Update articol:

Burnete (Concordia): Taxele nu trebuie să crească; companiile fac eforturi să rămână pe linia de plutire

Taxele nu trebuie să crească într-o criză în care companiile sunt oricum date peste cap şi fac eforturi să rămână pe linia de plutire, consideră Radu Burnete, director executiv al Confederaţiei Patronale Concordia.

El a adăugat că “orice gânduri ar fi existat în acest sens trebuie amânate”.

“În egală măsură, trebuie să spun că nu cerem nici reducerea taxelor şi impozitelor. Vedem foarte bine că măsurile de sprijin ale consumatorilor şi ale companiilor necesită alocări semnificative şi nu ştiu cum ar putea fi susţinute dacă veniturile statului se reduc, iar ele s-ar putea să scadă şi doar pentru că economia încetineşte. Până trece criza şi acest război, sistemul fiscal trebuie să rămână predictibil. Nu e momentul reformelor şi schimbărilor aici”, a declarat Radu Burnete, într-un comunicat transmis joi AGERPRES, despre măsurile economice vehiculate în ultimele zile în spaţiul public.

În opinia sa, companiile au nevoie de măsuri ţintite de sprijin acolo unde riscă să îşi piardă competitivitatea din cauza preţurilor la energie.

“Nu toată lumea suferă la fel şi nu toată lumea trebuie ajutată în aceeaşi măsură. De partea cealaltă, furnizorii de energie care finanţează în aceste momente schemele de ajutor trebuie să îşi primească mai repede banii înapoi pentru că se confruntă la rândul lor cu probleme. Companiile care sunt nevoite să lucreze cu întreruperi sau să sisteze temporar activitatea au nevoie de extinderea măsurii care le permite reducerea temporară a timpului de lucru. Susţinem, de asemenea, accelerarea tuturor investiţiilor din fonduri europene sau private în noi capacităţi de producere a energiei şi în noi surse de energie”, a precizat directorul executiv al Concordia.

În acest context, el consideră că “este important ca finanţele publice ale României să nu fie dezechilibrate, fiindcă oricum nu sunt în cea mai bună formă”.

“Nu ştim cât va dura acest război. Trebuie să păstrăm spaţiu fiscal pentru eventualitatea în care el va fi de lungă durată. Iar dacă vrem să mai câştigăm nişte spaţiu fiscal, cred că Guvernul şi toţi politicienii trebuie să-şi îndrepte atenţia în două direcţii: cum reducem frauda cu TVA şi diversele forme de eludare a impozitării muncii mergând până la plata la negru. Sunt acolo câteva miliarde în plus pe care statul le poate colecta şi nu cred că există moment mai bun să înceapă să o facă”, a subliniat Radu Burnete.

Confederaţia Patronală Concordia reprezintă 14 dintre cele mai importante sectoare ale economiei naţionale şi este partener de dialog social, reprezentativă la nivel naţional. Cu o contribuţie de peste 26% din în PIB şi un total de peste 330.000 de angajaţi în aproape 2.000 de firme mari şi mici, cu capital românesc şi străin, Concordia este singura organizaţie din România membră în BusinessEurope, Organizaţia Internaţională a Angajatorilor (IOE) şi Business at OECD (BIAC). ster

BVB | Știri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (30/09/2022)

Raport consolidat pentru semestrul I 2022

PATRIA BANK S.A. (PBK) (30/09/2022)

Modificari in conducerea societatii

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (30/09/2022)

Autorizarea unui membru al Consiliului de Administratie

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (30/09/2022)

Alegere Presedinte CA si Comitete consultative