al BVB, creșterea înregistrată de BET, a situat piața locală pe primul loc în rândul piețelor de capital din Uniunea Europeană, reușind astfel să nu fie afectată de corecțiile semnificative înregistrate de piețele internaționale, în această perioadă. Putem spune că evoluția pieței locale în primele 11 luni a fost determinată în principal de următoarele evenimente: raportările financiare ale companiilor listate la BVB, anunțul privind distribuirea dividendelelor, anunțul privind listarea companiei Purcari Wineries (WINE), anunțul privind diminuarea contribuțiilor la Pilonul II de la 5,1% în 2017 la 3,75% în 2018, aprobarea Legii offshore privind exploatările de gaze din Marea Neagră în octombrie 2018, respectiv anunțul cu privire la decizia Consiliului de Administrație al BNR de a impune noi grade maxime de îndatorare, începând cu 1 ianuarie 2019.

Surprinzător poate pentru un final de an, bursa, respectiv evoluțiile înregistrate în luna decembrie au surprins poate investitorii cu scăderile masive, determinate în principal de Proiectul de OUG care vizează noi taxe și reglementări atât pentru sectorul bancar cât și pentru cel energetic. Noua taxă asupra activelor bancare a lovit direct în acțiunile Băncii Transilvania, dar și în acțiunile băncii BRD, cele două marcând cea mai mare pierdere într-o singură zi (19 decembrie 2018). Cotațiile acțiunilor companiilor din sectorul energetic au scăzut și ele puternic ca urmare a ideii de taxare a cifrei de afaceri, respectiv a plafonării prețului gazelor la 68 lei/MWh pe o perioadă de trei ani. Astfel acțiuni precum: TGN, SNP, SNG, TEL, EL, SNN, COTE au pierdut în aceeași zi (19 decembrie 2018) până în 13% fiecare. Desigur, efectul de contagiune a putut fi resimțit și în cotațiile altor companii cu capitalizare și lichiditate relativ ridicate. Acțiunile companiilor listate au înregistrat în data de 19 decembrie 2018 cele mai mari scăderi de la criza ce a debutat în 2009.

Cu toate că anul acesta, BVB nu a reușit să fie promovată de la piață de frontieră la una emergentă, în principal ca urmare a lichidității scăzute, considerăm că demersurile în ceea ce privește acest aspect pot fi îmbunătățite pe viitor. În baza acestui considerent, pentru perioada următoare ne dorim noi listări atractive la bursă, noi emisiuni de obligațiuni, respectiv continuarea educației financiare în rândul investitorilor, aspecte ce vor contribui, în principal la creșterea lichidității.”

Maria Vlad consideră că și în acest an, atenția investitorilor a fost orientată ceva mai mult către societățile din domeniul energetic, pe care le-au considerat mai atractive din perspectiva dividendelor acordate. Cele mai recente evenimente, respectiv publicarea Proiectului OUG la care am făcut referire, pot da o nouă perpectivă de analiză a evoluțiilor viitoare ale companiilor listate, a adăugat analistul: ”Dacă estimările noastre inițiale privind evoluția pieței locale mizau pe creșteri (susținute de entuziasmul investitorilor în ceea ce privește creșterea rezultatelor financiare ale companiilor, precum și anunțul distribuirii unor dividende mai consistente sau cel puțin egale cu cele acordate în anul 2018), în noua perspectivă a implementării Proiectului de OUG estimările noastre se pot schimba radical”.

ANALISTUL BRK FINANCIAL NE-A MAI TRANSMIS:

Sectorul energetic petrolier

Nuclearelectrica (SNN). Randamentul de 45% înregistrat în primele 11 luni ale anului curent, a fost obținut și ca urmare a distribuirii unui dividend de 0,9 lei/acțiune în luna iunie. Avansul înregistrat de prețul acțiunilor SNN, de aproximativ 33% în primele 11 luni, a fost determinat atât de raportarea în creștere a rezultatelor financiare, cât și de anunțul distribuirii unui dividend suplimentar. În data de 10 decembrie 2018, AGOA a SNN a aprobat distribuirea unui dividend brut suplimentar în valoare de 1,61 lei/acțiune acționarilor înregistrați la data de 24 decembrie 2018 (data plății: 28 decembrie 2018).

OMV Petrom (SNP) a înregistrat un randament de 37% în primele 11 luni ale anului curent, incluzând evoluția prețului dar și dividendul de 0,02 lei/acțiune distribuit în luna mai a acestui an. Avansul înregistrat de prețul acțiunilor SNP, de aproximativ 30% în primele 11 luni ale anului, a fost determinat atât de raportarea în creștere a rezultatelelor financiare, cât și de creșterea prețului barilului de petrol. OMV au anunțat că amână pentru anul viitor decizia privind investiția în Marea Neagră.

Romgaz (SNG) a înregistrat un randament de 31% în perioada ianuarie-noiembrie 2018, incluzând aici și dividendul de 4,99 lei/acțiune acordat în iulie 2018. De menționat este faptul că în data de 6 decembrie 2018, AGOA a Romgaz a aprobat distribuirea în acest an a unui dividend brut suplimentar de 1,86 lei/acțiune, acționarilor înregistrați la data de 21 decembrie 2018 (data plății: 28 decembrie 2018), prin urmare ne păstrăm optimismul în ceea ce privește evoluția acțiunilor SNG până la finalul acestui an. Cifra de afaceri a acestei companii a ajuns la 970,1 milioane lei în T3/2018, cu 14% peste valoarea obținută în perioada similară a anului precedent, ceea ce ne face să sperăm la rezultate în creștere și pentru trimestrul IV.

Sectorul bancar

BRD-Groupe Societe Generale (BRD). Randamentul de 22% înregistrat în primele 11 luni ale anului curent a fost obținut și ca urmare a distribuirii unui dividend de 1,64 lei/acțiune în luna mai. Prețul acțiunilor BRD a înregistrat un avans de aproximativ 9% în perioada ianuarie-noiembrie 2018, în principal pe fondul raportării în creștere a rezultatelor financiare. Profitul net a acestei bănci a ajuns la 1,1 miliarde lei în primele 9 luni ale acestui an, cu 9% peste valoare înregistrată în perioada similară a anului trecut, ceea ce ne face să sperăm la rezultate în creștere și pentru trimestrul IV 2018.

Banca Transilvania (TLV) a înregistrat un randament de 18% în perioada ianuarie-noiembrie 2018, incluzând evoluția prețului dar și dividendul de 0,14 lei/acțiune distribuit în luna iunie a acestui an. Avansul înregistrat de prețul acțiunilor TLV de aproximativ 12% în primele 11 luni ale acestui an, a fost determinat în principal de următoarele evenimente: raportarea în creștere a rezultatelor financiare, aprobarea din partea BNR și a Consiliului Concurenței pentru cumpărarea Bancpost S.A. (finalizătă în mai 2018), programele de răscumpărare efectuate pe parcursul anului, finalizarea preluării Victoriabank în mai 2018, respectiv creșterea ratingului IDR al băncii de către Fitch Ratings de la BB la BB+.

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (22/10/2020)

Tranzactii parti afiliate - SDTS si EFSA

PRIMARIA ORASULUI NAVODARI (NAV27) (22/10/2020)

Plata cuponului 23 si rambursare rata principal 23 & calcul rata dobanda pentru cuponul 24

CEMACON SA (CEON) (22/10/2020)

Desfasurare AGEA 29/30.10.2020 in contextul COVID 19

TURISM, HOTELURI, RESTAURANTE MAREA NEAGRA S.A. (EFO) (22/10/2020)

Plata dividend conform Hotarare AGOA nr.8 din 05.10.2020