Update articol:

Alegeri parlamentare în Bulgaria, pentru a patra oară în doi ani

Bulgaria Sursa foto: pixabay.com

Bulgarii sunt chemaţi la urne, duminică, pentru alegeri parlamentare, acesta fiind al patrulea scrutin organizat în ultimele 18 luni, deoarece niciun partid nu a reușit să creeze o coaliție puternică în urma alegerilor precedente. 

Guvernul condus de Kiril Petkov, care avusese o poziție puternică împotriva corupției și a Rusiei, a pierdut votul pentru moțiunea de cenzură la sfârșitul lunii mai, după ce, cu câteva zile înainte, unul dintre partidele din coaliție s-a retras de la guvernare, precipitând căderea guvernului. Executivul este condus în prezent de Galab Donev, consilierul preşedintelui Rumen Radev pentru demografie şi politică socială.

Bulgaria este afectată din vara lui 2020 de instabilitatea declanşată de demonstraţiile masive împotriva premierului conservator Boiko Borissov, aflat pe atunci la putere aproape permanent din 2009.

Potrivit sondajelor, partidul GERB al lui Borisov, în vârstă de 63 de ani, care a câştigat cinci alegeri din 2009 până în aprilie anul trecut, este favorit cu 26 de procente. Borisov încearcă să câștige un al patrulea mandat ca premier și promite bulgarilor stabilitate economică, însă votanții sunt din ce în ce mai apatici cu fiecare rând de alegeri.

Conform unui sondaj de opinie citat în Sofia Globe, doar 47% dintre bulgari intenționează să voteze în alegerile de duminică, în timp ce 30% nu au de gând să se prezinte la urne. Pe buletinele de vot din Bulgaria există și opțiunea „nu susțin niciunul dintre candidați”, potrivit Europa Liberă.

Potrivit unui sondaj citat de Euractiv, bulgarii se simt mai amenințați de prețurile crescute decât de războiul din Ucraina.

Pe listele electorale din ţară sunt 6.602.990 de persoane. În total, sunt 6.624 de candidaţi pentru un loc în parlament, dintre care 4.670 sunt bărbaţi, iar 1.954 sunt femei. În Parlament sunt 240 de locuri.

 

BVB | Știri BVB

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (07/12/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 5-6 decembrie si finalizare etapa 1

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (07/12/2022)

Notificare Estinvest - rezultate oferta publica de cumparare de actiuni emise de CHIMCOMPLEX