Din perspectiva restructurării, sunt trei elemente pe care ar trebui să le avem în vedere pentru a deveni eficienți, a spus Cătălin NICHIFOR, Managing Partner Nichifor Consulting, la Dezbaterea RESTRUCTURAREA – MĂSURĂ DE PREVENIRE A INSOLVENȚEI, organizată de Financial Intelligence, pe 9 mai.
El a spus: “În primul rând, vorbim foarte mult de educație, antreprenorii să știe în ce direcție să meargă, să știe la cine să apeleze, să urmărească pe cât posibil cadrul legislativ atât de stufos. De asemenea, trebuie să mergem foarte mult spre simplificare. Părerea mea este că, în momentul acesta, partea legislativă este 90% croită pentru monștrii sacri ai companiilor de stat din România, care știu să deschidă toate ușile și știu să facă de cel puțin trei-patru ori mai multe hârtii decât sunt necesare, chiar dacă de foarte multe ori forma bate substanța.
Ar mai trebui să ne orientăm foarte mult pe partea de viteză, pentru că, la noi, tot ceea ce se întâmplă în momentul acesta are viteza melcului”.
Întrebat de ce nu apelează și companiile mari de stat la restructurare, Cătălin NICHIFOR a spus: “Pentru ca nimeni nu consideră că acolo este o problemă majoră.”
El apreciază ca aceste companii ar putea apela la un program de restructurare, dar a adus din nou în discuție factorul vitezei. Avem în vedere proceduri similare celor anglo-saxone implementate acum 100 ani, iar noi suntem in situația in care în care directiva europeană din 2019 nu e implementată, nici până în 2023: “Noi suntem din păcate într-un mediu socialist în care redistribuirea veniturilor se face de către autorități. Vorbim azi si despre companiile de utilități unde toate companiile private așteaptă banii de la stat. Mecanismele de piață nu au fost lăsate să regleze piața”.
Totuși, el a spus ca ANAF funcționează bine: „Suprinzător, din punctul meu de vedere, în ultimii 3-4 ani de zile, am văzut ANAF-ul făcându-și treaba extraordinar de bine și, mai mult decât atât, acționând de foarte multe ori preventiv și luând de foarte multe ori inițiativa, inclusiv în restructurările judiciare.”