Update articol:

Actualizare: Catedrala Notre-Dame din Paris este în flăcări (focul este sub control, foto şi video; vezi reacţia lui Donald Trump, vezi reacţia lui Macron)

Foto Twitter Foto Twitter

Catedrala Notre-Dame din Paris este în flăcări, potrivit informaţiilor din presa internaţională şi de pe reţelele de socializare. Nu este clar cum a început sau ce se întâmplă, dar fotografiile și videoclipurile care circulă pe social media sugerează că focul a înghițit monumentul istoric.

05.00: Focul este sub control si parțial stins, au spus pompierii, potrivit AFP. Structura principală și cele două turnuri au fost salvate, conform șefului brigăzii de pompieri. Președintele Macron a spus că ce a fost mai rău a trecut, dar a avertizat că focul mai poate dura câteva zile.

Miliardarul francez François-Henri Pinault, CEO al grupului Kering, a promis 100 mil. euro pentru refacerea catedralei.

Publicațiile franceze deschid edițiile cu incendiul de la Catedrala Notre-Dame.

23.30:  Următoarele 90 de minute, cruciale

„Există riscul să cadă marele clopot. Sunt pompieri și înăuntru, şi afară. Următoarea oră și jumătate e crucială”, a spus comandantul general al Brigadei de Pompieri, conform CNN.

ora 22.53 : Un preot a declarat reporterilor că toate lucrările nepreţuite de artă  din interiorul catedralei au fost salvate, inclusiv coroana de spini și că este intactă “comoara catedralei”.

22.51: Președintele francez Emmanuel Macron tratează incendiul ca pe o „urgență națională”, potrivit France24.

ora 22.50:  Laurent Nunez, secretar de stat al ministrului de interne: Acest incendiu este deja o tragedie națională. Vreau să transmit  pompierilor care luptă împotriva flăcărilor admirația și respectul meu imens.

ora 22.45: Bruno Retailleau, președintele republicanilor senatori, sugerează într-un tweet că statul ar putea lansa o mare subscripţie națională pentru a reconstrui Notre-Dame de Paris. 

22.35: Potrivit jurnalistului Le Monde, Jean Baptiste Chastand, incendiul nu a fost încă stins.

 

22:30: 400 de pompieri au fost mobilizați pentru stingerea flăcărilor, au anunțat luni seară reprezentanții Directoratului General pentru Siguranță Civilă.

ora 22.01: Locuitorii din Ile de la Cité vor fi evacuați

Primăria din Paris a deschis o celulă de criză, unde s-au adunat toți directorii de servicii și asistenții implicați pentru a monitoriza evoluția dezastrului. S-a decis să fie evacuaţi toți locuitorii din Ile de la Cité. O parte a Ile de la Cité a fost deja evacuată. Astfel, mii de persoane își vor petrece noaptea în adăposturi.
Tototdată, se încearcă găsirea de soluții pentru turiștii care locuiesc în cele cinci hoteluri de pe Ile de la Cite.

 

ora 21.52: “Trebuie să salvăm operele de artă”

Emmanuel Grégoire, viceprimar al Parisului, a declarat la BFM Paris că prioritatea a  fost  “prevenirea riscului de prăbușire peste locuitori şi turiști”. “Acum, prioritatea este de a salva operele de artă din interior”, a adăugat el.

ora 21.50:   Resurse importante mobilizate la fața locului

Un purtător de cuvânt al pompierilor  a spus că au fost mobilizate mijloace importante de intervenție. Un elicopter și o dronă au zburat deasupra zonei, alături de pompieri și polițiști, care au ținut turiștii și locuitorii departe de locul incendiului.

ora 21.48:  Jean Claude Juncker: “Mă uit minut cu minut la  incendiul care distruge  Notre-Dame de Paris. Notre-Dame de Paris aparține întregii omeniri. A inspirat atât de mulți scriitori, atât de mulți pictori, atât de mulți filozofi, atât de mulți vizitatori din toată lumea. Ce spectacol trist. Ce oroare. Împărtășesc emoția națiunii franceze, care este și a noastră”.

 

 

ora 21.42: Emmanuel Macron tocmai a sosit la fața locului după ce a părăsit Palatul Elysee în jurul orei 20:15. De asemenea, sunt aşteptaţi premierul Edouard Philippe și președintele Adunării Naționale, Richard Ferrand. 

ora 21.30: O anchetă a fost deschisă de procuratura din  Paris

Potrivit procuraturii de la Paris, a fost deschisă o anchetă pentru a determina cauzele incendiului catedralei Notre-Dame de Paris.

ora 21.27: “Nu există răniţi în acest stadiu”

În acest moment nu există răniţi în acest moment în incendiul de la Notre-Dame de Paris, potrivit lui Laurent Nunez, secretar de stat al ministrului de interne, citat de Reuters.

ora 21.24:  Șaisprezece statui din Notre Dame, trimise pe 11 aprilie la restaurare

Printr-o coincidență fericită, șaisprezece statui de cupru au fost scoase din catedrală pe 11 aprilie pentru a fi restaurate. Prin urmare, ele sunt cruţate de incendiu. Aceste statui de 3 metri înălțime, care cântăresc aproximativ 250 de kilograme, au luat calea spre Périgueux, Dordogne. Acestea trebuia să fie restaurate înainte de instalarea lor în turn,  în 2022.

ora 21.18: “O celulă de criză a fost deschisă momentan la Primărie”, a anunțat Colombe Brossel, viceprimar al Parisului responsabil de securitate.

Ora 21.15:  Acoperișul catedralei Notre-Dame de Paris s-a prăbușit complet, potrivit Reuters, citând martori la fața locului.

ora 21.10: Emmanuel Macron: “Sunt trist în această seară văzând această parte a noastră arzând” 

Președintele Republicii Franţei, Emmanuel Macron, a reacționat în această seară pe Twitter:  “Catedrala Notre Dame din Paris, pradă flăcărilor. Emoția unei întregi națiuni. Gândită pentru toți catolicii și pentru toți francezii. Ca toți compatrioții noștri, sunt trist în această seară să văd că această parte a noastră arde”.

 

 

 

ora 21.07: Emmanuel Macron va merge la locul focului de la Notre-Dame de Paris, conform Elysee.

ora 21.02:  Întreaga structură a catedralei Notre-Dame de Paris “arde”, într-un incendiu care a izbucnit în această după amiază târziu, a declarat purtătorul de cuvânt al catedralei. “Totul este pe cale să ardă. Din structura, care datează din secolul al XIX-lea pe de o parte și al 13-lea pe cealaltă, nu va mai rămâne nimic”, se plângea André Finot. “Trebuie să vedem dacă bolta  care protejează catedrala va fi atinsă sau nu”, a adăugat el. Focul, a cărui gravitate nu a fost încă determinată, a izbucnit aproximativ la ora 18.50 în podul catedralei, cel mai vizitat monument istoric din Europa, au spus pompierii.

 

 

 

ora 21.00: Turnul catedralei Notre Dame tocmai s-a prăbușit, potrivit martorilor de la fața locului, în timp ce întreaga structură a clădirii arde, scrie Le Figaro.

 

 

…………

ora 20.54 : Preşedintele SUA Donald Trump a scris pe Twitter: E atât de oribil să urmăreşti focul masiv de la Catedrala Notre Dame din Paris. Poate că cisternele aeriene cu apă ar putea fi folosite pentru a stopa focul. Trebuie să se acționeze repede!

 

 

 

 

Oficialii spun că ar putea avea legătură cu lucrările de renovare la acest monument.

Potrivit BBC, din imaginile de pe rețelele de socializare se pot observa un nor de fum și flăcări care au cuprins acoperișul catedralei gotice, care dateză de acum 850 de ani.

Anne Hidalgo, primarul Parisului, a scris pe Twitter: “Un incendiu teribil are loc acum  la catedrala Notre-Dame de Paris. Pompierii încearcă să stăpânească focul. Suntem mobilizaţi alături de Dioceza din Paris. Vă invit pe fiecare să respectaţi perimetrul de securitate”.  

Emmanuel Macron, Președintele Franţei, trebuia să ţină un discurs în această seară, la ora 20.00 (ora Franţei). Acesta şi-a amânat discursul, după incendiul de la Catedrala Notre-Dame-de-Paris. 

Incendiul are loc  în prima zi a sărbătorilor din Săptămâna Sfântă a Paştelui Catolic, care va avea loc duminică. Aproximativ 13 milioane de turiști vizitează clădirea în fiecare an.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (02/02/2023)

Reluare tranzactionare - ora 10:00 - conform Codului BVB - operator de piata reglementata (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Decizie ASF nr. 84/02.02.2023 - aprobare document oferta publica de cumparare actiuni FP

OMV PETROM S.A. (SNP) (02/02/2023)

Rezultate financiare preliminare la 31 decembrie 2022

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (01/02/2023)

Raport auditor S2 2022 art. 108 Legea 24/2017 (R)