* Stimularea înființării fondurilor de investiții de tip IPO Fund pentru sprijinirea finanțării IMM-urilor, un alt obiectiv, până la final de 2024
Promovarea, dezvoltarea și creșterea unei piețe active a IMM-urilor este un obiectiv al Strategiei Naţionale pentru Dezvoltarea Pieţei de Capital 2023-2026, aprobată, ieri, de Guvern. (VEZI STRATEGIA pentru dezvoltarea pietei de capital).
Un obiectiv specific este înfiintarea, de către Bursa de Valori București, a unei piețe de creștere pentru IMM -uri, până la finalul anului 2024.
Principalele acțiuni sunt întocmirea de către BVB a documentatiei necesare pentru înregistrarea unei piețe de creștere pentru IMM-uri și depunerea cererii de înregistrare a acestei piețe la Autoritatea de Supraveghere Financiară și înregistrarea de catre A.S.F. a pieței de creștere pentru IMM-uri, precum și promovarea către companii a oportunităților de listare pe piața de creștere pentru IMM-uri.
Un alt obiectiv specific este stimularea înființării fondurilor de investiții de tip IPO Fund pentru sprijinirea finanțării IMM-urilor și sprijinirea IMM-urilor pentru accesul la finanțarea oferită prin intermediul Fondului European pentru sprijinirea IPO pentru IMM – („EU fund to help promote SME IPOs„).
Potrivit documentului, IMM-urile din România se confruntă cu obstacole semnificative în accesul la finanțare: “Nivelurile scăzute de capitalizare, constrângerile semnificative în materie de creditare și sursele limitate de finanțare externă le-au împiedicat să profite de oportunitățile de creștere. Astfel, pe lângă alte măsuri care au în vedere susținerea la nivel național a IMM-urilor, cum ar fi măsurile prevăzute prin Hotărârea Guvernului nr. 1204/2022 privind constituirea, organizarea și funcționarea Băncii de Investiții și Dezvoltare -S.A., cu modificările și completăările ulterioare, buna funcționare a piețelor de capital public care vizează IMMurile, precum și piețele de capital privat, pot juca un rol important în sprijinirea creșterii acestora. În ceea ce privește structura de finanțare, IMM-urile, în comparație cu companiile mai mari, sunt în general mai dependente de finanțarea internă și de împrumuturile bancare. Profilul de risc mai ridicat al IMM-urilor le face mai puțin adecvate pentru finanțarea externă. Această structură de finanțare face ca IMM-urile să fie vulnerabile din punct de vedere financiar, în special în perioadele de criză, când disponibilitatea creditului, în special a creditelor bancare, tinde să se contracte rapid, lăsându-le cu mai puține opțiuni de finanțare.
În 2015, BVB a lansat un sistem alternativ/multilateral de tranzacționare al cărui segment principal este cunoscut sub denumirea comercială de, piața AeRo, dedicată finanțării, creșterii si promovării IMM-urilor. În comparație cu piața principală, piața AeRO are standarde mai puțin exigente pentru emitenți, fiind compusă atât dintr-un segment de acțiuni, cât și dintr-un segment de obligațiuni corporative.
Capitalul privat (private equity) este, de asemenea, un instrument important pentru finanțarea IMMurilor. Nu numai că poate oferi finanțare pentru companie, dar poate aduce și expertiză pentru a îmbunătăți practicile de management și eficiența operațională.
Investițiile în private equity joacă un rol din ce în ce mai important pentru companiile din România. Dezvoltarea unei strategii de cercetare și inovare va necesita sprijin din partea finanțării din piață.”
Strategia Naţională pentru Dezvoltarea Pieţei de Capital 2023-2026 a fost aprobată, miercuri, de Guvern printr-o hotărâre, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.
Potrivit acestuia, ca urmare a sprijinului acordat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, cea care a oferit Guvernului asistenţă tehnică în elaborarea acestei strategii, vor fi implementate obiective precum îmbunătăţirea condiţiilor pentru listarea pe piaţa de capital, creşterea lichidităţii, promovarea, dezvoltarea şi creşterea unei pieţe active a IMM-urilor, promovarea economiilor în rândul investitorilor, persoane fizice, susţinerea digitalizării şi a inovaţiei financiare, dezvoltarea pieţei de capital privat şi stimularea investiţiilor verzi.