Casa Albă a cerut vineri Rusiei să reducă tensiunile cu Ucraina, exprimându-şi în mod direct îngrijorarea cu privire la consolidarea militară a Moscovei, potrivit Reuters.
„De asemenea, continuăm să avem îngrijorări serioase cu privire la activitățile militare ruse și la retorica dură față de Ucraina și facem apel la Moscova să reducă tensiunile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki.
Președintele Vladimir Putin și-a emis joi propriile avertismente. El a spus că Occidentul tratează prea ușor directivele Rusiei de a nu trece „liniile roșii” și că Moscova are nevoie de garanții serioase de securitate din partea Occidentului.
Vineri, Kremlinul a declarat că aceste remarci au fost un răspuns la acțiunile provocatoare ale NATO, inclusiv înarmarea Ucrainei. Ucraina se opune creșterii activității militare rusești în apropierea graniței de 1.208 mile (1944 km) pe care o împarte cu Rusia.
Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a cerut unitatea globală pentru a preveni o nouă „escaladare” rusă împotriva Ucrainei în timpul unei vizite la Pentagon de joi. Armata americană nu s-a oprit până acum să descrie înarmarea Rusiei de la graniţă ca pe o pregătire pentru atac. Miercuri, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a recunoscut că „nu suntem siguri exact ce face domnul Putin”. Reznikov l-a întâlnit pe Austin la Pentagon și a avertizat cu privire la consecințele oricăror mișcări militare rusești.
„Această posibilă escaladare va avea cu siguranță consecințe catastrofale pentru întreaga Europă”, a spus Reznikov, potrivit unei transcriere a unei părți din declarațiile sale de la Pentagon. Acesta a adăugat: „Dacă va avea loc depinde în mare măsură de unitatea și hotărârea lumii civilizate de a opri agresiunea”.
Austin, care era general de patru stele când Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina în 2014, i-a spus lui Reznikov că Pentagonul monitorizează îndeaproape mișcările rusești la granițele Ucrainei. “Am arătat în mod clar preocupările noastre cu privire la activitățile destabilizatoare ale Rusiei și dorința noastră de mai multă transparență”, a spus Austin.
Kremlinul a declarat în septembrie că NATO ar depăși linia roșie a Rusiei dacă și-ar extinde infrastructura militară în Ucraina, iar Moscova a acuzat de atunci Ucraina și NATO de comportament destabilizator, inclusiv în Marea Neagră.
Într-un discurs televizat, Putin s-a plâns că bombardiere strategice occidentale care deţin „arme foarte serioase” zboară pe o rază de 20 km (12,5 mile) de granițele Rusiei.
„Ne exprimăm în mod constant îngrijorările cu privire la acest lucru, vorbim despre linii roșii, dar înțelegem de ce partenerii noștri au o atitudine foarte superficială față de toate avertismentele noastre”, a spus Putin.
În ciuda unei liste tot mai mari de dispute, Kremlinul a menținut contacte la nivel înalt cu Washingtonul și a vorbit în mod repetat despre un posibil summit între Putin și președintele american Joe Biden pentru a continua întâlnirea lor inițială de la Geneva din iunie, despre care Putin a spus că a deschis spațiu pentru o îmbunătățire a legăturilor.
Lumea este îngrijorată că Vladimir Putin este pe cale să invadeze Ucraina. Iata de ce (CNBC)