Update articol:

CCR a admis parțial cererea Guvernului: Iohannis să revoce miniștrii, Dăncilă la vot în Parlament

Curtea Constituţională a României a discutat, astăzi, sesizarea privind existenţa unui conflict juridic pe tema refuzului şefului statului de numire a miniştrilor.

Astfel, judecătorii Curții Constituționale au admis cererea Guvernului și au constatat existența unui conflict juridic de natură constituțională între premier și președinte, legat de refuzul revocării și a numirii interimarilor, potrivit stirilorprotv.ro.

Totodată, judecătorii constituţionali au stabilit, referitor la desemnarea miniştrilor plini, că nu există conflict între premier şi preşedinte, şeful statului nefiind obligat să semneze decretele de numire a acestora.

Potrivit unor surse oficiale, președintele este obligat să revoce miniștrii demiși. Șeful statului trebuie să emită de îndată decretele de revocare și de desemnare a miniștrilor interimari.

De asemenea, judecătorii au decis, în unanimitate, că Viorica Dăncilă este obligată să vină în Parlament pentru un nou vot de încredere, după ruperea coaliției de guvernare de către ALDE, au mai precizat sursele citate.

Președintele Klaus Iohannis va face o declarație de presă la ora 17, ca urmare a deciziei CCR.

Conflictul dintre cele două palate, Victoria și Cotroceni, a izbucnit după ce președintele Klaus Iohannis a respins propunerile făcute de premierul Viorica Dăncilă de numire a unor miniștri.

Iohannis a spus că Dăncilă îi cere o remaniere guvernamentală, care, în opinia sa este o remaniere ”neavenită, nepotrivită” și pe care o ”refuză clar”. El a adăugat că premierul trebuie să se prezinte în faţa Parlamentului cu o solicitare de validare a guvernului, “altfel lucrurile nu se pot rezolva”.