Update articol:

Călătoria lui Xi Jinping în Europa ar putea aduce în lumină diviziunile Occidentului cu privire la strategia Chinei – Reuters

Emmanuel Macron/ Sursa foto: Twitter Emmanuel Macron/ Sursa foto: Twitter

Președintele chinez Xi Jinping se va îndrepta săptămâna viitoare spre Europa, pentru prima dată în cinci ani, într-o vizită care ar putea scoate la suprafață diviziunile europene în privința comerțului cu Beijingul și a modului în care continentul se poziționează ca un pol între Statele Unite și China, scrie Reuters. 

Xi va călători în Franța, Serbia și Ungaria într-un moment în care Uniunea Europeană amenință că va distruge industria vehiculelor electrice și a energiei verzi din China cu tarife  pentru subvențiile uriașe, despre care blocul spune că le oferă producătorilor din China un avantaj nedrept.

În condițiile în care economia Chinei se confruntă cu probleme și SUA se închide în fața firmelor chineze, Uniunea Europeană ar putea avea o oarecare pârghie asupra Beijingului. Dar cei 27 de membri ai blocului nu sunt aliniați perfect, subminându-le capacitatea de a modela gândirea chineză, spun analiștii, potrivit Reuters.

În plus, vizita este umbrită de preocupările europene cu privire la sprijinul Chinei pentru economia de război a Rusiei la doi ani de la campania sa militară din Ucraina.

Lin Jian, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, a declarat că vizita lui Xi va „injecta stabilitate în dezvoltarea relațiilor China-Europa și va aduce noi contribuții la pacea și stabilitatea în lume”.

Scopul lui Xi va fi neutralizarea agendei de securitate economică a UE, inclusiv amenințările sale tarifare, prin exploatarea diferențelor interne, a declarat Mathieu Duchatel, senior fellow la Institut Montaigne. „Există un element foarte puternic de împărțire și guvernare”, a spus Duchatel despre strategia Chinei față de Europa. “Asta nu este ascuns, ci la vedere.”

Companiile și guvernele europene s-au plâns de mult timp de accesul restricționat la piața chineză și de concurența neloială. Un studiu al Institutului Kiel a estimat că subvențiile Chinei pentru firmele sale variază de trei până la nouă ori în alte economii majore.

Comisia Europeană are dreptul exclusiv de a conduce politica comercială pentru întreaga UE colectivă, dar în cadrul blocului statele membre s-au străduit să convină cum să remedieze dezechilibrul comercial.

Macron dorește o poziție mai agresivă a UE cu privire la subvenții și a avertizat că blocul riscă să rămână în urmă dacă nu permite scutiri de la propriile reguli de concurență în fața „supra-subvențiilor” din partea Chinei și a SUA.

„NU NE PROTEJĂM SUFICIENT”

„Reglementăm prea mult, nu investim suficient, nu ne protejăm suficient”, a declarat Macron pentru The Economist într-un interviu publicat joi.

Cancelarul german Olaf Scholz l-a presat în aprilie pe Xi pentru un acces mai bun pe piață pentru firmele germane. Dar referitor la investigațiile anti-subvenții ale UE, aparent nerăbdător să evite antagonizarea Beijingului, el a spus că blocul nu ar trebui să acționeze din interes propriu protecționist, deși concurența ar trebui să fie echitabilă.

Unii oficiali guvernamentali francezi spun în privat că sunt îngrijorați că Berlinul va încerca să submineze ancheta privind vehiculele electrice, care s-a concentrat asupra producătorilor de mașini chinezi BYD, Geely și SAIC. China este o piață cheie pentru economia germană condusă de export și pentru producătorii săi de automobile precum BMW și Mercedez-Benz.

Potrivit Reuters, Scholz urma să ia masa cu Macron și soțiile celor doi lideri la Paris, la finalul acestei săptămâni, au declarat două surse implicate în planificarea vizitei.

Noah Barkin, consilier principal la Rhodium Group, a declarat că Macron îl va încuraja pe Scholz să i se alăture lui și președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru discuții în patru cu Xi în capitala Franței, deoarece Parisul încearcă să prezinte un front unit. Palatul Elysee a refuzat să comenteze.

„S-a deschis un decalaj îngrijorător între poziția Germaniei față de China, pe de o parte, și poziția Franței și a Comisiei Europene, pe de altă parte. Există pur și simplu o mai mare disponibilitate la Paris și la Bruxelles de a respinge Beijingul pe frontul comercial decât există la Berlin”, a spus Barkin.

PREOCUPĂRILE PRIVIND  RUSIA

„Europa are destul de multă pârghie, dar acea pârghie zboară pe fereastră dacă creditorii europeni  trimit mesaje diferite către Xi”, a adăugat Barkin.

Xi va fi în Europa în perioada 5-10 mai.

Un consilier al lui Macron a spus că liderul francez se va alătura apelurilor de la Washington, Bruxelles, Berlin și din alte părți pentru ca China să oprească exporturile către Rusia „cu dublă utilizare” și alte tehnologii care susțin efortul de război al Rusiei.

În Serbia și Ungaria, orice comentariu public al lui Xi cu privire la Rusia va fi supus unui control atent. Xi urmează să-l găzduiască pe președintele rus Vladimir Putin în China mai târziu în luna mai, scrie Reuters.

Observatorii au spus că alegerea lui Xi pentru Serbia și Ungaria a fost concepută pentru a apropia cele două țări europene care sunt pro-Rusia și mari beneficiari ai investițiilor chineze, inclusiv ajutor financiar pentru un proiect feroviar întârziat care leagă capitalele lor.

Președintele sârb Aleksandar Vucic s-a declarat onorat de vizita lui Xi și se așteaptă ca acordul de liber schimb între cele două țări semnat în octombrie anul trecut să intre în vigoare la 1 iulie.

Analiștii chinezi au spus că Xi și-ar putea folosi escala la Belgrad, care coincide cu aniversarea a 20 de ani de la bombardarea de către NATO a ambasadei chineze de acolo, pentru a pune în aplicare agenda anti-NATO a Chinei.

China a amplificat  eforturile Rusiei de a da vina pe SUA și NATO pentru escaladarea războiului din Ucraina prin furnizarea de arme Kievului.

De asemenea, Ungaria a blocat în trecut declarațiile UE care criticau China cu privire la drepturile omului.

Shen Dingli, un savant în relații internaționale cu sediul în Shanghai, a descris contactul cu Serbia și Ungaria ca parte a eforturilor Chinei de a adânci diviziunile în Occident.

 

BVB | Știri BVB

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (16/01/2025)

Procedura privind plata fractiilor rezultate din operatiunea de consolidare

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (16/01/2025)

Tranzactii intre parti afiliate - DEER - EFSA

STK EMERGENT (STK) (16/01/2025)

Calendar financiar 2025

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (16/01/2025)

Disponibilitate vot on-line AGA 5 februarie 2025