Update articol:

Burduja: Nu oprim tranziţia energetică, dar ea trebuie să fie una înţeleaptă; astăzi, avem unul dintre cele mai mici preţuri pe bursa energiei la nivelul UE

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că România are, în contextul zilei de joi, unul dintre cele mai mici preţuri pe bursa energiei la nivelul Uniunii Europene, fiind în top cinci cu un tarif de 85,2 euro pe megawatt-oră.

“O poză a zilei de astăzi. Este o zi bună pentru sectorul energetic. Dacă vă uitaţi pe site-ul transelectrica.ro – şi orice român poate să facă acest exerciţiu -, veţi vedea că exportul instantaneu e de 2.377 de megawaţi, un export care se încadrează la o valoare foarte mare, pentru că bate vântul, avem o producţie eoliană de 2.665 de megawaţi. Aproape o treime, 32,2%, din tot ceea ce produce acum România vine din centrale eoliene. Ne amintim cu toţii, probabil, de cineva care spunea că centralele eoliene nu produc energie. Iată, acum, o treime din tot ceea ce produce energia în România vine din centrale eoliene. Restul sunt în parametri, cu nuclearul pe la 1.313 din unităţile 1 şi 2, gaz – 1.250, hidro – 1.136, ceva mai mic decât de obicei, în contextul secetei prelungite. Avem şi fotovoltaic – 1.038 şi cărbune – 818. Deci, în acest context al zilei de astăzi, vă spun că România are unul dintre cele mai mici preţuri pe bursa energiei la nivelul Uniunii Europene. Suntem în top cinci, cu 85,2 euro per megawatt-oră”, a spus Burduja, după şedinţa de guvern.

El a arătat că în Germania preţul pe megawatt-oră este 125, în Franţa – 121, în Polonia – 130, în Finlanda – 174.

“E adevărat că genul acesta de zi este mai puţin întâlnită decât zilele în care energia din vestul Europei este mai ieftină decât la noi. Dar şi pentru aceste situaţii am insistat la nivel european că e nevoie de interconexiuni. Dacă interconexiunile în zona Austria-Slovacia, Austria-Ungaria ar fi existat astăzi, vestul Europei ar fi avut preţuri mai mici decât le au în lipsa acestor interconexiuni. Deci, ele funcţionează în ambele sensuri şi asta înseamnă să ai o piaţă europeană integrată, funcţională, perfect cuplată şi cu diferenţe de preţ din vestul Europei până în estul Europei sau din sud până în nord absolut nesemnificative, lucruri care nu se întâmplă”, a adăugat ministrul.

De aceea, a arătat ministrul, în urma iniţiativei României, Bulgariei şi Greciei, noul comisar european în domeniu şi preşedintele Comisiei Europene au ca prioritate zero dezvoltarea acestor interconexiuni.

Potrivit lui Burduja, pentru români, aceste interconexiuni vor duce la mai multă securitate energetică, dar şi la facturi mai mici.

“Şi o ultimă observaţie: este un preţ mic şi pentru că avem energie verde. Şi, în general, fotovoltaicul şi eolianul înseamnă costuri mici de producţie, deci preţuri mici de vânzare. Nu oprim tranziţia energetică, dar ea trebuie să fie una înţeleaptă, în care nu renunţăm fără să punem nimic în loc la cărbune şi facem tranziţia de la cărbune la gaz şi pe termen mediu şi lung de la gaz la nuclear”, a mai spus ministrul energiei.

BVB | Știri BVB

PREBET SA AIUD (PREB) (21/03/2025)

Convocare AGA O & E 29/30.04.2025

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (21/03/2025)

Solicitare completare ordine de zi AGEA 09(10).04.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (21/03/2025)

Semnarea unui contract de tip PPA (Power Purchase Agreement)