Update articol:
IN 2019,

Brokerii: Evoluția sectorului bancar la bursă – cea mai bună din rândul emitenților mari

*Alin Brendea, Prime Transaction: Plasarea BRD si Banca Transilvania printre titlurile eligibile pentru a intra in indicii FTSE Russell, destinati pietelor emergente – un alt vector de crestere, in a doua parte a anului

Acțiunile băncilor au avut evoluții spectaculoase, în 2019, evidențiindu-se Banca Transilvania și BRD, cu aprecieri de peste 50%.

Evolutia sectorului bancar este cea mai buna din randul emitentilor mari, ne-a spus Marcel Murgoci, director operațiuni la Estinvest. El a detaliat: „Sectorul bancar este reprezentat in principal prin BRD si Banca Transilvania (TLV) , emitenti care au avut aprecieri
de peste 50% pe pret pana in momentul acesta (n.n. inainte de Craciun) si au oferit dividende si majorari de capital social cu actiuni gratuite  (in cazul TLV) de aproximativ 15%, respectiv 18% daca ne raportam la  preturile de  la inceputul anului sau aproximativ 10%, respectiv 14% daca ne raportam la preturile de la sfarsitul anului (castigul din majorarea capitalului social la TLV l-am considerat fix la 8% in ambele baze de raportare). De asemenea, acesti emitenti au demonstrat in raportarile trimestriale pe parcursul intregului an si pana in prezent o evolutie economica foarte buna, cu cresteri substantiale ale profitabilitatii, iar acestea sunt cred eu principala cauza a evolutiei pozitive a pretului la bursa”.

Judecand dupa valoarea tranzactionata, Banca Transilvania ocupa primul loc pe piata din Romania, la data de 20 decembrie, cu 2.89 mld. RON, in timp ce BRD se claseaza pe pozitia a 3-a cu 1.23 mld. RON, potrivit lui Radu Dascalescu, Cercetator Economist Tradeville. Acesta adauga ca Patria Bank a consemnat revenirea la un rezultat net pozitiv dupa o perioada insemnata in care a inregistrat pierdere: ”Mai mult, banca a derulat cu succes o oferta pentru vanzarea unui numar de 10.000 de obligatiuni subordonate, in valoare de 5 mil. EUR. Grupul Erste, detinatorul BCR din Romania, a obtinut un randament al cotatiei actiunilor de 17.52% (calculat cu pretul de inchidere din 19 decembrie), lucru care il plaseaza sub performanta indicelui BET.”

In opinia lui Alin Brendea, director general adjunct Prime Transaction, reversarea masurilor initiale propuse prin celebra Ordonanta 114 a avut o influenta certa pentru a aceste titluri. Totodata plasarea actiunilor BRD si Banca Transilvania printre titlurile eligibile pentru a intra in indicii FTSE Russell, destinati pietelor emergente, a fost un alt vector de crestere in a doua parte a anului, potrivit lui Brendea.

BVB | Știri BVB

UZTEL S.A. (UZT) (06/12/2021)

Hotarari AGA O & E din 06.12.2021

ROMCAB SA (MCAB) (06/12/2021)

Notificare SSIF Goldring SA - rezultatele ofertei publice de preluare ROMCAB SA