Update articol:

Ce se întâmplă în negocierile dintre Rusia și Ucraina? – Jerusalem Post

Volodimir Zelenski Sursa foto: president.gov.ua
  • Adevăratele negocieri au loc direct între Rusia și Ucraina și sunt mult mai serioase decât spunea Occidentul, potrivit publicaţiei Jerusalem Post.

  • Kievul nu a împărtășit Occidentului ceea ce s-a întâmplat în cadrul negocierilor, deoarece nu doreşte să atenueze sentimentul de urgență la nivel mondial, spun sursele.

  • Zelensky poate întări independenţa Ucrainei, dar va trebui să plătească un preţ mare, au spus sursele, potrivit Jerusalem Post

La trei zile după întâlnirea premierului Naftali Bennett cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova, detaliile încep să iasă la iveală, scrie Jerusalem Post. Potrivit persoanelor care au fost la curent cu detalii despre întâlnire, situația actuală este că Rusia a oferit o versiune „finală” a ofertei sale de a pune capăt crizei, pe care președintele ucrainean Volodimir Zelenski trebuie să o accepte sau să o refuze.

Propunerea a fost considerată „dificilă”, dar nu „imposibilă”, au spus sursele. Este mai rău decât ceea ce ar fi obținut Zelensky înainte de invazie, dar „decalajele dintre părți nu sunt mari”.

Se pare că Putin a ordonat forțelor sale să se oprească – și a fost dat ordinul de încetare a focului – pentru a aștepta decizia lui Zelensky, au spus sursele, potrivit Jerusalem Post.

Dacă președintele Ucrainei respinge propunerea, presupunerea președintelui francez Emmanuel Macron potrivit căruia „cel mai rău abia acum începe” este foarte probabil să se întâmple. În acel scenariu, Putin va ordona armatei sale să accelereze și să schimbe fața Ucrainei.

Zelensky este sfâșiat, au spus sursele. Pe de o parte, se bucură de o popularitate imensă și a devenit Che Guevara perfect. Pe de altă parte, el știe foarte bine care a fost sfârșitul revoluționarului și liderului de gherilă argentinian, scrie Jerusalem Post.

Zelensky poate întări independenţa Ucrainei, dar va trebui să plătească un preţ mare, au spus sursele. Se presupune că va fi forțat să renunțe la contestata regiune Donbas, să recunoască oficial dizidenții pro-ruși din Ucraina, să se angajeze că Ucraina nu se va alătura NATO, să-și micșoreze armata și să-și declare neutralitatea. Dacă refuză propunerea, rezultatul poate fi teribil: mii, poate zeci de mii de ucraineni vor muri și există o mare probabilitate ca țara sa să-și piardă complet independența.

Potrivit surselor cu cunoștințe despre conținutul discuțiilor, călătoria lui Bennett la Moscova nu a fost menită să medieze între părți și nicio propunere de arbitraj nu a fost oferită oficial. Mai degrabă, călătoria a fost menită pentru a cunoaşte poziția lui Putin, care era starea lui de spirit și care erau liniile sale roșii, pentru a fi raportate Occidentului.

Adevăratele negocieri, potrivit surselor, au loc direct între Rusia și Ucraina și sunt mult mai serioase decât spunea Occidentul. Kievul nu a împărtășit Occidentului ceea ce s-a întâmplat în cadrul negocierilor, deoarece nu doreşte să atenueze sentimentul de urgență la nivel mondial, mai scrie Jerusalem Post.

În realitate însă, ucrainenii știu foarte bine care sunt pretențiile lui Putin și știu că vor trebui să ia o decizie dramatică în zilele următoare.

Nimeni nu va face presiuni pe ucraineni, au spus sursele; decizia este a lui Zelensky.

Un lucru este însă cert: Putin este hotărât, iar complicațiile tot mai mari de la invazie nu îl vor descuraja. Dimpotrivă, nu se poate întoarce, așa că, cu cât războiul devine mai dificil și pierderile cresc, cu atât va fi mai presat să arate realizări reale.

Impresia este că, în ciuda faptului că previziunile unei victorii rapide asupra armatei ucrainene s-au dovedit false, Putin este la fel de hotărât ca întotdeauna.

BVB | Știri BVB