Update articol:
INTERVIU IN EXCLUSIVITATE

Cătălin Vicol, Biofarm: Avem drept obiectiv principal, pentru acest an, extinderea pe mai multe piețe – Europa de Sud Est, Asia Centrală și de Sud Est, Africa și zona Arabă

*”Avem posibilitatea tehnică de a produce comprimate cu iod și suntem pregătiți să susținem autoritățile în caz de nevoie”

Biofarm estimează, în 2022, o cifră de afaceri în creștere cu 16% și un profit cu 10% mai mare comparativ cu anul trecut, iar planul pe termen mediu este dublarea cifrei de afaceri, ne-a spus Cătălin Vicol, director general Biofarm, într-un interviu in exclusivitate.

Potrivit acestuia, Biofarm are drept obiectiv principal, pentru acest an, extinderea pe mai multe piețe – Europa de Sud Est, Asia Centrală și de Sud Est, Africa și zona Arabă.

***

Cum apreciati rezultatele din 2021 și ce vă propuneți pentru 2022?

Cătălin Vicol:  Am încheiat anul 2021 cu rezultate foarte bune, o cifră de afaceri de 239 milioane lei care reprezintă o creștere cu 10% comparativ cu anul 2020 și un profit net de 60 de milioane de lei. Anul trecut a fost un an special pentru noi, marcat de împlinirea a 100 de ani de activitate continuă, dar și de inaugurarea unei noi unități de producție, după o investiție de 35 milioane euro.

Aproximativ 95% din cifra de afaceri pe care o realizăm provine din piața de consumer healthcare (CHC), iar anul trecut ne-am clasat pe poziția a doua în termeni de volum, respectiv pe poziția a patra în termeni de valoare. Tot în 2021, am lansat pe piață un nou medicament, Biofen Extra, indicat în managementul durerii. În primele opt luni de la lansare, acesta a a devenit lider valoric în segmentul de combinații ibuprofen și paracetamol din categoria CHC – managementul durerii.

Pentru anul acesta, estimăm o cifră de afaceri în creștere cu 16% și un profit cu 10% mai mare comparativ cu anul trecut. Planul pe termen mediu este să ne dublăm cifra de afaceri, iar pentru a ne atinge acest obiectiv vom crește vânzările produselor din portofoliu, vom dezvolta produse noi și ne vom extinde pe piețe noi.

Ce investiții vizează Biofarm în 2022?

Cătălin Vicol: După ce anul trecut am realizat investiții de 36 de milioane de lei în dotarea noii unități de producție, dar și modernizarea primei unități, anul acesta vom continua investițiile în tehnologizare și în mutarea liniilor de producție. De asemenea, ne exprimăm grija față de angajații companiei prin dezvoltarea competențelor profesionale, dar și prin majorarea salariilor având în vedere contextul inflației și scumpirea coșului de consum. Planul de investiții pentru anul 2022 deservește obiectivul de consolidare a poziției în piața farmaceutică din România prin dezvoltarea portofoliului de produse care să fie cât mai aproape de nevoile consumatorilor. În același timp, avem drept obiectiv principal pentru acest an extinderea pe mai multe piețe și aici ne referim la piețele din Europa de Sud Est, Asia Centrală și de Sud Est, Africa și zona Arabă.

Cât din afaceri reprezintă exportul? Către ce țări se îndreaptă?

Cătălin Vicol: Creșterea exporturilor reprezintă un element cheie în strategia de dezvoltare a Biofarm în următoare perioadă. Livrăm anual în jur de 25 de milioane de unități de medicamente și suplimente alimentare, însă cele două fabrici pot produce la nevoie până la 100 de milioane de unități, în funcție de mixul de produse. În prezent, aproximativ 8% din totalul vânzărilor în volum ale companiei merg către export. Produsele Biofarm sunt deja active în 7 piețe externe, iar în curând acestea se vor regăsi pe rafturile farmaciilor din mai multe țări din Europa de Sud Est, Asia Centrală și de Sud Est, Africa și zona Arabă.

Cum finanțați activitatea?

Cătălin Vicol: Investițiile pe care le realizăm sunt exclusiv din fonduri proprii, iar cel mai bun exemplu este noua unitate de producție care a ajuns la un cost total de 35 de milioane de euro.

Cum vedeți evoluția pieței medicamentelor din țara noastră? Cu ce probleme se confruntă industria? Care sunt provocările acestui an?

Cătălin Vicol: În ultimii ani, piața produselor farmaceutice se află pe un trend ascendent. Pandemia a schimbat foarte mult nevoile clienților, iar în ultima perioadă am observat o cerere în piață pentru produsele destinate tratamentului simptomelor de răceală și gripă, dar și pentru produsele de imunitate.

Una dintre prioritățile strategice ale companiei este să consolidam portofoliul actual de produse prin extensii de linie, dar și dezvoltarea de inovații pentru activarea categoriilor CHC cu potențial de business ridicat în care nu suntem activi în prezent. Diversitatea ariilor terapeutice pe care portofoliul le acoperă constituie o condiție sine qua non pentru consolidarea cotei de piață și pentru a rămâne un jucător cheie în topul companiilor din industria farmaceutică locală în categoria Consumer Healthcare.

Dacă ne referim la industrie, principalele provocări sunt reprezentate de concurența acerbă de pe piață, creșterea prețurilor la energie, creșterea prețurilor la materiile prime, precum și insuficiența forței de muncă calificată pentru industria farmaceutică. Pentru a rezolva problema fortei de muncă, am încheiat parteneriate cu mai multe licee și facultăți de profil care ne pot aduce în viitor specialiștii de care avem nevoie.

Poate Biofarm să fabrice pastile cu iod?

Cătălin Vicol: Unitățile noastre de producție includ echipamente de ultimă generație care permit producerea unui portofoliu complex de produse farmaceutice. Spre exemplu, în noua unitate de producție avem patru fluxuri de producție – comprimate/comprimate filmate/drajeuri, capsule moi, soluții și siropuri. Așadar, avem posibilitatea tehnică de a produce comprimate cu iod și suntem pregătiți să susținem autoritățile în caz de nevoie.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/06/2022)

Finalizarea ofertei publice de cumparare

TERAPLAST SA (TRP) (24/06/2022)

Desemnare agent de plata pentru dividende 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (24/06/2022)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (24/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/06/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)