Update articol:

CDR: Proiectul de lege pentru transferul gratuit al terenului de la Romexpo eludează mediul concurenţial din România

romexpo.ro romexpo.ro

Proiectul de lege adoptat de Parlament cu privire la transferul cu titlu gratuit al terenului din zona Romexpo eludează mediul concurenţial din România şi creează un precedent grav, atât prin valoarea prejudiciului economic generat, cât şi prin implicarea celui mai înalt for legislativ al României într-un proiect cu impact major la nivelul Capitalei, fără derularea de consultări transparente cu toate părţile interesate, consideră membrii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR).

“Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) dezaprobă decizia Parlamentului României de a transfera cu titlu gratuit un teren cu suprafaţa de 46 hectare din zona de nord a Capitalei din proprietatea statului în proprietatea unei entităţi private. Lipsa de fundament economic, de transparenţă procedurală într-un moment în care economia României traversează o perioadă dificilă conferă acestei decizii un caracter îndoielnic şi ridică semne de întrebare privind corectitudinea întregului proces, indiferent care ar fi numele beneficiarului. În plus, CDR consideră că proiectul de lege adoptat de Parlament eludează mediul concurenţial din România şi creează un precedent grav atât prin valoarea prejudiciului economic generat cât şi prin implicarea celui mai înalt for legislativ al României într-un proiect cu impact major la nivelul Capitalei, fără derularea de consultări transparente cu toate părţile interesate”, se arată într-un comunicat al CDR, remis miercuri AGERPRES.

În opinia CDR, transferul cu titlu gratuit al terenului din zona Romexpo este “profund discriminatoriu faţă de alţi investitori interesaţi de valorificarea potenţialului economic al acestei zone” şi transmite un mesaj de neîncredere în climatul investiţional pe care România îl oferă.

“CDR promovează transparenţa decizională, dialogul public-privat constructiv şi responsabilitatea decidenţilor care trebuie să fie la baza întregului proces legislativ şi solicită autorităţilor abilitate să impună Parlamentului României revenirea asupra acestei decizii, astfel încât să fie parcurse toate etapele de consultare publică şi tehnică legislativă care să asigure că deciziile adoptate servesc cu adevărat intereselor reale ale statului român şi cetăţenilor săi”, transmite CDR.

Coaliţia pentru Dezvoltarea României este o iniţiativă privată construită ca un acord de colaborare prin participarea colectivă a membrilor săi şi reuneşte organizaţii cum sunt Camera Americană de Comerţ în România (AmCham), Camera Franceză de Comerţ în România (CCIFER), Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camera de Comerţ şi Industrie Română Germană (AHK), Romanian Business Leaders (RBL), Consiliul Investitorilor Străini (FIC), Confederaţia Patronală Concordia (CPC) şi Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Companiile reprezentate de cele 25 de organizaţii de afaceri membre CDR angajează peste un milion de oameni şi generează aproximativ 50% din PIB.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect care prevede transmiterea cu titlu gratuit Camerei de Comerţ şi Industrie a României a terenurilor proprietate privată a statului aflate în folosinţa gratuită a acestei instituţii, incluzând terenul de la complexul expoziţional Romexpo. S-au înregistrat 178 voturi ”pentru”, 45 ”împotrivă” şi 13 abţineri. Proiectul de lege, iniţiat de parlamentari de la PMP şi PSD, modifică în acest sens Legea camerelor de comerţ din România.

Reprezentanţii USR şi UDMR au anunţat că intenţionează să atace la Curtea Constituţională acest proiect, dacă vor strânge numărul necesar de semnături.

Camera de Comerţ şi Industrie a României beneficiază, pentru o perioadă de 49 de ani, până în 2053, de un drept de folosinţă gratuită a terenurilor corespunzătoare complexului expoziţional Romexpo, potrivit expunerii de motive a proiectului.

“Camera de Comerţ intenţionează să se implice în realizarea unui proiect de revitalizare urbană. (…) Noua dezvoltare aferentă zonei Complexului expoziţional este gândită ca un parc expoziţional permanent cu funcţiune multiplă, cu capacitatea de a concentra evenimentele expoziţionale majore, naţionale şi internaţionale, prin poziţia strategică în centrul de business al Capitalei, constituind punctul de întâlnire pentru publicul larg, oamenii de afaceri, reprezentanţii mediului guvernamental şi legislativ, academic, asociativ, profesional, al cercetătorilor, Pavilionul Central Romexpo va fi parte integrantă a noii dezvoltări”, se menţionează în expunerea de motive, precizându-se că proiectul reclamă existenţa drepturilor de proprietate asupra terenurilor vizate.

Conform articolelor adoptate de Camera Deputaţilor, “terenurile proprietate privată a statului transmise în folosinţa gratuită a Camerei de Comerţ şi Industrie a României până la data intrării în vigoare a prezentei legi, care nu sunt revendicate, se transmit cu titlu gratuit în proprietatea Camerei de Comerţ şi Industrie a României, în vederea desfăşurării exclusiv a activităţii specifice cu caracter de continuitate”.

La rândul său, CCIR afirmă că transmiterea cu titlu gratuit a dreptului de proprietate a terenului din cadrul complexului expoziţional Romexpo către Camera de Comerţ şi Industrie a României şi realizarea proiectului de dezvoltare reprezintă o oportunitate certă pentru statul român, care ar urma să încaseze peste 200 de milioane de euro în cei 5 ani ai perioadei de construcţie şi peste 345 milioane de euro anual în perioada de operare.

“Transmiterea cu titlu gratuit a dreptului de proprietate a terenului către CCIR şi, implicit, realizarea proiectului, reprezintă, în acelaşi timp, şi o certă oportunitate pentru veniturile statului român, fie că vorbim de bugetele locale, fie de bugetul de stat, acestea urmând ca în cei cinci ani care sunt prevăzuţi pentru etapa construcţiei să încaseze peste 200 de milioane de euro, respectiv anual, în perioada de operare, contribuţiile urmând să depăşească 345 milioane de euro”, se arată într-un comunicat al CCIR, remis pe 3 septembrie AGERPRES.

BVBStiri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (11/06/2021)

Investitie in actiunile Arctic Stream

MECANICA FINA SA (MECE) (11/06/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (11/06/2021)

Tranzactii de tipul celor enumerate la art. 19 din Reg. (UE) 596/2014