Arestarea directorului general al Telegram, Pavel Durov, în Franța, în weekend, a propulsat popularul serviciu de mesagerie și enigmaticul său fondator în lumina reflectoarelor, scrie CNN.
Durov, de origine rusă, a fost reținut sâmbătă pe aeroportul Bourget din Paris pe baza unui mandat legat de lipsa de moderare a Telegram.
Aceste acuzații includ acuzații potrivit cărora platforma sa a fost complice la sprijinirea escrocilor, celor care spălă bani, traficanților de droguri și persoanelor care răspândesc conținut privind exploatarea sexuală a copiilor, a declarat luni procurorul francez Laure Beccuau într-o declarație. Beccuau a adăugat că Durov este acuzat că a refuzat să comunice „informații sau documente” legate de anchetă.
Aplicația a fost, de asemenea, supusă recent analizei pentru utilizarea sa de către grupuri teroriste și extremiști de extremă dreapta.
Arestarea lui Durov a stârnit o dezbatere privind libertatea de exprimare și cine este responsabil pentru conținutul ilicit de pe internet. Parlamentarul rus Maria Butina – care a fost condamnată în SUA pentru spionaj și deportată în Rusia în 2019 – l-a numit duminică pe CEO „prizonier politic”, potrivit Reuters.
Telegram a declarat că respectă legislația UE și că Durov nu are „nimic de ascuns”.
Ce este Telegram?
Telegram este un serviciu de mesagerie criptată care a fost lansat în 2013 de Durov și fratele său, Nikolai. Aplicația are acum peste 950 de milioane de utilizatori, potrivit unei postări a lui Durov de luna trecută, ceea ce o face una dintre cele mai utilizate platforme de mesagerie din lume.
Platforma a devenit un serviciu esențial în multe țări, fiind utilizată pentru orice, de la chat-ul de zi cu zi și trimiterea de fotografii și documente până la difuzarea de mesaje guvernamentale.
Deoarece conversațiile din aplicație sunt criptate, organele de aplicare a legii – și Telegram însăși – au puțină supraveghere asupra a ceea ce postează utilizatorii.
Această confidențialitate a făcut din Telegram un instrument de comunicare important în țările în care libertatea de exprimare este îngrădită, precum Rusia, Iran și India. Aplicația este, de asemenea, populară în Ucraina, unde a devenit un instrument vital pentru schimbul de știri despre război și avertismente privind raidurile aeriene.
Însă aceleași protecții au făcut ca serviciul să fie popular și printre traficanții de droguri, cei care spălă bani și extremiști, inclusiv White supremacists și grupuri teroriste precum ISIS.
Telegram permite până la 200.000 de utilizatori să se alăture grupurilor individuale de chat, unde afirmațiile false se pot răspândi rapid. Alte servicii criptate, cum ar fi WhatsApp de la Meta, au limite mult mai mici privind dimensiunea grupurilor.
În martie, Durov a declarat pentru Financial Times că aplicația „se apropie de profitabilitate” după introducerea publicității și a ofertelor de abonament în urmă cu doi ani, adăugând că societatea ia în considerare o ofertă publică inițială.
O platformă care a stârnit controverse
Dincolo de utilizarea sa de către infractori și extremiști, Telegram s-a confruntat cu controverse pentru rolul său în conflicte majore și evenimente politice, precum și pentru refuzul său de a renunța la angajamentul său față de criptare.
În 2018, Moscova a încercat să interzică Telegram pentru refuzul de a furniza serviciilor de securitate rusești chei de decriptare care ar permite autorităților statului să citească mesajele private. Durov a promis să sfideze interdicția, care a fost în cele din urmă ridicată în 2020.
Telegram a devenit populară printre susținătorii lui Trump și adepții teoriei conspirației Q-Anon în 2021, după ce platformele principale de social media, cum ar fi Facebook, au început să ia măsuri drastice împotriva afirmațiilor false potrivit cărora alegerile prezidențiale americane din 2020 au fost furate. Acest lucru a stârnit îngrijorarea oficialilor de aplicare a legii care s-au temut că dezinformarea ar putea duce la mai multă violență în lumea reală.
Toamna trecută, Telegram a restricționat accesul la mai multe canale strâns asociate cu sau operate de Hamas, în contextul războiului dintre gruparea militantă și Israel.
La începutul acestei luni, aplicația de mesagerie a început să elimine în mod activ apelurile la violență de pe platformă, în urma unor rapoarte conform cărora aplicația a fost utilizată pentru a organiza revolte anti-imigranți de extremă dreapta în Regatul Unit.
„Moderatorii Telegram monitorizează în mod activ situația și elimină canalele și postările care conțin apeluri la violență”, a declarat atunci purtătorul de cuvânt al Telegram, Remi Vaughn. „Apelurile la violență sunt interzise în mod explicit de termenii de serviciu ai Telegram”.
Moderatorii Telegram monitorizează proactiv părțile publice ale platformei și se bazează pe instrumentele AI și pe rapoartele utilizatorilor pentru a elimina conținutul care încalcă regulile sale, a declarat Vaughn.
În declarația sa de duminică, Telegram a anunţat că „este absurd să pretinzi că o platformă sau proprietarul acesteia sunt responsabili pentru abuzurile de pe acea platformă”.
Cine este Pavel Durov?
Durov, fondatorul miliardar și directorul executiv al Telegram, s-a născut în Uniunea Sovietică în 1984. El a declarat că a arătat o aptitudine pentru matematică și codare de la o vârstă fragedă.
În 2006, Durov a lansat Vkontakte (VK), un site de social media, pe când avea 21 de ani și abia ieșise de la universitate. Pe măsură ce aplicația s-a dezvoltat, el a devenit cunoscut sub numele colocvial de „Mark Zuckerberg al Rusiei”.
În 2013, a ținut prima pagină a ziarelor din întreaga lume oferindu-i public un loc de muncă informatorului și fostului contractor al Agenției Naționale de Securitate Edward Snowden.
Când protestatarii au început să folosească VK pentru a organiza demonstrații la Kiev împotriva președintelui pro-rus al Ucrainei, Viktor Ianukovici, în 2013, Durov a declarat că Kremlinul a cerut site-ului să predea datele private ale utilizatorilor ucraineni.
Într-un interviu acordat jurnalistului american Tucker Carlson la începutul acestui an, Durov a afirmat că a fost presat să ofere autorităților ruse acces la datele din conturile activiștilor pro-democrație ucraineni în 2014 – și că a refuzat să facă acest lucru.
Astfel, Durov demisionat din funcția de CEO al VK, și-a vândut acțiunile la companie și, în 2014, a părăsit Rusia. „Nu vreau să primesc ordine de la nimeni”, a declarat Durov despre decizia sa de a renunța la companie și de a-și părăsi țara de origine.
Durov a lansat și Telegram în 2013, împreună cu fratele său Nikolai când avea 28 de ani. El locuiește acum în Dubai, unde Telegram are sediul central, și este, de asemenea, cetățean al Franței.
În plus față de conducerea Telegram, Durov a devenit un fel de influencer online, împărtășind pe Instagram imagini din călătoriile sale în lume (și, adesea, fotografii fără tricou). De asemenea, acesta susține că este tatăl a peste 100 de copii datorită donațiilor de spermă pe care le-a făcut în ultimii 15 ani.
Revista de afaceri Forbes estimează averea sa la 15,5 miliarde de dolari.
- Cine este Nikolai Durov?
Puțini oameni știu că în spatele lui Pavel Durov se află o echipă de programatori care îl ajută să pună în aplicare proiectele sale ambițioase. Iar printre acești programatori se află și fratele său mai mare – Nikolai Durov.
Nikolai Durov – este fratele lui Pavel Durov, creatorul VKontakte și Telegram. Nikolai nu este o persoană publică, nu există interviuri cu el pe Internet. Unele informații despre Nikolai au fost obținute datorită unui interviu cu asociații săi în revista Forbes, a cărții lui Nikolai Kononov „Codul Durov” și a unui articol revelator al lui Anton Rosenberg, potrivit informaţiilor care circulă pe internet.
Nikolai s-a născut pe 21 noiembrie 1980 în Sankt Petersburg, într-o familie de intelectuali, Albina și Valerii Durov. Din copilărie, părinții săi i-au insuflat lui Nikolai dragostea pentru cunoaștere, în special pentru științele exacte. De la vârsta de trei ani, Nikolai citea literatură științifică populară. Odată, pentru a înveseli o călătorie plictisitoare cu troleibuzul, părinții i-au dat micuțului Nikolai o carte „Astronomie populară”. Când ceilalți călători vedeau un copil cu o carte serioasă în mâini, credeau că doar se uită la poze, dar de fapt citea. Nikolai a învățat aritmetica devreme, iar la vârsta de șapte ani rezolva deja ecuații cubice.
În copilărie, Nikolai și părinții săi au fost nevoiți să se mute în Italia, deoarece tatălui său i s-a oferit o slujbă acolo. Nikolai a studiat la o școală italiană timp de câțiva ani, unde a devenit rapid faimos pentru abilitățile sale.
După întoarcerea în Rusia, Nikolai a intrat la Liceul de Fizică și Matematică, unde a studiat până când a intrat la Universitatea de Stat din Sankt Petersburg. În numele universității, el a participat la olimpiadele internaționale și la olimpiadele întregii Rusii. De altfel, numărul medaliilor obținute de Nikolai la olimpiade este impresionant: o medalie de aur și trei de argint la informatică și trei medalii de aur la matematică.
După absolvirea Universității din Sankt Petersburg, Nikolai și-a continuat studiile la Universitatea din Bonn (Germania), unde și-a susținut teza de doctorat pe tema „O nouă abordare a geometriei lui Arakelov”, contribuind astfel la geometria aritmetică și devenind doctor în matematică.
Ca reprezentant al „tocilarilor tipici”, Nikolai este foarte inteligent, nu deosebit de vorbăreț și puțin ciudat. Există un stereotip conform căruia programatorii ingenioși sunt în contact cu tehnologia mai bine decât cu oamenii, inactivi din punct de vedere social, iar cu o atenție excesivă se simt inconfortabil. Potrivit lui Anton Rosenberg, acest stereotip este aplicabil lui Nikolai.
Nikolai a fost întotdeauna o autoritate pentru toată lumea în studiile și munca sa, toată lumea i-a admirat erudiția, dar în viața de zi cu zi, Nikolai este un copil mare. Prin urmare, el a trăit cu părinții săi până în 2015, iar când s-a mutat de la ei, prietenii și colegii l-au ajutat să-și organizeze viața. Se pare că este fan pisici.