Update articol:

Iohannis: Deciziile referitoare la punerea în aplicare a hotărârii CCR le voi lua după publicarea şi analiza motivării deciziei

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, că deciziile sale privind punerea în aplicare a hotărârii Curţii Constituţionale vor fi luate după publicarea motivării de către CCR şi a reiterat că premierul Viorica Dăncilă trebuie să se prezinte în Parlament pentru votul de validare a Cabinetului său.

 

Premierul Viorica Dăncilă despre decizia CCR: Șeful statului a încălcat Constituția cu cinism și nepăsare, generând un blocaj guvernamental

 

“Deciziile mele referitoare la punerea în aplicare a hotărârii CCR de astăzi le voi lua după publicarea şi analiza motivării deciziei, care va fi probabil publicată în perioada imediat următoare, dar, dacă doamna prim-ministru Dăncilă doreşte, aşa cum se tot exprimă în public, să se pună capăt acestei crize guvernamentale, soluţia este simplă: doamna prim-ministru, vă mai spun o dată, poftiţi de îndată în faţa Parlamentului pentru votul de validare”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a susţinut că decizia CCR nu schimbă cu nimic situaţia politică în care se află Executivul condus de Viorica Dăncilă.

“CCR a luat astăzi în discuţie actuala situaţie politică şi prima observaţie pe care aş face-o: decizia de astăzi a CCR nu schimbă cu nimic situaţia politică în care se află Guvernul României de mai bine de trei săptămâni. Guvernul nu mai are aceeaşi compoziţie ca înainte prin plecarea ALDE de la guvernare şi prim-ministrul este obligat de Constituţie să meargă în faţa Parlamentului să ceară un vot de încredere. Constat, astăzi, cu satisfacţie că şi CCR a ajuns în mod corect şi inevitabil exact la aceeaşi concluzie pe care o spun de trei săptămâni: Guvernul Dăncilă şi-a pierdut legitimitatea şi trebuie să meargă de îndată în faţa Parlamentului ca să ceară un vot de validare”, a arătat Iohannis.

În opinia sa, chestiunile legate de numirile şi revocările miniştrilor menţionate de CCR sunt “blocaje generate de refuzul prim-ministrului de a se prezenta în faţa Parlamentului pentru a primi un vot de încredere”.

Curtea Constituţională a României a discutat, astăzi, sesizarea privind existenţa unui conflict juridic pe tema refuzului şefului statului de numire a miniştrilor.

Astfel, judecătorii Curții Constituționale au admis cererea Guvernului și au constatat existența unui conflict juridic de natură constituțională între premier și președinte, legat de refuzul revocării și a numirii interimarilor, potrivit stirilorprotv.ro.

Totodată, judecătorii constituţionali au stabilit, referitor la desemnarea miniştrilor plini, că nu există conflict între premier şi preşedinte, şeful statului nefiind obligat să semneze decretele de numire a acestora.

De asemenea, judecătorii au decis, în unanimitate, că Viorica Dăncilă este obligată să vină în Parlament pentru un nou vot de încredere, după ruperea coaliției de guvernare de către ALDE, au mai precizat sursele citate.

 

CCR a admis parțial cererea Guvernului: Iohannis să revoce miniștrii, Dăncilă la vot în Parlament

 

BVB | Știri BVB

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (28/09/2022)

Informare privind strategia de dezvoltare a societatii

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (28/09/2022)

Hotarare CA 28.09.2022 - avizare majorare capital social incorporare rezerve

CONPET SA (COTE) (28/09/2022)

Raport conform art. 234, aliniat 1, lit. i) din Regulamentul ASF nr. 5/2018

MedLife S.A. (M) (28/09/2022)

Disponibilitate Raport Sustenabilitate 2021