Comisia juridică a Senatului a solicitat, marţi, Biroului permanent ca memoriul fondului de investiţii Nepi Rockcastle sau al oricărei persoane fizice sau juridice interesate de “legea Romexpo” să fie transmis Comisiei economice, co-sesizată pentru raport la acest act normativ.
“Azi, prin Comisia juridică, cu votul majorităţii senatorilor, am înaintat Biroului permanent al Senatului un răspuns clar şi cu argumente, la solicitarea directă transmisă de preşedinta Senatului, Anca Dragu (USR PLUS) de a răspunde fondului de investiţii Nepi Rockcastle. Deşi Comisia juridică şi-a depus raportul asupra “legii Romexpo” încă din 11 iunie, preşedinta Senatului a transmis direct preşedintelui Comisiei juridice memoriul (punct de vedere) grupului Nepi Rockcastle, solicitând “a se analiza lucrarea transmisă şi de a da un răspuns”, inclusiv de a comunica personal preşedintelui Senatului răspunsul dat de comisie grupului Nepi Rockcastle. Pentru a închide, sper, pentru totdeauna, orice speculaţie care m-ar plasa pe mine sau Comisia juridică în zona promovării unor interese de afaceri legate de Romexpo, anunţ public că am cerut Biroului permanent ca orice intervenţie a Nepi Rockcastle, orice solicitare a unei persoane fizice sau juridice care este parte interesată ori beneficiară a legii, transmisă în mod direct sau prin interpuşi din zona politică, să fie comunicată direct şi analizată de Comisia economică, al cărei preşedinte este doamna senator Silvia Dinică (USR)”, a scris, marţi, pe Facebook, liberala Iulia Scântei, preşedintele Comisiei juridice din Senat.
Ea a evidenţiat că raportul Comisiei juridice cu “amendamente strict juridice” pe “legea Romexpo” nu a fost încă făcut public şi a cerut ca acesta să fie publicat pe site-ul Senatului “pentru a putea fi lecturat legal şi integral, inclusiv de către petentul Nepi Rockcastle şi de orice altă persoană interesată”.
Senatorul PNL a amintit că Silvia Dinică a solicitat dezbateri cu oamenii de afaceri interesaţi de proiectul Romexpo, “deci memoriile acestora ţin de competenţa acestei comisii”.
“În ce mă priveşte, ca preşedintă a Comisiei juridice, împreună cu senatorii jurişti, am reexaminat legea exclusiv prin raportare la criticile aduse de preşedintele României în cererea de reexaminare, pentru a oferi garanţii legale şi proceduri necontencioase pentru protejarea interesului statului şi pentru împiedicarea dispariţiei ‘juridice’ a unor terenuri cu o valoare de sute de milioane de euro. Comisia juridică este un organ de lucru intern al Senatului, de specialitate juridică, iar rapoartele şi avizele adoptate de această comisie, ca de oricare alta, au un caracter de recomandare, adoptat în scopul de a sugera o anumită conduită, sub aspect decizional, plenului fiecărei Camere sau Camerelor reunite. Rapoartele şi avizele nu au caracter obligatoriu din perspectiva soluţiilor pe care le propun, Senatul şi Camera Deputaţilor fiind singurele corpuri deliberative prin care Parlamentul îşi îndeplineşte atribuţiile constituţionale de legiferare”, a explicat Iulia Scântei, potrivit Agerpres.
Senatorul PNL a spus că îşi doreşte “ca în discursul politic public al unor colegi, indiferent de interesele care îi mână, să nu mai fie vehiculat numele său în context de presupuse presiuni”.
“Faptele arată înaintea vorbelor lor care este de fapt realitatea. În acelaşi context, informez public că împreună cu colegii mei senatori liberali din Comisia juridică am fost singurii care am propus, acum o săptămână, completarea Strategiei Naţionale Anticoruptie 2021 – 2025 cu obiectivul de extindere a Registrului Unic al Transparenţei Intereselor la nivelul Parlamentului, deci şi la Senat, pentru creşterea transparenţei procesului de elaborare şi susţinere a proiectelor de lege şi a iniţiativelor legislative de către membrii Parlamentului. Sper ca senatorii USR PLUS să voteze propunerile PNL pentru SNA 2021 – 2025 astfel încât, în viitor, dezbaterea unei legi precum “legea Romexpo” să nu mai fie învăluită în acuzaţii şi interese nedeclarate”, a mai scris Scântei pe pagina sa de Facebook.
Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat, pe 31 martie, Parlamentului reexaminarea legii care vizează transmiterea cu titlu gratuit în proprietatea Camerei de Comerţ a terenurilor proprietate privată a statului aflate, până la data intrării în vigoare a actului normativ, în folosinţa gratuită a CCIR şi care nu sunt revendicate.
Şeful statului cere reexaminarea actului normativ pentru modificarea şi completarea Legii camerelor de comerţ din România nr. 335/2007, prin care o suprafaţă de teren de 46 hectare de la Romexpo trece din proprietatea statului în cea a Camerei de Comerţ şi Industrie a României pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar.
În 14 iunie, vicepremierii Dan Barna (USR PLUS) şi Kelemen Hunor (UDMR) au declarat că în şedinţa coaliţiei de guvernare nu s-a ajuns la un acord în ce priveşte legea care vizează transmiterea cu titlu gratuit în proprietatea Camerei de Comerţ a unor terenuri proprietate privată a statului aflate în folosinţa CCIR.
“Nu s-a ajuns deocamdată la un consens, dar am convenit să continuăm discuţiile şi să fie amânat pentru moment”, a spus Barna, la finalul şedinţei coaliţiei.
Pe de altă parte, Biroul permanent al Senatului a decis ca raportul Comisiilor juridică şi economică la acest proiect să fie depus până pe 17 iunie, cu posibilitatea ca pe 22 iunie să intre în plen, după cum anunţa preşedintele forului legislativ, Anca Dragu.
Şi preşedintele Comisiei economice din Senat, Silvia Dinică, a afirmat, pe 17 iunie, că “legea Romexpo” trebuie să ţină seama de toate aspectele ridicate în cererea de reexaminare, precum şi de îngrijorările Comisiei Europene privind un posibil ajutor de stat.
În urma unei dezbateri desfăşurate pe 17 iunie la Senat, membrii Comisiei au solicitat puncte de vedere de la Ministerele Justiţiei şi Finanţelor, RAPPS şi Consiliul Concurenţei.