Update articol:

Bursele din Asia se prăbușesc, după ce Wall Street a avut cel mai mare declin din ultimele opt luni (vezi declarații Trump că FED a înnebunit)

Indicele Hang Seng din Hong Kong a scăzut cu 3,51% * Indicele compozit Shanghai și indicele Shenzhen au deschis ziua cu scăderi de peste 3 procente    * Atât Dow, cât și S&P 500 au înregistrat cele mai mari scăderi de o zi de la începutul lunii februarie, în timp ce Nasdaq a înregistrat cel mai mare sell-off dintr-o singură zi din 24 iunie 2016

Piețele din Asia au scăzut brusc joi dimineață, iar indicii bursieri din Shanghai, Shenzhen și Tokyo au scăzut cu peste 4%. În regiunea Greater China, indicele Hang Seng a scăzut cu 3,84% în tranzacţiile de dimineață. Indicele compozit Shanghai și indicele Shenzhen au deschis ziua cu scăderi de peste 3 procente. Indicele Shanghai a scăzut cu 4,34%, iar Shenzhen s-a diminuat cu 5,52%.

Bursa de pe Wall Street a închis şedinţa de miercuri în scădere puternică, înregistrând cel mai semnificativ declin din ultimele opt luni, investitorii fiind îngrijoraţi de majorarea ratelor dobânzilor bondurilor americane şi de încetinirea economiei mondiale, transmit Reuters şi Kyodo.

 

În Taiwan, indicele Taiex a scăzut cu 6,28%, iar producătorul de lentile și furnizorul Apple Largan Precision s-a diminuat cu 9,89%.

În Sydney, ASX 200 a scăzut cu 2,43%, majoritatea sectoarelor înregistrând scăderi ale cotațiilor. Subindexul energetic a scăzut cu 3,62%, cel al materiilor a scăzut cu 2,48%, iar sectorul financiar cu o pondere mare a scăzut cu 2,38%.

Acţiunile unor bănci importante din Australia au scăzut, iar acțiunile Bank of Commonwealth au coborât cu 2,32%. Acțiunile miniere au fost, de asemenea, mai ieftine, cu Rio Tinto în scădere cu 2,94% și BHP cu aproximativ 3,4%.

Piețele japoneze au continuat să se clatine. Nikkei 225 a scăzut cu 4,36%, în timp ce indicele Topix a scăzut cu 3,88%, iar sectoarele majore au scăzut. În Coreea de Sud, Kospi a continuat tendința generală a zilei, în scădere cu 3,6%.

În Asia de Sud, acţiunile au scăzut brusc. Indicele Straits Times din Singapore a scăzut cu 2,75%, în timp ce indicele compozit din Jakarta a coborât cu 1,7%, iar KLCI în Malaezia a scăzut cu 2,49%. Între timp, Nifty 50 din India a scăzut cu aproximativ 2,9%.

Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 831.83 puncte la 25,598.74, Nasdaq Composite a scăzut cu 4 la sută, la 7,422.05. S&P 500 a scăzut cu 3,3%, până la 2 785,68. Atât Dow, cât și S&P 500 au înregistrat cele mai mari scăderi de o zi de la începutul lunii februarie, în timp ce Nasdaq a înregistrat cel mai mare sell-off dintr-o singură zi din 24 iunie 2016.

Indicele de volatilitate CBOE , popular cunoscut sub numele de VIX (indicele fricii), a urcat cu aproximativ 44%, până la 22,96, cel mai înalt nivel de la începutul lunii aprilie. VIX măsoară volatilitatea implicită pe opțiunile pe indicele S&P 500.

Monedele virtuale au căzut, împreună cu acţiunile

Prețul monedelor virtuale a scăzut joi, o valoare de aproape 13 miliarde de dolari fiind nimicită în câteva ore. La jumătatea dimineții, bitcoin a scăzut cu aproape 5%, ajungând la 6.303 dolari, în timp ce XRP și Ethereum  cu mai mult de 10%, potrivit datelor de la Coinmarketcap.com.

Contractele futures americane scad abrupt

Contractele futures americane au continuat să scadă în dimineața zilei de joi.
Contractele futures pe Dow Jones au indicat o deschidere cu 347,74 de puncte mai jos.

Unii analiști au afirmat că declinul de pe Wall Street nu pare să aibă nici un catalizator, nici măcar problemele comerciale în curs de desfășurare dintre SUA și China. Acest lucru a fost “în derulare de la începutul anului”, scrie într-o notă Joseph Capurso, strateg principal  în cadrul Commonwealth Bank of Australia.

Ray Attrill, șeful strategiei de schimb valutar la National Australia Bank, a declarat într-o notă că vânzările de acţiuni din această lună  s-ar fi putut datora “unei grabe simple de a marca niște profituri”.

“Indicele companiilor mai mici Russell 2000, care reprezintă companii care nu ar trebui să fie deosebit de sensibile nici la randamentele obligațiunilor americane, nici la preocupările comerciale, a început să scadă cu mult înainte de indicele american”, a spus Attrill.

Între timp, președintele american Donald Trump a lansat din nou acuzaţii la adresa FED  pentru continuarea creșterii ratelor dobânzilor, în ciuda unor recente turbulențe de pe piață. “Cred că Fed face o greșeală, cred că Fed a devenit nebun”, a declarat președintele american. Comentând asupra vânzării de pe Wall Street, Trump a spus: “Este o corecție pe care am așteptat-o de mult timp, dar cu adevărat nu sunt de acord cu ceea ce face Fed”.

Monedele și petrolul

Indicele dolarului american, care urmărește evoluția dolarului împotriva unui coș al colegilor săi, s-a tranzacționat la 95.225.

În același timp, yenul japonez, considerat, în general, o monedă de siguranță pentru investitorii panicaţi, a fost la 112,14 față de dolar. Dolarul australian era de 0,7077 USD.

Pa piața petrolului, contractele futures pe petrolul Brent au scăzut cu 1,9 procente, la 81,51 dolari / baril, iar contractul futures pe petrolul crud din SUA a scăzut cu 1,68%, pana la 71,94 $ / baril.

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (24/06/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (24/06/2021)

Emitere certificat de inregistrare mentiuni de catre ORC Dolj

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (24/06/2021)

Document informare - alocare actiuni

Erste Group Bank AG (EBS) (24/06/2021)

Notificare - detineri < 4%

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/06/2021)

Ratificarea Acordului intre Guvernele Romaniei si Statelor Unite ale Americii